Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  00:13:52

Με τεντωμένα νεύρα η Κυβέρνηση, μέχρι να γυρίσει στην Άγκυρα ο θρασύς Τσαβούσογλου. Με προκλήσεις εξαρχής η «ιδιωτική επίσκεψη» του στη Θράκη. Η αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ. Κύριο

Πεντάκις αναφορά στην «Τουρκική μειονότητα» και στα «Τουρκικά σχολεία» και πλήρης ταύτιση με τους ψευτομουφτήδες.

Τελικά, δεν τόλμησε να επισκεφθεί Πομάκικα χωριά ,μετά την σκληρή ανακοίνωση εναντίον του. Απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας στη Θράκη . Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο,

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμηνύει πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Την άμεση και αυστηρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν πριν καλά-καλά φτάσει στην Θράκη για «ιδιωτική επίσκεψη» το Σάββατο.

Πεντάκις αναφορά στην «Τουρκική μειονότητα» της Θράκης δηλαδή ως εθνική και όχι ως θρησκευτική, όπως έχει καθορισθεί από διεθνείς συνθήκες, με πρώτη της Λωζάννης, αναφορές στα «Τουρκικά σχολεία» και επίσης σε πλήρης ταύτιση με τους ψευτομουφτήδες, με τους οποίους γευμάτισε στο πλευρό του..

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» τόνισε σε απαντητική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμηνύει πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Ο κ. Παπαϊωάννου αφού αναφέρει πως η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει πως η χώρα μας θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζει περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανές προκλήσεις

Η Αθήνα κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και... απίθανη τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων με αφορμή το ταξίδι του Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι ο on camera «τσακωμός» του με τον Ν. Δένδια όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ' αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση «ρεβάνς» εκ μέρους του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, με την επίσκεψή του να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δύσκολη.
Όπως εκτιμάται όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να μεταδίδεται η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα. Εξ' ου και το σενάριο περί «ρεβάνς» του Μ. Τσαβούσογλου συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Επόμενο βήμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με συνέντευξή του στο Βήμα , μίλησε για αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι μεγάλος στόχος είναι η σύγκληση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προσθέτει ότι η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτής θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ προτείνει τρία βήματα για την καλή γειτονία: τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline