Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  07:10:42

Μετά δηλώσεις και ημέρες χαλαρότητας, υπόσχεση χθες βράδυ ότι «από Δευτέρα», θα αρχίζουν οι... light επιστρατεύσεις των γιατρών. Κύριο

Λείπουν από περισσότερα νοσοκομεία και ιδιαίτερα από εκείνα «πάνω από τη Λάρισα..».

1.Οικονόμου – Τη Δευτέρα, οριστικά, θα ξεκινήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών. Το πρωί χθες είχε δηλώσεις ότι θα αρχίσουν από τις «πρώτες ημέρες «της νέας εβδομάδος.

1.Το συντόμευσαν πιεζόμενοι, μάζεψαν τα πράγματα από τις έως τώρα δηλώσεις «της χαλαρότητας και της κάποιας αοριστίας», που είχαν επί ημέρες και έως χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Υγείας. Την Δευτέρα , τελικά και συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν οι επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Εξέλιξη για την οποία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένης της παλαιάς άρνησης των γιατρών να βοηθήσουν.
«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

2. «Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από 557 που είχαμε το 2019»

«Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από 557 που είχαμε το 2019» είπε αναφορικά με τις αντοχές του ΕΣΥ και συμπλήρωσε πως «σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνομένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια.
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.

3.Πλεύρης: Διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στους ιδιώτες γιατρούς

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για το ζήτημα με τις νοσηλείες ασθενών covid στις ΜΕΘ.
Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε πως οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα εάν θα καλύψουν θέσεις οικειοθελώς. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα». «Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν έως τότε δεν καλυφθούν οι ανάγκες.
Μιλώντας για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο κ. Πλεύρης διευκρίνησε ότι «όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και τη χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στον συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί. Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline