Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  01:19:08

Ομιλία γραμμής από Τζανακόπουλο στη Βουλή: «Μόνη λύση η Προοδευτική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα». Μετά τον Πρωθυπουργό στόχος προσωπικής επίθεσης ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Κύριο

Το περίγραμμα της κριτικής που θα ασκήσει κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ο γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανοίγοντας τη διαδικασία από το βήμα της Ολομέλειας.

Πέραν της περιγραφής της κυβερνητικής ανεπάρκειας στις πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, που ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στη σχέση Γεραπετρίτη – Φουρθιώτη, κάνοντας λόγο για «σκοτεινή ιστορία συνδιαλλαγών και εκβιασμών». Κατηγορία ,που επανέλαβε στη συνέχεια η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με αναφορές σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του προφυλακισμένου τηλεπαρουσιαστή φερόταν να απειλεί υπουργούς όπως ο Γ. Βούρτσης με μπράβους, του δόθηκε πολυπληθής αστυνομική φύλαξη και βρέθηκε στη λίστα χρηματοδοτήσεων Πέτσα χωρίς με ανύπαρκτα sites, ο κ. Τζανακόπουλος εξακόντισε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Επικρατείας. Ειδικότερα, έκρινε ότι το «δεξί χέρι του Μητσοτάκη είναι στο χέρι του Φουρθιώτη», με την εικόνα αυτή να αποτυπώνει «το βάθος της σήψης που χαρακτηρίζει την κυβερνητική λειτουργία» και να αποτελεί «θεσμικού εκφυλισμού και κατάρρευσης». Μάλιστα, έκρινε ως αιτία ντροπής για την κυβέρνηση ότι εκβιάζεται από έναν υπόδικο και δήθεν δημοσιογράφο.

«Συγγνώμη που χαλάμε το τριήμερο του πρωθυπουργού»
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε δηκτικά την «ειλικρινή συγγνώμη» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Μητσοτάκη επειδή «του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο». «Αυτά έχει η Δημοκρατία, δυστυχώς. Ακόμα και για τους Λουδοβίκους...» σημείωσε σε αντίστοιχο ύφος, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός «θα έχει χρόνο να αναπληρώσει το χαμένο τριήμερο αν γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας».

Εξήγησε δε ότι ο λόγος κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συναίσθηση της ευθύνης έναντι στους πολίτες για αυτό που βιώνουν και αισθάνονται με βάση τις εξελίξεις σε πανδημία, οικονομία, αλλά και τη θεσμική παρακμή, την υπονόμευση της Δημοκρατίας και των θεσμικών λειτουργιών. «Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πάνδημο: ¨Δεν πάει άλλ層 είπε και τόνισε πως η συμπολίτευση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε έκφανση διαχείρισης, γεγονός που κάνει -κατά τα λεγόμενά του- επιτακτική την ανάγκη να φύγει η παρούσα κυβέρνηση. Μόνη λύση και ανάγκη του τόπου την διαδεχθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, κατέληξε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματος.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει έντονη κριτική για τις ευθύνες του Πρωθυπουργού και την κύρια αιτία του για τις συνεχείς αποτυχίες του δήθεν επιτελικού κράτους. Για το θέμα της κακοκαιρίας θα αναφερθεί ξεχωριστά, θα χαρακτηρίσει υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο από τη στιγμή που κανείς υπεύθυνος δεν έφυγε από τη θέση του. Παράλληλα, θέλει να δει πώς θα κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σε αυτή την πρώτη «κρίσιμη μάχη». Αν θα επιμείνει στην αντίφαση, όπως την αποκαλούν στην Κουμουνδούρου να λέει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά «όχι» στις εκλογές. Θέλει αντιπολιτευτικό μέτωπο, συμμάχους στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές θα επαναδιατυπώνει αλλεπάλληλα, ενώ δεν ξεχνιέται και η συσπείρωση του κόμματος, να μπορεί να πει στην αριστερή του πτέρυγα, ότι «ο εχθρός είναι η ΝΔ, ο εχθρός δεν είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline