Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  01:46:47

«Ανήκομεν (διαρκώς..) εις την Δύσιν». Νέα διακήρυξη Μητσοτάκη αύριο στη Βουλή για το Ουκρανικό. Κοινό μέτωπο κατά της εισβολής της Ρωσίας από ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, με αιχμές ότι η Κυβέρνηση υπηρετεί κυρίως σχέδια των ΗΠΑ. Κύριο

Οι «καθαρές επιλογές» της Αθήνας στο πόλεμο της Ουκρανίας κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό. Όμως αντίθεση γνωρίζουν η αποστολή πολεμικού υλικού και όπλων αντί ανθρωπιστικής βοήθειας μόνο.

1.Δεδομένη από πολλά χρόνια ως σταθερή ιδεολογική επιλογή της παράταξης και όχι συγκυριακή το σύνθημα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» Θα το επαναλάβει στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το Ουκρανικό ως κύριο άξονα της πολιτικής της Κυβέρνησης στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και βεβαίως του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Συνολικά όλων αυτών των θεσμών της Δύσης και όχι μόνο των ΗΠΑ, όπως μονομερώς επιμένουν ΚΚΕ, Βαρουφάκης και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σαφής στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μαρτυρά πολλά τόσο για τη στρατηγική επιλογή της Αθήνας όσο και για την τακτική του Πρωθυπουργού σε μία από τις κομβικότερες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών ήδη από την περασμένη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου όταν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «ο αναθεωρητισμός απειλεί την ειρήνη» – μήνυμα με σαφή κατεύθυνση και προς τη γειτονική (αν και σύμμαχο) Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει εδώ και καιρό τα δυτικά της διαπιστευτήρια και η στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία επιβεβαιώνει αυτή την επιλογή. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει στο πρόσφατο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων – στο πλαίσιο και των συνομιλιών για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης – κάτι που στήριξαν Γαλλία και Ιταλία. Η δέσμευση όμως του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς την Κυριακή να δαπανήσει η χώρα του 100 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε το ποσοστό των αμυντικών δαπανών να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ δημιουργεί νέα δεδομένα και λειτουργεί ενισχυτικά προς την ελληνική πρόταση.

Αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα τραγικά γεγονότα του Σαββάτου με τον θάνατο 10 Ελλήνων ομογενών από βομβιστικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης (πιο συγκεκριμένα στα χωριά Σαρτανάς και Μπουγάς) οδήγησαν και στην απόφαση που ελήφθη το πρωϊ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου για την αποστολή αμυντικού υλικού προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ουκρανική πλευρά είχε ζητήσει από την Αθήνα τη συνδρομή της με την αποστολή αμυντικού υλικού ήδη από την Παρασκευή (σσ. ενημερωμένες πηγές τόνιζαν ότι το αίτημα αφορούσε «μη-φονικό» – non lethal – υλικό), αλλά οι οριστικές αποφάσεις για την αποστολή πυρομαχικών εκτοξευτών και τυφεκίων τύπου Καλάσνικοφ με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 ελήφθησαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Κυριακής υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου κ.ά. Παράλληλα, θα αποσταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει στην Πολωνία (όπου θα κατευθυνθεί και το αμυντικό υλικό) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχεδιασμοί για εκκένωση

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εξωτερικών διεξάγονται συσκέψεις με σκοπό να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για να εκκενωθούν από την Ουκρανία όσοι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής πολίτες το επιθυμούν. Ο θάνατος των 10 ομογενών έχει προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και η αναφορά, σε ανακοίνωση του υπουργείου, περί «εγκληματικής ενέργειας» υπήρξε πολύ σκληρή και θεωρείται απάντηση σε προηγούμενη ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα με την οποία απέρριπτε την ευθύνη για τους θανάτους. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προχώρησε επίσης σε νέο σκληρό διάβημα προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, επιδίδοντάς του και σχετική ρηματική διακοίνωση.

Η κατάσταση είναι πάντως πολύ δύσκολη στην Ουκρανία και ο συντονισμός για πιθανή εκκένωση γίνεται με τα Γενικά Προξενεία σε Μαριούπολη και Οδησσό, αλλά και με την ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, καθώς ο «ασφαλέστερος» δρόμος εξόδου από την Ουκρανία είναι προς τη Ρουμανία μέσω Μολδαβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, μία προσπάθεια εκκένωσης που προγραμματιζόταν για την Κυριακή αναβλήθηκε και πλέον αναζητείται το κατάλληλο χρονικό «παράθυρο» ίσως για αύριο, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

-Αλ.Τσίπρας για θάνατο ομογενών στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή πρέπει να σταματήσει αμέσως
Την ανάγκη επιστροφής στον δρόμο της διπλωματίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία

Την ανάγκη επιστροφής στον δρόμο της διπλωματίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία.
«Περισσότεροι αθώοι νεκροί στην Ουκρανία. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που σκοτώθηκαν. Η ρωσική εισβολή πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πρέπει να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter στα αγγλικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline