Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  02:31:44

Το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε ηττημένο το Αφγανιστάν και τώρα ... λεονταρίζει και απειλεί-εξ αποστάσεως- τους Ταλιμπάν: «Δεν θα ανεχθούμε απειλές από τρομοκράτες». Οι νέες αξιώσεις στο κοινό ψήφισμα των ΥΠΕΞ. Κύριο

Ήδη με τη στάση τους Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, παρά την ομόφωνη απόφαση των ΥΠΕΞ, δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν πιο «ευέλικτη» πολιτική προσέγγισης με το νέο, αυταρχικό καθεστώς του Αφγανιστάν, όπως συνέβη με Ιράκ και Λιβύη.

Δεν θα επιτραπούν οι απειλές από κανέναν τρομοκράτη, τονίζουν, σε συνεδρίαση εξ αποστάσεως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συζήτησης για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ επισημαίνεται ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές». Λεονταρισμοί χωρίς κοινή γραμμή και κοινή δράση.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ζητώντας γενικώς και αόριστα, γενικόλογα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δηλώνοντας πως θα συνεχιστεί η προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ όσο εκκενώνεται η χώρα, εξέφρασαν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:
«Εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε τη δύσκολη κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Μας ενώνει η βαθιά μας ανησυχία για τα σοβαρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της βίας. Εκφράζουμε επίσης βαθιές ανησυχίες για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακοποιήσεων σε όλο το Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 16ης Αυγούστου και καλούμε για την τήρηση των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες.

Άμεσο καθήκον μας τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για να συνεχίσουμε την ασφαλή εκκένωση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας. Καλούμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και συντεταγμένη αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι.

Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και να βασίζεται στα σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα που έχουν κάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είμαστε δίπλα στους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών που πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παίζουν με ασφάλεια τον σημαντικό τους ρόλο στην αφγανική κοινωνία. Καλούμε όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές. Οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν: διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων • να υποστηρίξει το κράτος δικαίου • να επιτρέπει την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση • και να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρνηθήκαμε με επιτυχία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν από το οποίο μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

Τιμούμε την υπηρεσία και τη θυσία όλων όσων εργάστηκαν ακούραστα τα τελευταία είκοσι χρόνια για να πραγματοποιήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το Αφγανιστάν. Μαζί, θα αναλογιστούμε πλήρως τη συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν και θα αντλήσουμε τα απαραίτητα μαθήματα. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το σταθερό, ευημερούμενο Αφγανιστάν που αξίζει ο αφγανικός λαός και θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν και η περιοχή, στο άμεσο μέλλον και πέρα από αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη».

Κάποιοι ζήτησαν κι άλλο χρόνο για την απομάκρυνση

«Αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Όπως εξήγησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοι ζήτησαν σήμερα να δοθεί ενδεχομένως χρονική παράταση. «Εστιάζουμε στην απομάκρυνση του προσωπικού μας, των ανθρώπων που εργάζονται στο ΝΑΤΟ, για τις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην απομάκρυνση Αφγανών πολιτών», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όμως σήμερα, λόγω της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών για την απομάκρυνση πολιτών, κι΄άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει αριθμό στρατιωτών στο αεροδρόμιο, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι σύμμαχοι βοηθούν με άλλα μέσα, σε συντονισμό με τα 700 άτομα πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που εργάζεται για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έγκειται στο πώς θα μπορέσει ο κόσμος να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η διαδικασία να μεταφέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο και κυρίως τους Αφγανούς, είναι η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε ότι οι σύμμαχοι αναμένουν από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία. «Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στη βία σε όλη τη χώρα και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αφγανών πολιτών, ανδρών γυναικών και παιδιών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του ΝΑΤΟ επέτρεψε στους Αφγανούς να κάνουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο. «Κάθε αφγανική κυβέρνηση που παρίσταται για να αναιρέσει αυτή την πρόοδο κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline