Κυριακή 5 Μαϊου 2024  16:57:04

Αναζητείται ένας κανονικός (και πιο τυχερός..) ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Ούτε δομικός, ούτε σαρωτικός, ούτε διαρθρωτικός και ανανεωτικός. Πολλές προσδοκίες και σενάρια για αλλαγές, που δεν δικαιώθηκαν. Κύριο

Οι συνεχείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού και άλλων στελεχών για «ευρύτατη ανανέωση», «νέα φάση, νέα σελίδα» μετά δύο χρόνια διακυβέρνησης, για διόρθωση λαθών και αδυναμιών σε υπουργεία, αντικατάσταση των φθαρμένων κλπ, δημιούργησαν τελείως άλλες και ανεκπλήρωτες προσδοκίες.

1.Απομακρύνθηκαν μόνο δύο υπουργοί από την Κυβέρνηση ( Χρυσοχοίδης, Θεοχάρης) και μετακινήθηκε στο Τουρισμού ένας τρίτος(Κικίλιας), οι οποίοι δεν ήταν από τους πιο αποτυχημένους. Με απόδοση έργου και με καλή εικόνα στις δημοσκοπήσεις αλλά και αναγνώριση στην κοινή γνώμη, Στην πραγματικότητα με τον ανασχηματισμό αυτό πραγματοποιούνται ριζικές αλλαγές μόνο στο Υγείας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συνολικά εκτός κυβέρνησης έμειναν δύο κορυφαίοι υπουργοί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Χάρης Θεοχάρης.
Τη θέση του στο υπουργικό απώλεσαν επίσης ο Αλκιβιάδης Στεφανής (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας), ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών), ο Γιώργος Ζαββός (Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα) του οποίου η θέση καταργήθηκε.

Τέλος, εκτός κυβέρνησης έμεινε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοντοζαμάνης τον Ιανουάριο είχε αναβαθμιστεί από υφυπουργός Υγείας σε Αναπληρωτής υπουργός.

2.Ουσιαστικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η πολιτική προστασία αναδείχτηκε στο σημείο κλειδί αυτού του ανασχηματισμού με τις αλλαγές τόσο στα πρόσωπα όσο και στη δομή και τη διάρθρωση του εν λόγω χαρτοφυλακίου να σηματοδοτεί την ανάληψη ευθύνης και την απόδοση – προσωποποίηση των ευθυνών για τις οποίες είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η απόδοση των ευθυνών και η προσωποποίηση των λαθών

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης.
Στο πλαίσιο αυτό ο τέως πια υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά «αποπέμπεται» από την κυβέρνηση ενώ η αλλαγή αυτή συνοδεύεται και με αλλαγές στη δομή του υπουργείου καθώς το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναβαθμίζεται σε υπουργείο και ο τέως πια αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μετατίθεται σε άλλη θέση.
Στην πραγματικότητα με τον ανασχηματισμό αυτό πραγματοποιούνται ριζικές αλλαγές στο υπουργείο το οποίο διαχειρίστηκε την κρίση που είχε και τις πιο σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης αυτή τη διετία και ουσιαστικά συνοδεύουν τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου.

Πάσχος Μανδραβέλης : Ο ανασχηματισμός του ανασχηματισμού

«Το μεγάλο και συγκεντρωτικό κράτος χρειάζεται πολλά χέρια να λειτουργήσει σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος που απαιτεί πρωτίστως μυαλό για να αποκεντρωθεί

Ώδινεν όρος αλλά δεν έτεκεν μυν. Εξήντα (παρά έναν) νοματαίους έχει κι αυτή η κυβέρνηση, υπουργούς δια πάσα νόσο και πάσα κρίση. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Το μεγάλο και συγκεντρωτικό κράτος χρειάζεται πολλά χέρια να λειτουργήσει σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος που απαιτεί πρωτίστως μυαλό για να αποκεντρωθεί. Επομένως ένα κεντρικό κράτος που ασχολείται με τα πάντα, δεν μπορεί παρά να έχει και πολλούς υπουργούς.

Ο τοκετός του πρωθυπουργού, που ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ήταν «σαρωτικός ανασχηματισμός», όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, δεν ήταν «ανοιχτών μετώπων» ή «προωθητικός» όπως λέει η κυβέρνηση. Ήταν πρόωρος. Όχι σε σχέση με τις δημοσιογραφικές προσδοκίες. Κατ' αυτές άργησε, αν σκεφθούμε ότι κάθε λίγο και λιγάκι υπάρχουν άρθρα για τον «επικείμενο ανασχηματισμό». Περισσότερο μπορεί να χαρακτηριστεί «ανασχηματισμός των πυρκαγιών» -και ουχί «της πυρκαγιάς», που θα έλεγε η αντιπολίτευση- αφού, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης για την φονική φωτιά στο Μάτι, «αδυνατώ να καταλάβω πως υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση» (31.7.2018). Συνεπώς η «συγγνώμη» που ζήτησε από τους πολίτες ο πρωθυπουργός έπρεπε να γίνει έμπρακτη. Την πλήρωσαν οι κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς. Οι συμβολικές αυτές μετακινήσεις οδήγησαν σε ένα μικρό ντόμινο αλλαγών, συν κάποιες εσωκομματικές διευθετήσεις στο επίπεδο των υφυπουργών.

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού ήταν φυσικά ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ήταν να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Φυσικών Καταστροφών, Κλιματικής Αλλαγής, ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί. Αυτό, από μία άποψη θα μπορούσε να εκληφθεί και ως νίκη του κ. Αλέξη Τσίπρα, που για κάθε κρίση ζητά και υπουργό κοινής αποδοχής. Φευ! Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε... συριζαϊκώς: «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία (...) η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα». Και ο κ. Αποστολάκης υπαναχώρησε, γεννώντας έναν δεύτερο ανασχηματισμό πριν ορκισθούν οι υπουργοί του πρώτου...

Το εντυπωσιακό στην προκείμενη περίπτωση δεν είναι η φρασεολογία-μπούλινγκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «πρόσκληση σε αποστασία», «αρχές» σε αντίθεση με τα «πρόσκαιρα αξιώματα» κ.λπ. Είναι η λογική της αντίδρασης. Πρόσωπα κοινής αποδοχής ζητούσε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αποστολάκης είναι, τουλάχιστον σε επίπεδο ικανοτήτων, αφού και οι δύο πρωθυπουργοί τον ήθελαν για υπουργό. Επομένως πως στην ευχή πρέπει να είναι οι υπουργοί κοινής αποδοχής «σε επίπεδο ουσίας»; Ποια θα ήταν η ουσία; Να στέλνει ο πρωθυπουργός τον κατάλογο των υπουργών στην Κουμουνδούρου για έγκριση;
Έτσι το κακό γίνεται διπλό. Αφενός δείχνει ότι το πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να τα βρει ακόμη και σε όσα συμφωνεί, εν προκειμένω σχετικώς με τις ικανότητες του κ. Αποστολάκη, και το σημαντικότερο η χώρα θα στερηθεί αυτών των ικανοτήτων...

Οκτώ αποχωρήσεις- μετακινήσεις υπουργών, που θα κρίνουν την κύρια πλευρά του ανασχηματισμού: Χρυσοχοίδης, Γεραπετρίτης, Κικίλιας, Τσιάρας, Μενδώνη, Γεωργιάδης, Σταϊκουρας,

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 23:28

Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα μείνουν στα ίδια χέρια ενώ αντίστοιχο είναι το ερώτημα και για το αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρώτο στη λίστα των επερχόμενων αλλαγών τοποθετείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κλειδιά του ανασχηματισμού

Οσο και αν αξιόπιστες πηγές τονίζουν ότι στόχος των πρωθυπουργικών αποφάσεων δεν θα είναι να εστιάσουν αποκλειστικά στο θέμα των πυρκαγιών, η ηγεσία της Κατεχάκη πρόκειται να ανοίξει τον «χορό» των αλλαγών, πυροδοτώντας αναπόφευκτα μια σειρά από... καραμπόλες προσώπων, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η παραμονή του Χρυσοχοϊδη στο εν λόγω υπουργείο είναι για τους περισσότερους αμφίβολη, όμως κάθε εκτίμηση θεωρείται επισφαλής και μένει να φανεί στις επίσημες ανακοινώσεις, αν τυχόν αποχώρηση του υπουργού από το Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτήσει και την έξοδό του από την κυβέρνηση ή αν προκύψει αλλαγή χαρτοφυλακίου – ενδεχομένως προς το Ναυτιλίας ή το Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν κάποιοι παρασκηνιακοί ψίθυροι, που δύσκολα επιβεβαιώνονται.
Στα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται το Υγείας, με αυξημένη την πιθανότητα να αλλάξει πόστο ο Βασίλης Κικίλιας, το Δικαιοσύνης με έντονα σενάρια μετακίνησης για τον Κώστα Τσιάρα, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline