Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  16:08:41

Τους 600 κατοίκους έφτασαν, στη ρηγμαγμένη Ιμβρο οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρών στη γενέτειρα του: «Τα περισσότερα ξωκλήσια της Ίμβρου βεβηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε στάβλους». Κύριο

Κάποτε στο αρχαίο ελληνικό νησί, σε τόσο στρατηγική θέση ήταν αρκετές χιλιάδες αλλά υπέστησαν μεγάλους διωγμούς από την επίσημη Τουρκία, με εξοντωτικό σχέδιο αφελληνισμού του.

1.Χωρίς φανατισμούς παλαιούς και ανθελληνικές αξιώσεις τα φερέφωνα ΜΜΕ, μετά τις ελάχιστες εκατοντάδες που απέμειναν εκεί και έφτασαν τους 600 και πλέον τα τελευταία χρόνια...Ευρεία αναφορά στις τουρκικές εφημερίδες στην επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών και του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί του Β.Α. Αιγαίου - Λειτούργησε και πάλι εκκλησία, μετά από 55 χρόνια
Με τίτλο: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκαν σε λειτουργία στην Ίμβρο» η τουρκική εφημερίδα Sozcu παρουσιάζει την επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη στο νησί, με αφο1.ρμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκ βάθρων ναού του Αγίου Τρύφωνα στο Σχοινούδι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν την Τρίτη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία ομογενών και επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Κατσανιώτης, που επισκέφθηκε πρώτη φορά το νησί, συναντήθηκε με την εκεί ομογένεια, τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλο, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τα Ομογενειακά Σχολεία.

H Sozcu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την είδηση της παρουσίας Βαρθολομαίου, χαρακτηρίζοντάς τον «Πατριάρχη Φαναρίου» και του Κατσανιώτη στην Ιμβρο, σημειώνοντας πως ο ναός βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα και ψηλότερα σημεία του νησιού, ανοίγοντας τις πόρτες του για τους πιστούς 55 χρόνια μετά και αφού προηγήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες ενός έτους.

2.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, όπου τέλεσε συγκινημένος τα εγκαίνια του εξωκλησίου του Αγίου Τρύφωνος.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν το πρωί της Τρίτης (1/2) τα εγκαίνια του μικρού ναού του Αγίου Τρύφωνα, στο Σχοινούδι της Ίμβρου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την 1η Φεβρουαρίου η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Μάρτυρα Τρύφωνα τον Θαυματουργό, προστάτη των αμπελουργών και των γεωργών.

Ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε συγκινημένος στο νησί της Ίμβρου, τη γενέτειρά του, αλλά και στις διώξεις που υπέστη ο ελληνισμός. «Για εμάς τους Ιμβρίους, κάθε ανακαίνιση ενός εξωκλησίου είναι πηγή ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν της αγάπης», είπε στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και πρόσθεσε: «Περί τα τριακόσια εξωκκλήσια είχε η μικρή πατρίδα μας, εγκατεσπαρμένα στα βουνά, στις πλαγιές, στους κάμπους και στις ακρογιαλιές μας. Ελάχιστα από αυτά ξέφυγαν από την καταστροφή που προκάλεσε το αδυσώπητο "Πρόγραμμα Διάλυσης" του 1964. Τα περισσότερα γκρεμίστηκαν, βεβηλώθηκαν, μετατράπηκαν σε στάβλους, εξαφανίστηκαν από προσώπου της γης. Λίγα σώθηκαν, κυρίως όσα βρίσκονταν κοντά ή μέσα στους οικισμούς.

»Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αρκετά ρημαγμένα εξωκλήσια ανακαινίσθηκαν, ανακατασκευάσθηκαν, μεταξύ αυτών και τα δύο ναίδρια των Αγιορειτικών Μετοχίων Αγίου Κωνσταντίνου και Ταξιαρχών. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της θετικής εξέλιξης είναι και η ανακαίνιση του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος, με την ευγενική χορηγία της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας Θράκης και του Δεσπότη μας, με αφορμή την τριακονταετία Πατριαρχίας της Μετριότητάς μας. Στο πρόσωπο του Προέδρου του πολύ δραστήριου αυτού Σωματείου μας, Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος Οστιαρίου κυρίου Παύλου Σταματίδη, που βρίσκεται ανάμεσά μας, ευχαριστούμε ολοκαρδίως όλα τα μέλη του».

Μήνυμα για την επικράτηση της ειρήνης

Επίσης, στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ένταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ανατολική Ευρώπη και ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη. «Ευρισκόμεθα ακόμα στις αρχές ενός νέου έτους. Οι κλαγκές των όπλων ηχούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Στην καρδιά της Ευρώπης, στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, σχεδόν μαίνεται ο πόλεμος. Έχει αρχίσει προ πολλού στην ανατολική Ουκρανία. Εάν θυμάμαι καλά, από τα ΜΜΕ, δέκα χιλιάδες νέοι, κυρίως Ουκρανοί, έχουν σκοτωθεί, και όλος ο κόσμος απεύχεται την γενίκευση του πολέμου. Η Εκκλησία μας, το Ιερό μας Κέντρο, στο Φανάρι, εύχεται και προσεύχεται για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, να μην έρθει και πάλι το μοιραίο κατά το οποίο θα χάσουν την ζωή τους χιλιάδες νέοι άνθρωποι, θα αφήσουν ορφανά παιδιά και χήρες γυναίκες και χαροκαμένες μάνες. Ποτέ ο πόλεμος δεν είχε αγαθά αποτελέσματα.», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Εκκλησιάστηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο εντιμολ. Παύλος Σταματίδης, άρχων οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε. και πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης, μαζί με μέλη του Δ.Σ., Σχοινουδιώτες και φίλοι της Ίμβρου που ταξίδεψαν στο νησί από το εξωτερικό, και πιστοί από όλα τα χωριά της Ίμβρου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline