Σάββατο 27 Απριλίου 2024  21:42:24

Λιγότερο από δύο ώρες κράτησε η ... 63η συνεδρίαση- κωμωδία των Επιτροπών Ελλάδος-Τουρκίας για την επίλυση των προβλημάτων. Μετά πήγαν για ψαροφαγία από κοινού. Κύριο

Απλώς συμφώνησαν ότι διαφωνούν από χρόνια τώρα και κράτησε για λιγο ακόμα η αστεία παράσταση στο πλαίσιο των «διερευνητικών επαφών και του διαλόγου επίλυσης».

Λιγότερο από 2 ώρες, από τις 11 το πρωί έως λίγο πριν την μία το μεσημέρι, για να πάνε όλοι μαζί μετά για ψαροφαγία κράτησε ο 63ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων. Αυτή τη φορά η ανωφελής και ασόβαρη κωμωδία πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στηνν Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα περισσότερα σημεία, χωρίς. να μπουν σε καμία ουσία και γόνιμη συζήτηση. Παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα, ενώ αργότερα εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση, που αναφερόταν στη... διεξαγωγή των ( αστείων και άγονων) συνομιλιών και προανήγγειλε τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες.

Πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.
Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και συζητούνται ευαίσθητα θέματα εθνικής πολιτικής των δύο χωρών, σύμφωνα με τις συμβατικές ανακοινώσεις αλλά καθόλου αληθινές.

Τι λέει η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι συνομιλίες αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία ορισμένων εξ αυτών καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος υπό το βάρος των γεγονότων στην ανατ. Μεσόγειο και τη σκληρή ρητορική εκατέρωθεν.
Οι πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση, διατυπώθηκαν για άλλη μια φορά οι θέσεις των δύο πλευρών και διατήρησαν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου, ώστε να μην επέλθει νέα απόσταση που δύσκολα καλύπτεται.

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες από καμία πλευρά και ειδικά μέχρι να οριστεί καγκελάριος στη Γερμανία, την ηγέτιδα της Ευρώπης, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μικρό κίνητρο να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερες συνομιλίες με την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ προσωπικά ήταν εκείνη που ωθούσε τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανατ. Μεσόγειο.

Κωμωδία σήμερα της δήθεν διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, την... 63η κατά σειρά, επί 20 χρόνια. Η Άγκυρα φρόντισε να υπονομεύει τις διερευνητικές πριν καν αρχίσουν. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 01:17

Καλύτερα ήταν να είχε αρνηθεί να συμμετάσχει, ζητώντας αναβολή, μετά μάλιστα τόση καθυστέρηση για νέα συνάντηση από τον Μάρτιο. Μπρα ντε φερ Δένδια με Τσαβούσογλου.

1.Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο ΥΠΕΞ που προανήγγειλε «κάθοδο στο πεδίο» ενώ υπήρξε νέα παρενόχληση του Nautical Geo ανοιχτά της Κύπρου.
Ναρκοθετημένες πριν καν ξεκινήσουν είναι οι αυριανές συνομιλίες στην Άγκυρα στο πλαίσιο του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων και των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών. Άλλωστε εδώ και 20 χρόνια παραμένουν άγονες, αντιπαραγωγικές και προσχηματικές, απλά ταξίδια σε Αθήνα και Άγκυρα ή Πόλη.

Λάδι στη φωτιά

Έχοντας απειλήσει προ ημερών μέσω ...πρόβλεψης για θερμό επεισόδιο, η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα καθώς ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέλαβε σήμερα τη σκυτάλη των προκλήσεων ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, μιλώντας απαξιωτικά για την Ελλάδα και προαναγγέλλοντας μάλιστα και «κάθοδο στο πεδίο»!

«Όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline