Κυριακή 5 Μαϊου 2024  10:58:23

«Χθες είχαμε δύο, μόνο, κενές θέσεις στο ΣΩΤΗΡΙΑ. Δύσκολα να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς άλλων κατηγοριών». Παραδοχές κ.Μίνας Γκάγκα, προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Κύριο

Πιέζονται απειλητικά , με πληρότητες πανω από 70% ήδη τα νοσοκομεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη. 

1. Ανησυχητική, αυξανόμενη διαρκώ τροχιά ακολουθεί ο ρυθμός κάλυψης των κλινών στις μονάδες Covid της χώρας και ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει ορατές οι επιπτώσεις από την μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί στο Σωτηρία, κενά ήταν μόνο δύο κρεβάτια σε μονάδα Covid, παρ' ότι έχει ήδη προηγηθεί η μετατροπή άλλων κλινικών του νοσοκομείου σε Covid. Και όχι μόνο σε αυτό. Με αδυναμία για νοσηλεία άλλων ασθενών για νοσηλεία και εγχειρήσεις από καρδιολογικά, εγκεφαλικά, ορθοπεδικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας..

Εκτός της πίεσης στις απλές κλίνες, προβληματισμό προκαλεί και οι αυξανόμενες πληρότητες στις κλινικές ΜΕΘ- Covid, οι οποίες για το Λεκανοπέδιο Αττικής κυμαίνονται στο 70%, για τη Θεσσαλονίκη στο 68% και ενώ δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, το σύνολο των εκδρομέων. Σημειωτέον ότι από τους 338 διασωληνωμένους που ανακοινώθηκαν σήμερα, το 91,42% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Τα καλά νέα προέρχονται από το μέτωπο των νέων. Τα στοιχεία του τελευταίου μήνα καταγράφουν τριπλασιασμό του ρυθμού εμβολιασμού τους, δείχνοντας το δρόμο και στους μεγαλύτερους.

Τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, καθώς συνολικά το 43% των πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία πειθούς για τα παιδιά 12-17 ετών. Για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως, και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, προειδοποιεί o καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

2.-Για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω του τέταρτου κύματος κορονοϊού ανέδειξαν η Μίνα Γκάγκα (Πρόεδρος κεντρικού συμβουλίου Υγείας) και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος (καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
«Είμαστε πλήρεις. Έχουμε 8 κλινικές που λειτουργούν για covid και 84 κρεβάτια μονάδας» ανέφερε η κυρία Γκάγκα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Όπως τόνισε υπάρχουν μόνο 2 κρεβάτια κενά και οι κλίνες για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν. «Έχουμε συνέχεια πίεση στο Σωτηρία, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες covid».
Μάλιστα η κα Γκάγκα δήλωσε πως μόλις 3 εκ των ασθενών που νοσηλεύονται, είναι εμβολιασμένοι. Όπως διευκρίνισε είναι σχετικά καλά στην υγεία τους ενώ όλοι τους έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό (υπέρταση, διαβήτη και χρόνια νοσήματα) το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό όπως σε έναν υγιή.

3.Βασιλακόπουλος: Έχουμε αναισθησία προς το θάνατο
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε αρχικά πως έχουμε πάθει αναισθησία ως προς τον θάνατο και θα γλιτώναμε με ένα τσίμπημα.
«Οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι περίπου 10% το πολύ , οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριά προβλήματα υγείας και έχουν εμβολιαστεί νωρίς», ανέφερε. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του εμβολίου: «Το εμβόλιο μας φτιάχνει ''όπλα'' με αντισώματα-κύτταρα, αν εγώ είμαι άτυχος και νοσήσω επειδή εκτεθώ σε μεγάλο ιικό φορτίο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι ανεπαρκές».

4. Ασφυκτική η πίεση στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισμό, όπου κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό είναι σχεδόν πλήρεις, καθώς έχουν μείνει μόνο 3 διαθέσιμες κλίνες covid.

Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να ανοίξει νέα πτέρυγα Covid με 25 νέες κλίνες.
Αξίζει να τονιστεί πως όσοι νοσηεύονται στον Ευαγγελισμό με κοροναϊό είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.
Πληρότητα πάνω από 95% στο Παπανικολάου- «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, επεσήμανε μιλώντας στο Open, πως «πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι, είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε».
«Το Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή έχει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό να είναι γεμάτες πάνω από 95%. Έχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει.

Τα δύσκολα είναι πραγματικά μπροστά μας και δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πολύ πιο γρήγορα, παρόλο που έχουμε 40 με 50 ασθενείς, οι 20 είναι στη ΜΕΘ, είναι πολύ βαριά περιστατικά.
Εάν σκεφτούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δηλαδή επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, να ξέρετε δεν θα είναι καλά τα νέα», είπε ο κ. Καπραβέλος και συνέχισε:
«Εχουμε δυνατότητες περαιτέρω αύξησης κλινών, αλλά σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων. (...) Είναι κρίμα να χαθούν ζωές ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθούν με ένα εμβόλιο».

Ανάγκη να τρέξουν οι εμβολιασμοί

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τρέξουν οι εμβολιασμοί, ώστε να ανακοπεί η αυξητική πορεία της πανδημίας.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθάνασιος Εξαδάκτυλος (ΑΝΤ1), αναμένουμε μια αύξηση (κρουσμάτων) μέσα στον Σεπτέμβριο και στην συνέχεια αποκλιμάκωση, καθώς «οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμβολιάζονται και πολλοί νοσούν και αποκτούν ανοσία».
Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους εμβολιασμούς ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισλανδίας όπου το 90% είναι εμβολιασμένοι, όπως είπε έχουν κρούσματα, αλλά όχι θανάτους.

«Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα», υπογράμμισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

«Οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι περίπου 10% το πολύ , οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριά προβλήματα υγείας και έχουν εμβολιαστεί νωρίς», ανέφερε, στον Σκάι, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του εμβολίου: «Το εμβόλιο μας φτιάχνει »όπλα» με αντισώματα-κύτταρα, αν εγώ είμαι άτυχος και νοσήσω επειδή εκτεθώ σε μεγάλο ιικό φορτίο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι ανεπαρκές».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline