Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  10:07:22

Δεν έβγαλε τίποτα ουσιαστικό, για κοινή δράση η επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν. Η ανησυχία της Ελλάδος και η θέληση της Αγκύρας να γίνει σύμμαχος των Ταλιμπάν. Ύπουλο το νέο παιχνίδι Ερντογάν με τα ελληνικά- Ε.Ε. σύνορα και τoυς νέους μετανάστες. Κύριο

Ο μεγαλομανής Τ. Ερντογάν, παρότι οι Ταλιμπάν δεν ανταποκρίνονται ακόμα στις προσφορές του, κάνει δηλώσεις κατά της Ε.Ε. ότι δεν πρέπει να έχει κλειστά τα σύνορά της (με πρώτα τα ελληνικά) στους μετανάστες από το Αφγανιστάν και να παραμείνουν, όπως οι Σύροι, στην Τουρκία. Χείρα φιλίας Ερντογάν σε Ταλιμπάν –« Θα συνεργαστώ με οποιοδήποτε».

1.Η υποκριτική, γενικόλογη, χωρίς ουσιαστική διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη
Τα περιφερειακά ζητήματα και ιδίως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η μετανάστευση καθώς και διμερείς σχέσεις, συζητήθηκαν στην επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Τα περιφερειακά ζητήματα και ιδίως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η μετανάστευση καθώς και διμερείς σχέσεις, συζητήθηκαν στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σε αυτή αναφέρεται:

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στην Τουρκία και ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των σχετικών θεσμικών οργάνων σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που περιλαμβάνονται στο κοινό σχέδιο δράσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να επανεκκινήσουν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο, είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του Αφγανικού λαού και ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συνομιλίες με ορισμένους δημοκρατικούς ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο. δήλωσαν ότι το βρήκαν πολλά υποσχόμενο ως προς αυτό.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.
Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκονται σε επαφή με το Ιράν ανέφερε ότι έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

Δηλώνοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου (για το προσφυγικό) ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι η δήλωση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

2. Αθήνα :Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για Αφγανιστάν και προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. To τηλεφώνημα διήρκησε περίπου 30 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε θετικό κλίμα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν και συμφώνησαν πως Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης.
Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. – και η οποία, άλλωστε, έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Επιπλέον, συζητήθηκε η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

-3.Χείρα φιλίας Ερντογάν σε Ταλιμπάν – Θα συνεργαστώ με οποιοδήποτε

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε για να μπορέσει να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τείνει χείρα φιλίας στους Ταλιμπάν και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την προστασία του αεροδρομιού της Καμπούλ.
Η Τουρκία ποντάρει σε διπλό ταμπλό και ο Ερντογάν δεν το κρύβει. Ο Τουρκία προσπαθεί να έχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο αφού δεν θα μπορεί να φυλάξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τις ΗΠΑ που αποχωρούν από εκεί. Τώρα οι Ταλιμπάν ζητούν να αποχωρίσουν και τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ξεκάθαρα ότι τα αρμόδια κλιμάκια επικοινωνούν με τους Ταλιμπάν και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε για να μπορέσει να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας του.

Στο πλευρό του Αφγανιστάν

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.

«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της» υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.
Η Τουρκία στέκει στο πλευρό του Αφγανιστάν, συμπλήρωσε, δηλώντας διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν. «Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

4. Ερντογάν για Αφγανιστάν – Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της – Δεν θα γίνουμε αποθήκη μεταναστών

«Η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης. Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters

ΟΤούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την Πέμπτη τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τους πρόσφυγες που θα έλθουν από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να γίνει η «αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης», εν μέσω των αναταραχών που προέκυψαν στη χώρα λόγω της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, σκηνές χάους επικρατούν στην αφγανική πρωτεύουσα, καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, φοβούμενοι την επιστροφή στην αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της Σαρίας, που είχε επιβληθεί από το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν και έληξε πριν από 20 χρόνια.

Επιπλέον, χιλιάδες Αφγανοί έχουν περάσει στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι Ταλιμπάν σάρωναν τη χώρα καθ' οδόν προς την Καμπούλ.
Μιλώντας μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα στα σύνορά της με το Ιράν – μία βασική διαδρομή για τους Αφγανούς πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Τουρκία.

Οι «κοινές ατζέντες» του Ερντογάν με τους Ταλιμπάν

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η δήλωση του Ερντογάν, μετά το υπουργικό συμβούλιο, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσουν οι Ταλιμπάν, για να συζητήσουν «τις κοινές μας ατζέντες», όπως είπε.

Τι θα κάνουν η ΕΕ (και ο Ερντογάν) με τους πρόσφυγες

Μιλώντας την Πέμπτη στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για ένα «ευρύ φάσμα επιπτώσεων» στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, αλλά και για ρόλο-κλειδί της Αγκυρας στη διαχείριση ενός πιθανού νέου προσφυγικού/μεταναστευτκού κύματος.
«Θα είμαι ξεκάθαρος. Πρόκειται για έναν εφιάλτη. Για μια καταστροφή. Μια καταστροφή για το Αφγανιστάν και τις δυτικές αξίες και την αξιοπιστία μας» ήταν η αναφορά του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο προβληματισμός όμως παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της βρετανικής Telegraph που έκανε λόγο για προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποτρέψει τους αφγανούς πρόσφυγες από το να περάσουν από την Τουρκία. Αλλά σημείωσε ότι η Αγκυρα είναι απρόθυμη να παίξει τον ίδιο ρόλο που έπαιξε το 2015, λέγοντας ότι δεν θα παίξει τον «συνοριοφύλακα» της Ενωσης.

Ερχονται στην Ευρώπη μέσω του Ιράν, του Ιράκ ή της Ανατολικής Μεσογείου, παραδέχτηκε ο Ζοσέπ Μπορέλ. «Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά με τις τράνζιτ χώρες. Μία νέα ανθρωπιστική κρίση πρέπει να αποφευχθεί και η Τουρκία θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο» επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 κατά την οποία περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν άσυλο στην ΕΕ. Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν ζήτησαν να δοθεί προστασία για τους χιλιάδες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν στις πρώτες χώρες υποδοχής –που δεν είναι φυσικά χώρες-μέλη της ΕΕ.
«Εντείνουμε τη συνεργασία μας με χώρες υποδοχής, όπως το Πακιστάν, το Ιράν το Τατζικιστάν, καθώς και με άλλες χώρες όπως η Τουρκία» δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον. «Δεν θα περιμένουμε μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να φθάσουν στα εξωτερικά μας σύνορα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε νωρίτερα» πρόσθεσε.

Η Τουρκία ωστόσο που δέχθηκε να φιλοξενήσει στο έδαφος εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία με αντάλλαγμα πακέτο βοήθειας 5 δισ ευρώ από την ΕΕ το 2016, δεν δείχνει και τόσο πρόθυμη να παίξει έναν ανάλογο ρόλο σήμερα. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το τείχος των 295 χλμ. κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με το Ιράν, δεσμεύθηκε ότι αυτή τη φορά θα αποτρέψει την αθρόα είσοδο Αφγανών στο τουρκικό έδαφος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline