Κυριακή 12 Μαϊου 2024  15:51:09

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνει κεφάλι στα γκάλοπ, στις συγκεντρώσεις και σε πολιτικές πρωτοβουλίες. Υπερψήφισε τις βαρύτερες ποινές σε βιασμούς και άλλα κακουργήματα ο Λοβέρδος. Κύριο

Ανευρο-αμήχανο «παρών» η επίσημη θέση του κινήματος, παρά τις παλαιότερες θέσεις της ίδιας της Φ. Γεννηματά.

1.Αναταράξεις και κραδασμούς προκάλεσε στο ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Π.Κ. και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,σε διαχωρισμούς ουσίας σε σύγχρονες απόψεις και επιλογές απέναντι σε αμήχανες , άνευρες τοποθετήσεις.. Μετά τη διαφοροποίηση του υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδου, ήρθε κι εκείνην της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Διαφωνώντας με την κοινοβουλευτική γραμμή να ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ «παρών» στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «ψηφίζω την αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα (πχ βιασμό ανηλίκου) χωρίς "ναι μεν αλλά", χωρίς αστερίσκους. Γιατί τώρα είναι η ώρα της αλήθειας».
Με συνέπεια ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνει κεφάλι στα γκάλλοπ, στις συγκεντρώσεις και σε πολιτικές πρωτοβουλίες απέναντι στους άλλους πέντε ανθυποψήφιους.

2.Παράλληλα, στην ίδια γραμμή με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία παραιτήθηκε από την θέση της ειδικής αγορήτριας του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η θέση του κόμματος και επί Φώφης Γεννηματά ήταν υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει παρασκήνιο εβδομάδων για τις διαφοροποιήσεις σχετικά με τη στάση του στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα σε εγκλήματα, όπως η κακοποίηση ανηλίκων, γυναικοκτονίες και άλλα.

Πως αποφασίστηκε το «παρών»

Η επίσημη θέση, όπως εκφράστηκε και από τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη είναι το «παρών», αλλά οι ρυθμίσεις εξετάζονταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αρκετό καιρό και η κατεύθυνση ήταν προς την υπερψήφιση με επιμέρους επιφυλάξεις. Μάλιστα είχε ασκηθεί κριτική από το ΚΙΝΑΛ στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι καθυστερεί να φέρει τέτοιες αλλαγές στη Βουλή.

Πριν από λίγες μέρες υπήρξε σύσκεψη στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια μέχρι τότε, εκ μέρους του Κινήματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Καμίνης, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μάντζος.

Η πρόταση και η πίεση του κ. Καμίνη άλλαξε τη «γραμμή» του ΚΙΝΑΛ σε «παρών» και όχι να υπερψηφίσει τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, όπως μέχρι τότε υποστήριξε στην επιτροπή η κυρία Γιαννακοπούλου. Αυτό ανάγκασε τη βουλευτή του Κινήματος να ενημερώσει τον κ. Μάντζο ότι «για λόγους αρχών, σοβαρότητας και αξιοπρέπειας», όπως σημείωνε στη σχετική επιστολή, δεν μπορεί να παραμείνει εισηγήτρια. Τη θέση της πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν, με την κοινοβουλευτική ομάδας όμως να διχάζεται.

Αυτός ήταν και ο λόγος της έντονης διαφοροποίησης του Ανδρέα Λοβέρδου το πρωί της Πέμπτης. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ διαμήνυσε ότι θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις, αναφέροντας: «θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτρια μας η Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον ΠΚ, η αείμνηστη πρόεδρος μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε "οχι" και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογίες σε ψευδομελέτες;".».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline