Τρίτη 30 Απριλίου 2024  23:14:38

Κλειστά τα σύνορα στους πρόσφυγες διαλαλεί ο Τ. Ερντογάν (τιμητής μας για τον Έβρο και τα νησιά) επιταχύνοντας το τείχος στο Ιράν. Ψευδείς ισχυρισμοί στενή συνεργασία και παρακλήσεις των Ταλιμπάν. Κύριο

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να ζητήσουν από τον πρόθυμο Ερντογάν ρόλο διεθνούς μεσολαβητή (που έχουν την υποστήριξη Κίνας και Ρωσίας). Αντίθετα έως τώρα διέταξαν αποχώρηση του Τουρκικού στρατού από το Αφγανιστάν.

1. Βλέποντας τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα που θα έρθει στην Τουρκία. Την ώρα που τα έργα κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Ιράν συνεχίζονται πυρετωδώς, με στόχο να εμποδιστούν οι παράνομες διελεύσεις προσφύγων και μεταναστών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως η χώρα του δεν μπορεί να φιλοξενήσει και άλλους πρόσφυγες. Ο κ. Ερντογάν, σε ομιλία του στην περιοχή Αχλατ, τόνισε πως «η Toυρκία ήδη φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και δεν μπορεί να σηκώσει ένα επιπλέον βάρος με νέο προσφυγικό κύμα, το οποίο μπορεί να προέλθει από το Αφγανιστάν ή τη Συρία».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει η Αγκυρα με το νέο καθεστώς της Καμπούλ, τονίζοντας πως «τα μηνύματα τα οποία έρχονται από τους ηγέτες των Ταλιμπάν, τα υποδεχόμαστε με επιφυλακτική αισιοδοξία. Βέβαια, οι μελλοντικές εξελίξεις θα καθοριστούν, όχι με τα λόγια, αλλά με τις δράσεις και τις ενέργειές τους».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV τόνισε πως η απόφαση της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ελήφθη από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν και τόνισε πως η όλη επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 36 ωρών. Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η Αγκυρα στα ανατολικά σύνορά της, λέγοντας πως «λάβαμε σοβαρά μέτρα για να εμποδιστούν οι παράνομες διελεύσεις στη χώρα μας από το Ιράν. Εμείς δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να δεχθούμε παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες και δεν συζητάμε να σηκώσουμε ένα τέτοιο βάρος».

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν ολοκληρωθεί 157 χιλιόμετρα του τείχους που χτίζει η Αγκυρα σε όλο το μήκος των συνόρων με το Ιράν.
Συνεχίζεται το έργο, καθώς όλο το τείχος θα έχει μήκος 295 χιλιόμετρα. Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται πως με το τείχος αυτό θα εμποδίσει και το προσφυγικό κύμα. Το ζήτημα που θέτει η τουρκική αντιπολίτευση είναι τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες στα σημεία στα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, καθώς στον αντιπολιτευόμενο Τύπο υπάρχουν πολλές αποκαλύψεις για διελεύσεις εκατοντάδων προσφύγων.

2.Αφγανιστάν – Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Ναυάγησαν τα σχέδια του Ερντογάν να διατηρήσει τα τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αναλαμβάνοντας «ηγετικό» ρόλο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, όπως ανέφερε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Πώς να βγάλετε λεφτά σώζοντας τον πλανήτη

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εάν της ζητηθεί, μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα σήμερα, όμως, ότι οι Ταλιμπάν, ναι μεν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, επέμειναν ωστόσο ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως, μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

3. «Δεν έχει ληφθεί απόφαση για βοήθεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ» παραδέχεται ο Ερντογάν

«Οι Ταλιμπάν ήρθαν στο σημείο να μας προτείνουν να λειτουργήσουμε να διαχειριστούμε εμείς το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μας είπαν 'εμείς να έχουμε την ασφάλεια του αεροδρομίου, τη διαχείριση να την έχετε εσείς'. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει» ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, και αποκάλυψε πως η Τουρκία πραγματοποίησε τις πρώτες συνομιλίες με την ισλαμιστική οργάνωση.
«Όταν όλοι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, εμείς δεν το εγκαταλείψαμε. Οι Ταλιμπάν ήρθαν στο σημείο να μας προτείνουν να λειτουργήσουμε να διαχειριστούμε εμείς το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μας είπαν 'εμείς να έχουμε την ασφάλεια του αεροδρομίου, τη διαχείριση να την έχετε εσείς'. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει» ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος.

Όπως είπε «εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε την άδεια για να συναντηθούμε με κάποιους και να ρωτήσουμε που και πότε θα τους δούμε και τι θα συζητήσουμε. Εμείς, όπως ξέρετε, την πρεσβεία μας τη μεταφέραμε στη στρατιωτική πτέρυγα του αεροδρομίου της Καμπούλ και η πρεσβεία μας συνεχίζει τις εργασίες της» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι πρώτες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας: «Και η πρώτη μας επαφή με τους Ταλιμπάν έγινε εκεί στην πρεσβεία μας. Είχε διάρκεια 3.5 ωρών και αν χρειαστεί θα έχουμε τις ευκαιρίες να έχουμε παρόμοιες επαφές και συναντήσεις. Με τις επαφές αυτές εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα μας και τις προσδοκίες μας, όπως κι εκείνοι τις δικές τους προσδοκίες. Όλα αυτά τα κάνουμε με επαφές».
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, δηλώνοντας... ευαίσθητος. «Όπως ξέρετε, υψώνουμε τείχη σε όλα τα σύνορα μας με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Έμειναν λίγα σημεία που δεν χτίστηκαν. Πιστεύω πως, όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα μειωθεί η ροή των προσφύγων».
Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Ο Ερντογάν θα έχει ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο MEGA, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας και στη στήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης.

«Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας» τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline