Κυριακή 28 Απριλίου 2024  16:50:16

AstraZeneca: Όσοι φοβούνται, υπερβάλλουν αλλά δεν είναι ιδεοληπτικοί. Νέες παραδοχές από χθες. Πέντε θρομβώσεις και ένας θάνατος ήδη-προφύλαξη για γυναίκες κάτω των 50 - οι 1.500 κίτρινες κάρτες με παρενέργειες. Κύριο

Μια ακόμα ανησυχητική αλλά οδυνηρή συνέπεια αυτού του εμβολίου..Οι εν λόγω κάρτες αναλύονται προκειμένου να εξακριβωθεί εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Ειδικότερα, περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με κορωνοϊό έχουν συμπληρωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εν λόγω κάρτες αναλύονται και εξακριβώνεται εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Πώς συσχετίζονται οι παρενέργειες με το εμβόλιο

Σχετικά με τον τρόπο συσχέτισης των παρενεργειών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, εάν ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

Εάν διαπιστωθεί συνύπαρξη θρομβοπενίας και θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές εξετάσεις αιματολογικές που πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.

Ο κίνδυνος μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος για θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών και επεσήμανε ότι έχουν στη διάθεσή τους τα εμβόλια Mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με θρομβώσεις.

Δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες «ίσως μόνο το θέμα της ηλικίας»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες στην εκδήλωση θρομβώσεων, «ίσως μόνο αυτό το θέμα της ηλικίας».

Επανέλαβε ότι ο κίνδυνος για σοβαρές θρομβώσεις είναι πολλαπλάσιος εάν κάποιος νοσήσει με τον ιό Covid και με βάση αυτή τη λογική «θα έλεγε κανείς ότι ναι, τα άτομα αυτά που έκαναν με το εμβόλιο αυτή την αντίδραση, πιθανότατα να είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση λόγω της νόσου».

Ανοίγουν το Σάββατο τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ετών - Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας, με έναν θάνατο σε 905.915 δόσεις AstraZeneca ανακοίνωσε επισήμως η Μαρία Θεοδωρίδου - Διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 - Σε πτωτική τροχιά όλοι οι δείκτες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία»
Στην πορεία της πανδημίας και στις αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34 και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ηλικίες.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ανακοίνωσε, ωστόσο και επισήμως, πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας που σχετίζονται με το εμβόλιο, με έναν θάνατο. Τόνισε, επίσης, ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο και γίνεται ακόμα μικρότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline