Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  17:51:39

Ευγενής αλλά μάλλον υπερβολική εξαγγελία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά: Θα αναδασωθούν οι καμένες εκτάσεις στα Γεράνεια Όρη. Κοντά στα 70.000 στρέμματα. Κύριο

Fake news τα σενάρια για εγκατάσταση από ανεμογεννήτριες και λατομεία.

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων σε Δυτική Αττική και Κορινθία έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο αφορά σε 70.000 καμμένα στρέμματα με μεγάλες καταστροφές. Με ανάγκη για εκτεταμένα έργα υποδομής να ξαναγίνουν όλες αυτές οι περιοχές κανονικά δάση,. Εγχείρημα, που απαιτεί μεγάλο ποσόν χρημάτων και πολύχρονες συστηματικές προσπάθειες. Και βεβαίως παράλληλα απαιτείται η αποκατάσταση εκατοντάδων ιδιοκτητών σπιτιών, κύριων και εξοχικών, τα οποία καταστράφηκαν είτε απολύτως είτε βρέθηκαν με μεγάλες ζημιές. Θέμα αρμοδιότητας πολλών υπουργείων.

Παράλληλα ο υφυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες ότι στις καμένες αυτές περιοχές σχεδιάζεται να αλλάξει το καθεστώς ή η χρήση τους. Με αποχαρακτηρισμούς, εγκατάσταση ανεμογεννητριών, επανειτουργία λατομείων, οικοπεδοποιήσεις κλπ όπως έχουν συμβεί σε προηγούμενες μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι θα υπάρξει αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Είτε με την διαδικασία της φυσικής αναγέννησης είτε μέσω του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεως που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Να είμαστε σίγουροι πως και το τελευταίο μέτρο καμένης έκτασης θα πρασινίσει ξανά», υπογράμμισε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι θα δοθεί χρόνος αρχικά στη φυσική αναγέννηση καθώς «στα 50.000 στρέμματα παρθένου δάσους δεν είχαμε στο παρελθόν άλλες φωτιές και συνεπώς υπάρχει το περιθώριο το δάσους να ανακάμψει».

«Εάν όμως η φυσική αναγέννηση σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της έκτασης αποτύχει, εμείς θα εντάξουμε αυτές τις περιοχές στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης».
Ο υφυπουργός ανέφερε πως «η πορεία δασικής αναγέννησης της περιοχής θα παρακολουθείται δορυφορικά, με επιστήμονές και όλους τους τρόπους που η δασική επιστήμη υπαγορεύει».

Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Αμυράς διέψευσε κατηγορηματικά τις διάφορες φήμες που τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο και αναφέρουν πως «η πυρκαγιά ως απώτερο σκοπό είχε στο να αλλάξει η χωροθέτηση πάρκου ανεμογεννητριών ή λατομείου».

Ο υφυπουργός χαρακτηριστικά ανέφερε «θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Πρώτον, δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Οι περιοχές αυτές άμεσα θα κριθούν αναδασωτέες και θα πάρουν τη συνήθη διαδικασία. Δηλαδή, ούτε η χρήση θα αλλάξει ούτε το καθεστώς τους. Ούτε μισή ανεμογεννήτρια δεν πρόκειται να χωροθετηθεί πόσο μάλλον να κατασκευαστεί. Ούτε κανένα λατομείο δεν πρόκειται να χωροθετηθεί ή να επιτραπεί να λειτουργήσει στις καμένες εκτάσεις, ούτε για βωξίτη ούτε για μάρμαρο ούτε για οτιδήποτε άλλο λέγεται...».

Εμείς, είπε κ. Αμυράς, «στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά προκειμένου το δάσος να επανέλθει, οι οικότοποι και τα φυσικά δασικά συστήματα να επανακάμψουν. Με βοήθεια, με παρακολούθηση και όλες τις ενέργειες που επιβάλλεται να κάνουμε».

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Η πιο καταστροφική της τελευταίας δεκαετίας

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αποτελεί, έτσι, την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

* Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.
* Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.

* Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
* Όσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline