Σάββατο 4 Μαϊου 2024  00:01:42

Η τραγωδία της Ουκρανίας αλλάζει τους Έλληνες -έστω προσωρινά. Υπέρ 51% έναντι μόλις 15% υπέρ της Ρωσίας. Δημοφιλέστεροι οι Μακρόν, Ζελένσκι, Μπάιντεν- χαμηλό ο άλλοτε κραταιός Πούτιν. Κύριο

Σταθερή αντίθεση των Ελλήνων για αποστολή όπλων κατά της Ρωσίας και για πολεμική μας εμπλοκή στην περιοχή.

1.Σύμφωνα με έρευνα της Interview για λογαριασμό της Politic, ένας στους δύο Έλληνες (51%) τάσσεται υπέρ της ουκρανικής πλευράς.

Οπόλεμος στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την ελληνική κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, τις τραγικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή.
Σύμφωνα με έρευνα της Interview για λογαριασμό της Politic, ένας στους δύο Έλληνες (51%) τάσσεται υπέρ της ουκρανικής πλευράς.
Ένα μεγάλο ποσοστό (34%) δεν υποστηρίζει κάποιο στρατόπεδο, ενώ με το πλευρό της Ρωσίας συντάσσεται το 15%.

Η συμπάθεια των Ελλήνων στον ουκρανικό λαό διαφαίνεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία βρίσκουν σύμφωνο το 63% των ερωτηθέντων, αλλά από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83%) τάσσεται υπέρ της απόφασης της 12μηνης άδειας παραμονής και εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Λάθος» η αποστολή αμυντικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων (54%) δεν υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, σε αντίθεση με το 46% που συμφωνεί.
Μάλιστα, υπέρ της ουδέτερης στάσης της χώρας μας δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 53% θεωρεί ότι το ελληνικό συμφέρον εξυπηρετείται μέσω της ουδετερότητας. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν πως συμφέρει την Ελλάδα να ταχθεί υπέρ μίας πλευράς, προκρίνουν πως αυτή πρέπει να είναι η ουκρανική (37%), ενώ μόλις το 3% υποστηρίζει τη στήριξη στη Ρωσία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πυρηνική απειλή, ως απίθανο σενάριο χαρακτηρίζει η πλειοψηφία (65%) τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Πολύ ή αρκετά πιθανό το βρίσκει το 28% και το 7% δεν παίρνει θέση.
Μακρόν και Ζελένσκι οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί
Όσον αφορά το πώς κρίνουν οι Έλληνες τους αρχηγούς ξένων κρατών, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις εξελίξεις, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι αυτός που απολαμβάνει την υψηλότερη δημοφιλία (73,6%).

Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το 40,7% των Ελλήνων να είναι θετικά προσκείμενοι προς το πρόσωπό του, έναντι του 47,7%.
Στην τρίτη θέση έρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (34,7%) και ακολουθούν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (28,6%), ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (23,4%), ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (17,6%).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline