Κυριακή 28 Απριλίου 2024  21:01:45

Επιμένει η Κυβέρνηση στα «νέα αυστηρά μέτρα» για τη εισαγωγή στα ΑΕΙ της Ν. Κεραμέως από τον Ιούλιο. Κύριο

Δεν θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή η συζήτηση Αλ. Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό για μετάθεση-κατάργηση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ένα κατηγορηματικό «όχι» από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή το Μαξίμου εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τρίτη επανακατάθεση της ερώτησής του για την εισαγωγή των μαθητών στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές η σχετική ερώτηση δεν θα πραγματοποιεί τώρα, «τη στιγμή δηλαδή που κατοντάδες χιλιάδες μαθητές δίνουν τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων. «Η συζήτηση αυτή, με σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογένειών τους, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας. Αρνηση, που δείχνει βαθύτερη άρνηση απλώς και να συζητήσει το όλο θέμα των αλλαγών της υπουργού Παιδείας κ.Νίκης Κεραμέως.

Κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει εμπράκτως τον σεβασμό του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχοντας, μεταξύ άλλων, απαντήσει στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού" σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις (3 του ΣΥΡΙΖΑ, 3 του ΚΙΝΑΛ και 1 του ΜέΡΑ25) ενώ κατόπιν αιτήματός του διεξήχθησαν 5 φορές με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α, ενημερώσεις της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «θα ήταν λάθος όμως να συζητείται ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο την εισαγωγή στα ΑΕΙ, όπως ζητάει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές δίνουν τη μάχη των εισαγωγικών εξετάσεων. Η συζήτηση αυτή, με σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογένειών τους, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο». Δεν πρέπει δηλαδή να ανοίξει το όλο θέμα ακόμα και με απλή αντιπαράθεση απόψεων.

Υπενθυμίζεται πως στην επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην ανάγκη να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, το σύμφωνα με τον ίδιο θα φέρει σαφή μείωση στον αριθμό των εισακτέων. «Η κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών Κολλεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα, αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων. Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι. τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβει το ρουσφέτι στους κολεγιάρχες ο Μητσοτάκης

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός κρύβει το ρουσφέτι στους κολεγιάρχες και παίζει με την αγωνία των μαθητών.

«Για τρίτη συνεχή εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στην ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Αρνείται, γιατί δεν προτίθεται να αναστείλει την εφαρμογή του έστω για φέτος, που εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά σχεδόν μισή εκπαιδευτική χρονιά, μειώνει κατά ένα τρίτο τους εισακτέους και αφήνει εκτός ΑΕΙ τουλάχιστον 25.000 μαθητές και κλείνει πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Θέλει μεγάλο θράσος ο κ. Μητσοτάκης να επικαλείται την αγωνία των μαθητών για να κρύψει το ρουσφέτι του στους ιδιοκτήτες κολεγίων. Ο ίδιος που προκαλεί την αγωνία τους, αφού τους σπρώχνει ως πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια, επιβαρύνοντας χιλιάδες οικογένειες μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα της πανδημίας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline