Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  00:28:04

Εμμ. Μακρόν επιθετικός και ρεαλιστής: «Ο Πούτιν είναι διπρόσωπος, αλλά αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου... Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει πολύ...». Πρωτοστατεί σε μέτρα εναντίον της Ρωσίας και του καθεστώτος Πούτιν. Κύριο

Κλειστά για κάθε Ρώσο τα αεροδρόμια της Γαλλίας και 25, έως τώρα, χωρών της Δύσης.

1.Χωρίς αυταπάτες και εθνικές ωφέλειες (όπως επεδίωκε η Μέρκελ για τη Γερμανία από τη Ρωσία) ο Γάλλος Πρόεδρος υπέρμαχος μιας ευρωπαϊκής ενότητας και πολιτικής αρχών και ιδεών, πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά του Πούτιν προσωπικά και κατά των ολιγαρχών φίλων-εταίρων του.

Κλειστά για κάθε Ρώσο τα αεροδρόμια της Γαλλίας και 25 ,έως τώρα, χωρών της Δύσης, οι οποίες θα αυξηθούν σε πολύ περισσότερες, με συνέπεια ένα παγκόσμιο αποκλεισμό..

«Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Μάταια, όπως αποδείχθηκε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για διπροσωπία, ωστόσο έκρινε πως πρέπει να παραμείνει ανοικτός ο διάλογος με τη Μόσχα για να τερματιστεί η επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν είπε πως είχε χθες Πέμπτη «ειλικρινή, άμεση και ταχεία» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να απαιτήσει «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο» και τον κάλεσε «να συζητήσει» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για του μεταφέρει «το αίτημα» του Ουκρανού ομολόγου του για αυτό.
«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (...) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα, ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

2.Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου.

Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.
«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν» που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.
Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.
Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ.

3.Μακρόν: Βλέπει μακρά διάρκεια στον πόλεμο στην Ουκρανία – «Πρέπει να προετοιμαστούμε»

Μακρά διάρκεια «βλέπει» για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε μάλιστα από όλους να είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες.
«Αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε αγροτική έκθεση στο Παρίσι.
«Αυτό που περνάμε δεν θα είναι χωρίς διαρκείς συνέπειες», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε αγρότες της χώρας του.
«Αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον Πούτιν»
Ο Μακρόν ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τομείς του κρασιού, των σιτηρών, της ενέργειας και των ζωοτροφών αναμένεται να υποφέρουν.
«Και να θυμίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος επιλέχθηκε μονομερώς από τον Πρόεδρο Πούτιν» κατέληξε ο Μακρόν.

4.«Εναέριο μπλόκο» στη Ρωσία – Δεκάδες χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε ρωσικά αεροσκάφη

Έντεκα χώρες έχουν λάβει μέχρι στιγμής αυτή την απόφαση.

Ημία μετά την άλλη, οι χώρες της Δύσης κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στον σχετικό χάρτη που δημοσίευε νωρίτερα σήμερα το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, παρουσιάζονταν δώδεκα χώρες που είχαν λάβει μια τέτοια απόφαση.

Μέσα σε λίγες ώρες ωστόσο, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σημαντικά.
Πλέον, το απόγευμα της Κυριακής, συνολικά σχεδόν 25 χώρες έχουν ανακοινώσει ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, είτε εκείνα είναι κρατικά, είτε επιχειρηματικά (αερογραμμών), είτε ιδιωτικά.

Ποιες χώρες έλαβαν την απόφαση

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που είχαν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ισπανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Καναδάς.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ρωσικές αερογραμμές (S7, Aeroflot κ.ά.) βρίσκονται πλέον να ακυρώνουν πτήσεις και δρομολόγια μέχρι νεωτέρας.
Σημειώνεται πως Ισπανία ήταν η τελευταία που έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις.

Σε ένα tweet το απόγευμα της Κυριακής, το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε: «Η Ισπανία θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της για τις ρωσικές πτήσεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες συνεργασίας που συμφωνεί η ΕΕ, το μέτρο αυτό θα επηρεάσει τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τον ισπανικό εναέριο χώρο».
Με πληροφορίες από BBC, Reuters. Guardian

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline