Κυριακή 28 Απριλίου 2024  14:09:16

Οι καθηγητές διαρρέουν ότι δεν συμφώνησαν (κατά πλειοψηφία) με το άμεσο άνοιγμα στην Παιδεία, το πλήρες άνοιγμα στο λιανεμπόριο και με «τις βόλτες το Σαββατοκύριακο». Το τρίτο έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, λένε. Κύριο

Γενικά οι καθηγητές της Επιτροπής, αποφεύγουν τελευταία οι περισσότεροι να βγαίνουν να κάνουν δηλώσεις με τις προσωπικές τους απόψεις ή να λειτουργούν ως προπομποί-λαγοί αποφάσεων, που τελικά ανήκουν στην Κυβέρνηση.

Προχθές φοβήθηκαν και φοβούνται, όπως διαρρέουν, την «άναρχη και ανεύθυνη» συμπεριφορά των πολιτών είτε τις εξόδους του Σαββατοκύριακου είτε στους εμπορικούς δρόμους από Δευτέρα, παρά τον περιορισμό των αρχικών προθέσεων της κυβέρνησης στο μίγμα, που ανακοινώθηκε. Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων.

Πολύωρη και με ενδιαφέρουσες αναζητήσεις ήταν η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία προηγήθηκε των ανακοινώσεων της Τετάρτης για άνοιγμα του λιανεμπορίου και απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα.
Η επιτροπή εξέτασε τις δυνατότητες απελευθέρωσης ορισμένων δραστηριοτήτων, με φόντο το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των προηγούμενων ημερών.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» στο χθεσινό της φύλλο, κατά πληροφορίες, για το θέμα του λιανεμπορίου δεν παρατηρήθηκε δυσκολία στο να συμφωνήσουν στην επανεκκίνησή του τα μέλη της επιτροπής. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα ετέθη με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη στήριξης της οικονομίας.
Στον αντίποδα, έντονος προβληματισμός υπήρξε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις των πολιτών, καθώς εκφράστηκε ο φόβος κακής χρήσης αυτής της δυνατότητας. Οι ειδικοί φοβούνται ότι, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού σε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους στις πόλεις.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, οι ειδικοί δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη εισήγηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά κατέγραψαν τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν ίσως να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με την απόφαση να λαμβάνεται από την κυβέρνηση.
Ως προς τα σχολεία, οι ειδικοί εμφανίστηκαν αρνητικοί, με τις όποιες αποφάσεις, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πώς ανοίγει το λιανεμπόριο – Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Την Τετάρτη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως με κανόνες θα ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα καταστήματα λιανεμπορίου, με χρήση κωδικού άπαξ στο 13032 για αγορές με click away και click in shop (εντός καταστήματος) κατόπιν ραντεβού και ως τρεις ώρες συνολικά.

Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ επί του παρόντος, δεν ανοίγουν τα πολυκαταστήματα.
Παράλληλα, πιλοτικά από αυτό το Σάββατο (3/4) και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση με ΙΧ με τη χρήση του κωδικού «6» για έως 3 άτομα ή μια οικογένεια για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline