Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  11:47:42

«Αυτοί ,θα πέσουν στη θάλασσα...». Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, σε διπλή αναμέτρηση, αεροναυτική, μετά τη συμμαχία Γαλλίας- Ελλάδος. Η ρήτρα «αμυντικής συνδρομής» εάν δεχθούμε επίθεση. Κύριο

Η «συμμαχία» Ελλάδας – Γαλλίας πρωτοφανής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και τα ηχηρά μηνύματα προς την προκλητική και αλαζονική Τουρκία του Ερντογάν.

«Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας Γαλλίας- Ελλάδος αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα», τονίζουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας.

1.Οι αποφάσεις συνδέονται με ευρύτερες κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκακιέρα. Δεδομένο είναι πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν μια κοινή οπτική για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν κοινές απόψεις για θέματα, όπως η ευρωπαϊκή κοινή άμυνα

Σαφή και ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία περιείχαν οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν από το Ελιζέ, σε μια περίοδο που οι κινήσεις της γείτονος προμηνύουν «θερμό» φθινόπωρο στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος, αφού επιβεβαίωσαν την ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, φρόντισαν να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το στίγμα των προθέσεών τους απέναντι στην Τουρκία σε δύο πυλώνες. Σε στρατιωτικό επίπεδο με τη αυτή καθ' αυτή τη συμφωνία, καθώς και σε διπλωματικό με πολύ στοχευμένες αιχμές κατά της Άγκυρας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται.
Οι αποφάσεις συνδέονται με ευρύτερες κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκακιέρα. Δεδομένο είναι πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν μια κοινή οπτική για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και στο εσωτερικό της ΕΕ έχουν κοινές απόψεις για θέματα, όπως η ευρωπαϊκή κοινή άμυνα.

2.Η θωράκιση της Ελλάδας στη Μεσόγειο

Αναμφίβολα, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που προβλέπει την αγορά τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.
Με την πανίσχυρη αντιαεροπορική προστασία τους και τις ανεπτυγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρου με μεγάλη ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο νέος ελληνικός στόλος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής που θα δυσκολεύει την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και αλλού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline