Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  11:54:09

Ισχυροί προβληματισμοί από ορισμένες θέσεις του Αντώνη Σαμαρά για το πλήθος πασόκων και αριστερών σε ηγετικές θέσεις και στο Μαξίμου. Οι πρώτες αντιδράσεις από τους Ευρωβουλευτές Γ. Κύρτσο και Μ. Ασημακοπούλου. Κύριο

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να εμφανίσει τις απόψεις Σαμαρά ως «υπονόμευση-αμφισβήτηση αρχηγικής θέσης» του Μητσοτάκη και όχι ως «έκφραση αγωνίας και πικρίας μεγάλης μερίδας της βάσης της ΝΔ», η οποία φέρεται να νοιώθει παραγκωνισμένη και πιστεύει ότι το κόμμα βαδίζει σε λοξοδρομημένη διεύρυνση.

1.Η εκτίμηση από τον χώρο της Αντιπολίτευσης κυρίως, είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας. Με ισχυρισμούς, ανυπόστατους , ότι υπονομεύει την πολιτική και τον ηγετικό ρόλο του Κυρ. Μητσοτάκη,, ότι έχει φιλοδοξίες φραξιονοσμού κλπ.. Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Ποτάμι, ισχυρίζονται ότι δίνει ένα στίγμα του προβληματισμού που «σιγοβράζει» μέσα στο κόμμα, από τις μονομερείς πασοκικές επιλογές αξιωμάτων και υπουργοποιήσεις με επίκεντρο το Μαξίμου...

«Με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάση σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ´ όσους προσελκύεις» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του στα «Νέα» ο κ. Σαμαράς. Στο Μαξίμου δεν κάνουν κάποιο σχόλιο για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που άλλωστε δεν έχουν πράξει και στο παρελθόν.

Υποστηρίζεται ότι σε κύκλους νεοδημοκρατών σχολιάζοταν ιδιαίτερα η αναφορά του κ. Σαμαρά στον ανασχηματισμό, με δεδομένο πως η σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων πως σε κάθε ανασχηματισμό υπάρχει και ένας συμβολισμός , ο οποίος δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα «ότι δηλαδή η παράταξη μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Η ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη».

Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς, παραταξιακής φυσιογνωμίας,. της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αρνείται την διεύρυνση αλλά με κάποια αξιοκρατικά, ιδεολογικά και προγραμματικά κριτήρια' και με κορμό την παράταξη της ΝΔ. Η υπαινικτική- αιχμηρή τοποθέτηση αυτή γίνεται σε μια συγκυρία που ένα τμήμα της «γαλάζιας» βάσης δεν βλέπει θετικά περαιτέρω ανοίγματα σε πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν κοιτάξει προς το Ποτάμι ή το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

2.Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό της ΝΔ όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η παρέμβαση-μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επέκρινε την Αθήνα για τη μη άσκηση «βέτο» στο θέμα των Βαρωσίων, άφησε αιχμές για τις επιλογές του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό, πήρε αποστάσεις από την ακολουθούμενη πολιτική στα ενεργειακά, τάχθηκε κατά του διαλόγου με την Τουρκία και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κύρτσος: Ο Σαμαράς άνοιξε σημαντική ιδεολογική και πολιτική συζήτηση

Το κάλεσμα του κ. Σαμαρά για αλλαγή πορείας της ΝΔ σε σειρά θεμάτων σχολίασε σε θετικό πνεύμα ο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. «Ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε σημαντική ιδεολογική, πολιτική συζήτηση τονίζοντας σε συνέντευξή του: "με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο, είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις"» ανέφερε ο κ. Κύρτσος ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για όλα τα θέματα που έβαλε στην ατζέντα ο πρώην πρωθυπουργός. Την παρέμβαση του κ. Σαμαρά χαιρέτησε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισελ Ασημακοπούλου αναρτώντας στον λογαριασμό της το twitter το δισέλιδο της εφημερίδας που φιλοξένησε την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού.

Η εσωκομματική συζήτηση για το θέμα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επισήμως για την πολύπλευρη κριτική που της ασκήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό. Με ενδιαφέρον αναμένεται, όμως, και η στάση της λεγόμενης «καραμανλικής» πτέρυγας της ΝΔ μετά τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η κοινή εμφάνιση Σαμαρά-Καραμανλή στη ΔΕΘ αλλά και η χθεσινή δήλωση του κ. Σαμαρά ότι οι δύο τους έχουν «καλές προσωπικές σχέσεις». Υπενθυμίζεται ότι ούτε ο Κώστας Καραμανλής προτίθεται να υπερψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον του.

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική αμφισβήτηση Μητσοτάκη

Την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού «αξιοποίησε» πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς «αμφισβητεί ευθέως τον κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει την προεκλογική του απάτη σε κεντρικά ζητήματα όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών». Η Κουμουνδούρου σχολίασε επίσης ότι οι «αντιφάσεις» της ΝΔ έχουν επίπτωση στην κοινωνία και σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υποστήριξε επίσης ότι «η εσωκομματική αμφισβήτηση προς τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί αντανάκλαση της φθοράς του μέσα στην κοινωνία» και χαρακτήρισε αυτή την πορεία «μη αντιστρέψιμη».
Ελληνική Λύση: Οι πολίτες ψήφισαν ΝΔ και τους βγήκε Ποτάμι

Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά προκάλεσε έντονα σχόλια και από τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να υιοθετεί τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού περί μετακίνησης της ΝΔ στις θέσεις του «Ποταμιού». «Ο ελληνικός λαός ψήφισε Ν.Δ. και του βγήκε «Ποτάμι». Μιλάμε πλέον για την απόλυτη πολιτική εξαπάτηση του εκλογικού σώματος» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline