Σάββατο 18 Μαϊου 2024  08:30:50

«Συμβόλαιο» ο λόγος του Βλ. Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία..»- Επεσε έξω ο γ. γ του ΟΗΕ- Επαληθεύτηκε ο Τζ. Μπάιντεν αλλά υπολόγιζε σε «μικρή εισβολή». Κύριο

17.2.2022. «Όλα δείχνουν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες» λέει ο Μπάιντεν - «Δεν σχεδιάζουμε επίθεση» απαντά η Μόσχα-Κρίση στην Ουκρανία: Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναζητά «προσχήματα για μια εισβολή».

1.Ο Αντ. Γκουτέρες δήλωνε βέβαιος μέχρι και 221.2.2022 – Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ψευδείς-παραπλανητικές υποσχέσεις του Βλ. Πούτιν.

Σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν που είχε πεί ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει «πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα γίνει».

Παράλληλα σε δηλώσεις του ο Βλ.Πούτιν διαβεβαίωνε παραπλανητικά ότι δεν είχε πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο σε βάρος της γειτονικής του χώρας, πολύ περισσότερο όταν είχε διαβεβαιώσεις από όλους τους ηγέτες της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και το οπλοστάσιο του. Αποδείχθηκε ότι έδινε ψευδείς υποσχέσεις και μάλιστα δημόσια..

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες , δήλωνε συνεχώς «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

«Ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο»

«Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό» και «έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».

Την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει «πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

Ρωσική διαβεβαίωση

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι νομίζει «πως θα εισβάλει» στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι «πρέπει να κάνει κάτι». Δεν προέβη σε καμία διευκρίνιση.
Η Ρωσία διαβεβαίβωνε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.

2.17.2.2022...Κρίση στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν βλέπει εισβολή, ο Πούτιν διαψεύδει - Πινγκ πονγκ δηλώσεων και ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Τι αναφέρεται στην 11σέλιδη απάντηση της Μόσχας στην Ουάσινγκτον - Ο Μπάιντεν επιμένει: Όλα δείχνουν ρωσική εισβολή - «Δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται εισβολή», απαντά η Ρωσία - Μπλίνκεν: Η Μόσχα θα δημιουργήσει ένα πρόσχημα και θα εισβάλει στην Ουκρανία - Ζελένσκι:

Δεν χρειαζόμαστε ξένους στρατιώτες για να αμυνθούμε

Σε πόλεμο δηλώσεων με φόντο την Ουκρανία επιδίδονται τις τελευταίες ώρες Ρωσία και ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, το Κρεμλίνο θα δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Μόσχα από την πλευρά της, απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια των Αμερικανών, τονίζοντας στην 11σέλιδη γραπτή απάντησή της στις προτάσεις τωμν ΗΠΑ, ότι «δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται» εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

«Καμία "ρωσική εισβολή" στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Επιμένει ο Μπάιντεν: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εισβολής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέμεινε στις δηλώσεις του πως ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» αλλά η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή.

Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν είπε «Είναι πολύ υψηλός». Πρόσθεσε, «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγους να πιστεύουν πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια επιχείρηση επίρριψης ευθυνών προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Όμως ο Μπάιντεν είπε πως μια διπλωματική επίλυση παραμένει εφικτή, και γι΄αυτό ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να πάει στα Ηνωμένα Έθνη και να κάνει σήμερα μια δήλωση.

«Θα εξηγήσει ποιος είναι αυτός ο δρόμος», είπε ο Μπάιντεν. «Υπάρχει ένας τρόπος εξόδου», είπε. Ο Μπάιντεν είπε πως δεν υπάρχουν σχέδια για μια τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Μπλίνκεν: Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα πρόσχημα και θα εισβάλει στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι νωρίτερα σήμερα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline