Σάββατο 27 Απριλίου 2024  19:46:54

«Νέα Σούδα στον βορρά» η Αλεξανδρούπολη, με τη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ- Ελλάδος. Σε ενισχυτικό ρόλο το λιμάνι τη Καβάλας». Κύριο

Πενταετούς διάρκειας η συμφωνία. Τα ανταλλάγματα που ζητά η Ελλάδα.

Με χρονική διάρκεια πέντε χρόνων, επέκταση τον Βορρά για μια νέα Σούδα(αντίπαλη βάση προς την Τουρκία) ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ – Διευκολύνσεις για μεταστάθμευση και μετακίνηση δυνάμεων θέλουν οι ΗΠΑ.

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «νέα Σούδα» είναι ίσως η βασικότερη αλλαγή που θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης (αλλά και ευρύτερα της Θράκης), καθώς και ο άξονας που διαμορφώνεται προς τη Βάρνα της Βουλγαρίας, έχει αποκτήσει υψηλότατη αξία στους αμερικανικούς – και νατοϊκούς – στρατηγικούς σχεδιασμούς ως εναλλακτική οδός των Στενών του Βοσπόρου, με δεδομένη και τη σημασία που αποδίδεται στη Μαύρη Θάλασσα. Φυσικά, ο αμερικανικός σχεδιασμός δίνει πλέον έμφαση στην ευελιξία και στην κινητικότητα, κάτι που συνηγορεί κατά της έννοιας των μεγάλων βάσεων, όπως ήταν κάποτε το Ράμσταϊν στη Γερμανία. Το κλειδί πια είναι να υπάρχουν οι διευκολύνσεις που επιτρέπουν μεταστάθμευση και μετακίνηση δυνάμεων.

Σύμφωνα επίσης με συγκλίνουσες πληροφορίες, η επέκταση της χρονικής διάρκειας της MDCA για μία πενταετία φαίνεται ότι έχει κλειδώσει, αν και προσωρινά υπήρξαν ιδέες και για ανανέωση ανά τριετία.

-Σε στρατηγικής σημασίας, για τα αμερικανικά πολιτικοστρατιωτικά σχέδια, εξελίσσεται η Αλεξανδρούπολη, αναλόγου, αν όχι και μεγαλύτερης βαρύτητας, με την αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, υπογραμμίζει ο γνωστός σχολιαστής των θεμάτων άμυνας Χρ, Κποουτσης.. Κοινό χαρακτηριστικό, ο απόλυτος έλεγχος, διοικητικά και επιχειρησιακά, από τους Αμερικανούς. Ουσιαστικά, οι στρατιωτικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, έχουν εκχωρηθεί στις ΗΠΑ, μέσω διμερών αμυντικών συμφωνιών, που εξυπηρετούν απολύτως, τα Στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ. Αμυντικές συμφωνίες σαφώς ετεροβαρείς, αφού στα συμφωνηθέντα κείμενα, δεν υπάρχει, όχι ρήτρα, αλλά ούτε καν η «υποψία» στρατιωτικής συνδρομής, στην περίπτωση που η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, τεθεί υπό στρατιωτική τουρκική αμφισβήτηση.

Η Σούδα, είναι η προκεχωρημένη στρατιωτική βάση των αμερικανών στην Μεσόγειο , άνευ της οποίας, στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή είναι απλά αδιανόητες.

Αναλόγου βαρύτητας, με την Σούδα, είναι και η Αλεξανδρούπολη, που εξελίσσεται σε «επίνειο» της τεράστιας αμερικανικής βάσης στο Ουρόσεβατς (Κόσσοβο). Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανών στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και στην Ευρασία , στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας ( Αζοφική, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία), είναι, επίσης στρατιωτικά – επιχειρησιακά, αδιανόητες. Πανόμοια αναμένεται η εξέλιξη και στις στρατιωτικές βάσεις στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, την Ανδραβίδα, την Καλαμάτα , το Καστέλι στην Κρήτη, όπου μέσω των ελληνοαμερικανικών αμυντικών συμφωνιών, θα επικυρωθεί η αμερικανική επικυριαρχία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline