Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  19:18:10

Συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες

Τελικά, δεν τόλμησε να επισκεφθεί Πομάκικα χωριά ,μετά την σκληρή τους ανακοίνωση εναντίον του ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά καθαρόαιμοι Έλληνες μουσουλμάνοι. Με κανονικούς μουφτήδες και όχι δοτούς από την Άγκυρα και μάλιστα με υπερεξουσίες σε όλες αστικές υποθέσεις κατοίκων της μειονότητας...

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου το Σάββατο στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και εκεί συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.
Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, έξω από την κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ και περίπου στις 4μ.μ. ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα.

In #WesternThrace met first w/Mufti @muftu_iserif of #Komotini and Mufti @muftu_ahmetmete of #Xanthi.
The work of the Muftis contributes greatly to the preservation and strengthening of the unity and solidarity of the Turkish Minority. pic.twitter.com/3bFkIoUzx8
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 30, 2021
«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της «τουρκικής «μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ .

Η επίσκεψη στο μειονοτικό σχολείο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο μειονοτικό σχολείο της περιοχής, συναντήθηκε με 30 μαθητές και καθηγητές , παρουσία αρκετών δημοσιογράφων που είχαν έρθει από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open, ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο μειονοτικό σχολείο, προανήγγειλε ανταλλαγές Τούρκων καθηγητών και Ελλήνων στα σχολεία. Όποιες διάφορες και αν υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών οι μειονότητες είναι ό,τι πιο σημαντικό, σημείωσε ενώ στη συνέχεια ρώτησε τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, τι εκδηλώσεις διοργανώνουν και πόσους καθηγητές έχουν.
Πρόκληση με το καλημέρα – Μίλησε για «τουρκική μειονότητα»

Νωρίτερα, ο τούρκος ΥΠΕΞ έσπευσε να προκαλέσει με την πρώτη του ανάρτηση στο twitter , σημειώνοντας πως ήρθε στη δυτική Θράκη για να συναντήσει μέλη της «τουρκικής μειονότητας».
#BatıTrakya'daki soydaşlarımızla buluşmak ve ikili ilişkilerimizi ele almak üzere #Yunanistan'dayız.
In #Greece to meet members of Turkish Minority in #WesternThrace and discuss our bilateral relations. pic.twitter.com/9eJ59jNlsy
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 30, 2021
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έρχομαι με θετική ατζέντα»

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «έρχομαι στην Αθήνα με θετική ατζέντα».

Συναγερμός στην κυβέρνηση για πιθανές προκλήσεις

Η Αθήνα κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου και ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και... απίθανη τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων με αφορμή το ταξίδι του Μ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι ο on camera «τσακωμός» του με τον Ν. Δένδια όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εξ' αντικειμένου φόβους για τυχόν αναζήτηση «ρεβάνς» εκ μέρους του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, με την επίσκεψή του να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως δύσκολη.
Όπως εκτιμάται όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να μεταδίδεται η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα. Εξ' ου και το σενάριο περί «ρεβάνς» του Μ. Τσαβούσογλου συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Επόμενο βήμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με συνέντευξή του στο Βήμα , μίλησε για αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο .
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι μεγάλος στόχος είναι η σύγκληση μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Προσθέτει ότι η Αγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτής θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ προτείνει τρία βήματα για την καλή γειτονία: τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline