Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  07:31:13

Από Δευτέρα η διάθεση των χαπιών της Merck - Θα έρχονται με courier στο σπίτι. Ποιοί δικαιούνται και προηγούνται κατά την αρμόδια υπουργό Μίνα Γκάγκα. Κύριο

Καταχήν, εάν κάποιος που διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό είτε με rapid ή με μοριακό τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες, στην αρχή της νόσου, τον βλέπει ο γιατρός του και εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά, που πηγαίνει στην σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει ο ασθενής να τα πάρει.

1.Ξεκινά από τη Δευτέρα η διάθεση των χαπιών για τον κορωνοϊό. Οπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών μπαίνουν τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 5.700 συσκευασίες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την πανδημία, ενώ μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) - που αναμένεται να συμβεί σύντομα -, θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά.

Η μολνουπιραβίρη αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού με φυσικό επακόλουθο τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου στον οργανισμό, μειώνοντας κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και/ή θανάτου από Covid-19. Η δοσολογία είναι 8 χάπια ημερησίως σε χρονική κατανομή ανά 12 ώρες και η διάρκεια της θεραπείας 5 ημέρες. Η χορήγηση πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών από την επιβεβαίωση της λοίμωξης Covid-19 με Rapid ή PCR test.

2.Τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν

Στην διαδικασία χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες που εγκρίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο των εξελίξεων γύρω από την πανδημία.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι κάποιος που διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό είτε με rapid ή με μοριακό τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες, στην αρχή της νόσου, τον βλέπει ο γιατρός του και εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά, που πηγαίνει στην σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει ο ασθενής να τα πάρει.

Απάντηση σε 24 ώρες με sms

Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα. «Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες».

Διευκρίνισε η κ. Γκάγκα, ότι τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ανοσοκατεσταλμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο. Είναι ουσιαστικά οι ίδιες ομάδες που υπήρχαν για τα μονοκλωνικά, για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα και δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

3. Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του υψηλού αριθμού θανάτων, η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι με στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή επιτήρηση των θανάτων «60 άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών που καταλήγουν έως και 102-104 ετών που έχουν και συνυπάρχοντα προβλήματα. Πολλά άλλα άτομα έχουν πολλά προβλήματα υγείας, άρα είναι πολύ πιο ευάλωτοι.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν πνευμονία, δεν είναι στις εντατικές. Σε αυτές τις ηλικίες ένα ήπιο κρυολόγημα απορρυθμίζει την καρδιακή τους λειτουργία, την νεφρική λειτουργία. Δεν είναι οξείς θάνατοι που χρειάζονται μονάδα, όπως άνθρωποι ανοσοεπαρκείς».

Ακόμη προσέθεσε ότι «άλλες χώρες πιθανότατα αυτούς τους θανάτους τους βάζουν σαν φυσιολογικούς θανάτους και όχι σαν θανάτους κόβιντ. Εμείς από την αρχή, όποιος μπαίνει στο νοσοκομείο με θετικό τεστ, θεωρείται εισαγωγή κόβιντ εκτός αν το θετικό τεστ είναι τυχαίο για κάποιον άνθρωπο που εισάγεται μετά από κάποιο ατύχημα, κάποιο τροχαίο. Ανά εκατομμύριο κατοίκους έχουμε λιγότερους θανάτους από όσους έχει η Αγγλία, η Ιταλία. Αυτό τον καιρό έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα και στην Ελλάδα έχομε μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στις περιοχές που έχουμε περισσότερους θανάτους, δηλαδή οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι».

«Όποιος έχει συμπτώματα να βλέπει έγκαιρα γιατρό»

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ακόμη, ότι πρέπει όποιος έχει συμπτώματα να βλέπει έγκαιρα γιατρό, σημειώνοντας ότι ειδικά στην βόρειο Ελλάδα αργούν πάρα πολύ να πάνε στα νοσοκομεία. Όπως περιέγραψε, πολλές φορές ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώνονται στα επείγοντα και καταλήγουν εκεί, καθώς φτάνουν να πάνε μετά από 7-10 ημέρες στο νοσοκομείο. «Κάνει έντονη αναπνευστική ανεπάρκεια σε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουν Πολλές φορές χρειάστηκε να διασωληνώσουμε ασθενή και να μας ρωτάει γιατί τον διασωληνώνουμε αφού αισθάνεται καλά».
Τέλος, η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε ότι όσοι είχαν συνταγές που λήγουν αυτή την εβδομάδα και δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν, παρατείνεται η ισχύς τους μέχρι την άλλη Δευτέρα.

Αντενδείξεις

Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη χρήσης της μολνουπιραβίρης. Οι συστάσεις αυτές δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις μολνουπιραβίρης μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση μολνουπιραβίρης ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για έναν ασθενή, εφόσον πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Έχει ηλικία 18 ετών και άνω

Δεν είναι σε κατάσταση κύησης ή γαλουχίας

Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR ή Rapid test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο

Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:

- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
- Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
- Κυστική Ίνωση
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
- Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
- HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
- Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
- BMI > 35
- Χρόνια νεφρική νόσος
- Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
- Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
- Διαβήτης υπό θεραπεία
- Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
- Χρόνια ηπατική νόσος
- Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
- Θαλασσαιμία
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Πως θα γίνεται η αίτηση - Με courier στο σπίτι τα χάπια

Όπως και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης ο θεράπων ιατρών θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.

Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή (που απαρτίζεται από τους καθηγητές Στυλιανό Λουκίδη, Αναστασία Κοτανίδου, Αναστασία Αντωνιάδου και τους γιατρούς Αθανάσιο Σκουτέλη και Ελευθέριο Θηραίο) αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του», εξήγησε χθες η κυρία Γκάγκα.

Μάλιστα, προς διευκόλυνση όλων αποφασίστηκε τα αντιικά χάπια να παραδίδονται μέσω εταιρειών courier στη διεύθυνση του τόπου κατοικίας του ασθενή. «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους που είναι άρρωστοι, που μπορεί να μολύνουν τους άλλους, η παράδοση να γίνεται στο σπίτι», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline