Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  03:15:54

Ανδρουλάκης σε κοινή πορεία για το Ουκρανικό με Μητσοτάκη και σε απόσταση με Τσίπρα: Υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όχι απλώς ανθρωπιστικής βοήθειας. Κύριο

Υιοθετεί την άποψη της Γεν νηματά (και προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ) για Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με την άποψη ότι είναι « αναγκαία η συνεννόηση για παρόμοια μεγάλα θέματα».

1.Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία, ακόμα και για οικονομική βοήθεια της Ε.Ε προς το Κίεβο

Η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής - Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος

Με καθαρές θέσεις και προτάσεις για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στάση της Ελλάδας ως χώρα της Ε.Ε. προσέρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτική ομάδας του ΚΙΝΑΛ, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την εισβολή στην Ουκρανία (στη λογική ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους) και έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην Ευρώπη κατηγορώντας την ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για την αποφυγή της κρίσης. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά της Ευρώπης, της οποίας «η φυσιογνωμία τώρα κρίνεται» και επισημαίνει την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας καθώς και της ύπαρξης εργαλείων αποτροπής των κινδύνων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ουκρανία, τονίζει ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τον ρωσικό λαό αλλά με την βάρβαρη εισβολή του Πούτιν, ενώ για την αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία υπογραμμίζει απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για αυτά τα μείζονα θέματα είναι αναγκαία η συνεννόηση και η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

«Επί της ουσίας, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, που οφείλει να συμβάλει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που παραβιάστηκε κατάφωρα με τη ρωσική επίθεση. Υπ' αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια», εξηγεί στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να αποστείλουν οπλισμό στην Ουκρανία. Από χθες μάλιστα – συμπληρώνουν στελέχη του κόμματος- και η ίδια η ΕΕ ανέλαβε να προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλισμό 450 εκ ευρώ, ενεργοποιώντας παράλληλα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών.

Το μοντέλο αυτό πρέπει για το ΠΑΣΟΚ να ισχύει σε κάθε περίπτωση και να ακολουθείται και στο μέλλον με τη λήψη ανάλογων μέτρων. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφράζεται στην πράξη, είτε μέσω της ενίσχυσης του εξοπλισμού συμμαχικών κρατών είτε με εμπάργκο όπλων σε τρίτες χώρες», είναι η φράση που εκφράζει την θέση της Χαριλάου Τρικούπη.

2.-Συμφωνεί το ΚΙΝΑΛ, διαφωνεί η υπόλοιπη αντιπολίτευση

Κεντρικό ζήτημα σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να αντιτίθεται στην στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εμπλέκεται στον πόλεμο.
Την αποστολή στρατιωτικού υλικού στηρίζει πάντως το ΚΙΝΑΛ το οποίο ζητάει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
«Προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για

3. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία για την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε προς το Κίεβο

Η ΕΕ δίνει έκτακτη οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις - Καταψήφισαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης - Η αποκάλυψη του εγγράφου προκαλεί ήδη ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στο διαδίκτυο
Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (ΜΧΣ) για την Ουκρανία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση της Κομισιόν εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν καταψηφίστηκε από τους δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη - Νικολάου Αλαβάνο και από τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκο. Την ίδια ώρα σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται και από τη σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απείχαν από την ψηφοφορία.

Να θυμίσουμε πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης είχε αποφύγει να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ουσιαστικά κρατούσε ίσες αποστάσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Επίσης ο Στέλιος Κούλογλου δικαιολογούσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι σχεδιαζόταν ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ότι «ο Πούτιν δεν μπορούσε να δεχτεί αυτό». Η αποκάλυψη του εγγράφου προκαλεί ήδη ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στο διαδίκτυο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline