Πέμπτη 23 Μαϊου 2024  10:59:15

Η Ουκρανία, σιτοβολώνας της Ευρώπης εκτοξεύει όχι μόνο καύσιμα- ενέργεια αλλά και πολλά εισαγόμενα τρόφιμα. Ποιά είναι... Νέο κύμα ανατιμήσεων σύντομα στα σούπερ μάρκετ και της Ελλάδας. Κύριο

Σύντομα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα ξεπεράσει τα δύο ευρώ ακόμα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ θα αυξηθούν πάνω από 50% οι τιμές του φυσικού αερίου. Για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης προειδοποιούν οι διεθνείς αναλυτές.

1. Πολλαπλές οι συνέπειες της πολεμικής και οικονομικής κρίσης που σηματοδότησε η πολεμική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα νέα διεθνή δεδομένα, που προκαλεί,..Ένα νέο κύμα ακρίβειας, που θα ξετινάξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προεξοφλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η νέα εκτόξευση του λειτουργικού και μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων απειλεί με σημαντικές ανατιμήσεις τα βασικά είδη τροφίμων.
Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού ήδη κινούνταν στα ύψη. Τα futures του σιταριού στο Σικάγο έχουν κάνει άλμα περίπου 12% από την αρχή του έτους, ενώ τα futures του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν κατά 14,5% την ίδια περίοδο.

Επίσης η τιμή τη σόγιας έχει βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η τιμή του φοινικέλαιου, ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σχεδόν στο 50% των προϊόντων σούπερ μάρκετ, στην αγορά της Μαλαισίας εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ. Στα όρια του ιστορικού υψηλού βρίσκονται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της κανόλας στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι αυξανόμενες τιμές των βρώσιμων ελαίων θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος καταλύτης που θα εκτοξεύσει τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων (FFPI) του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), σε νέο υψηλό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν, ο FFPI βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ όσον αφορά τις τιμές Ιανουαρίου.

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν

Ψωμί, είδη αρτοποιίας, ζυμαρικά, δημητριακά, αλεύρια, μαγειρικά έλαια, μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και κρέας είναι τα πρώτα «θύματα» της ρωσο-ουκρανικής κρίσης με το «καλάθι» των νοικοκυριών να γίνεται βαρύ και ασήκωτο, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.
Να σημειωθεί ότι στην εγχώρια αγορά, ήδη προετοιμάζονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και σε άλλα είδη αρτοποιίας, καθώς και στα ζυμαρικά.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουν αυξηθεί κατά 17,6%, το ελαιόλαδο κατά 15,4% και τα λαχανικά κατά 14,4%.

Τέλεια καταιγίδα

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ, παρέχοντας περίπου το ¼ των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ καλύπτει σχεδόν τις μισές ποσότητες καλαμποκιού, που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Ακόμη πιο κομβικός είναι ο ρόλος της Ουκρανίας στην προμήθεια τροφίμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι αναλυτές εντοπίζουν την προσφορά τροφίμων ως έναν από τους πολλούς σημαντικούς παράγοντες πίσω από τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, είναι σημαντικός αγοραστής ουκρανικών σιτηρών.

Με την πρώτη ματιά, η ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια δεν απειλείται. Η ΕΕ είναι εξαγωγέας τροφίμων και η Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, συμβάλλει μόλις στο 4,9% στις συνολικές εισαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής της ΕΕ. Αυτό την καθιστά τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τις Η.Π.Α.

Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, καθώς η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερες εξαρτήσεις από ορισμένα προϊόντα.

Το 88% του ηλιέλαιου της Ευρώπης, το 41% του κραμβόσπορου και το 26% του μελιού προέρχονται από την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων λιπασμάτων στον κόσμο. Οποιαδήποτε σύγκρουση ή κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των τιμών λιπασμάτων, περιορίζοντας τόσο την παραγωγή όσο και τις τιμές των τροφίμων.

2.Ουκρανία: Ξεπέρασε τα 100 δολ. το πετρέλαιο. Καλπασμός και στο φυσικό αέριο, με τιμές Νοεμβρίου.
Η εντολή Πούτιν για επίθεση κατά της Ουκρανίας έστειλε το Brent πάνω από τα 100 δολάρια

Ξεπέρασε και τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Brent, για πρώτη φορά από το 2014, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και τις αναφορές για εκρήξεις ακόμα και στο Κίεβο.

Η τιμή του Brent καταγράφει αυτήν την ώρα άνοδο 4,55% στα 101,39 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 4,35% στα 96,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ άνοδο περίπου 4% καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου.
Άλμα πάνω από 1% καταγράφει ο χρυσός, σε υψηλό 13 μηνών, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια.

Στις ασιατικές αγορές, ο Nikkei 225 υποχωρεί 2,35% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,5%. Απώλειες 3,13% παρουσιάζει ο BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης.

2.Έκρηξη στα 235,50 ευρώ/MWh της τιμής χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας – Συναγερμός και για την ενεργειακή επάρκεια

Σοκ και δέος προκαλούν οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ήδη η αγορά της επόμενης μέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δείχνει τη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στα 235,50 ευρώ/MWh. Μέσα σε μία ημέρα η αύξηση είναι 34,10%, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου TTF ξεπέρασε πια τα 120 ευρώ/MWh και εκτινάχθηκε στα 121,90 ευρώ/MWh, και είναι υψηλότερη πάνω από 36,4% σε σχέση με τη χθεσινή μέρα.

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Η κατάσταση αυτή σηματοδοτεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς το πλήγμα που δέχεται η ελληνική οικονομία είναι βαρύ. Σε μία περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό κόστος έβαινε προς αποκλιμάκωση, η τάση αυτή ανακόπτεται βίαια με την ενεργειακή κρίση να φουντώνει ξανά.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει την επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αν και αναζητά ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Το θέμα, όπως έγραψε σήμερα το πρωί ο ΟΤ θα το αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την Ουκρανία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline