Σάββατο 4 Μαϊου 2024  04:34:18

Από τη μία ημέρα στη άλλη, η βενζίνη στα 2,2 ευρώ στην Αθήνα και σύντομα στα 2,5. Χωρίς να έχουν αγοράσει ακριβότερα διυλιστήρια-εταιρείες- πρατήρια αλλά με τις παλιές προμήθειες. Κύριο

Μεγάλη η δυσφορία στους Έλληνες για την ανυπαρξία κάθε σοβαρού ελέγχου στα καύσιμα στο όλο κύκλωμα προμήθειας και διανομής στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και αλλά και στο φυσικό αέριο.

Παράλογη, ανεξέλεγκτη και με σοβαρό πολιτικό-κοινωνικό κόστος η κατάσταση στα καύσιμα. Χωρίς αυστηρό, αποτελεσματικό και ουσιαστικό έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών τους και στα κέρδη τους. Στα 2,5 ευρώ το λίτρο υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να φτάσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες. Αυτό, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εικόνα που παρατηρείται στην αγορά καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διάστημα κατά το οποίο η αύξηση στη λιανική αξία της βενζίνης κυμαίνεται καθημερινά από 2 έως 5 λεπτά ανά λίτρο.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη είναι η αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, η τιμή του οποίου μέσα σε μόλις ένα 24ωρο αυξήθηκε κατά δέκα λεπτά το λίτρο.
Τα παραπάνω σημείωσε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής και πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμα ότι είναι πλέον εμφανής η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου, αφού φτάνει τουλάχιστον το 20% τις καθημερινές και έως 30%-40% τις Κυριακές και τις αργίες, με αποτέλεσμα οι βενζινοπώλες να βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο», αφού δεν μπορούν να διασφαλίσουν παρά ένα υπερβολικά μικρό κέρδος το οποίο δεν ξεπερνάει το 1%.

Έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη

Κατά τον κ. Ασμάτογλου, αυτήν τη στιγμή η λιανική τιμή της αμόλυβδης έσπασε το «φράγμα» των δύο ευρώ το λίτρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Όπως υποστηρίζει, σήμερα η τιμή της αμόλυβδης στις μεγάλες πόλεις κυμαίνεται μεταξύ 2,03 και 2,06 ευρώ/λίτρο. Σε μικρότερες πόλεις, για παράδειγμα, στο Καρπενήσι, η τιμή της αγγίζει ακόμα και τα 2,30 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Αμοργός) φτάνει ακόμα και τα 2,40 ευρώ/λίτρο.

«Σήμερα η τιμή της αμόλυβδης πήρε αύξηση 5 λεπτών το λίτρο. Αν συνεχιστεί αυτό, σε δέκα μέρες θα φτάσει η αύξηση τα 50 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της αμόλυβδης θα βρεθεί στα 2,5 ευρώ το λίτρο σε δέκα ημέρες από σήμερα. Αλλά και δύο ή τρία λεπτά να φτάνει η καθημερινή αύξηση της αμόλυβδης, στα 2,5 ευρώ το λίτρο θα φτάσουμε σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και όχι να εθελοτυφλούμε», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ασμάτογλου.

Κατά τον ίδιο, τις τελευταίες ημέρες η κατανάλωση της βενζίνης έχει μειωθεί αισθητά, με μία συγκρατημένη εκτίμηση να κάνει λόγο για 20% πτώση της ζήτησης τις καθημερινές, όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν από και προς τις δουλειές τους. Τις Κυριακές και τις αργίες η μείωση στην κατανάλωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει ακόμα και το 30%-40%.

«Με 2,5 ευρώ το λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ποιος θα μπορέσει να μετακινήσει το αυτοκίνητό του; Δεν είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, όταν ακούω τον Μπάιντεν να μιλάει για εμπάργκο και τον ΟΠΕΚ να μη θέλει να αυξήσει την παραγωγή. Ήδη οι πρατηριούχοι βρισκόμαστε με την "πλάτη στον τοίχο", αφού αυτήν τη στιγμή το κέρδος μας φτάνει μόλις στο 1% και αν μειωθεί κι άλλο η κατανάλωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους επαγγελματίες του χώρου μας. Μόνη λύση είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Ούτως ή άλλως με την πολύ υψηλή τιμή της βενζίνης το κράτος έχει περισσότερα έσοδα από το αυξημένο ΦΠΑ», σημειώνει ο κ. Ασμάτογλου.

Το πετρέλαιο κίνησης

Το «φράγμα» των δύο ευρώ το λίτρο αναμένεται να σπάσει άμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή και του πετρελαίου κίνησης. Όπως λέει ο κ. Ασμάτογλου, μέσα σε μόλις μία ημέρα ανέβηκε η αξία του κατά δέκα λεπτά/λίτρο και αυτήν τη στιγμή η τιμή του στα μεγάλα αστικά κέντρα κυμαίνεται στα 1,97 ευρώ/λίτρο

2.Πολλές και αιφνιδιαστικές αυξήσεις στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου καταγράφηκαν στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Από προχθες Τρίτη έως χθες Τετάρτη, οι τιμές αυξήθηκαν στην Αττική πάνω από 10 λεπτά του ευρώ, συνεχίζοντας το ράλι ανόδου, φτάνοντας σε κάποια πρατήρια στο κέντρο Αθήνας ακόμη και τα 2,247 ευρώ ανά λίτρο.
Στο Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, για το κέντρο της Αθήνας καταγράφονται τιμές 2,247 το λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία από τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το εμπάργκο που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν και η Βρετανία στο πετρέλαιο της Ρωσίας, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και καύσιμα.

Η πρόβλεψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργου Ασμάτογλου, είναι ενδεικτική της κατάστασης που θα επικρατήσει στις τιμές των καυσίμων, καθώς είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι την Παρασκευή δηλαδή, η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο. Με τα όρια αντοχής των πολιτών να δοκιμάζονται καθημερινά και την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε να μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα,.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ότι «ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης».

Ωστόσο πριν ακόμη ανεβούν οι τιμές στη διεθνή αγορά, διαπιστώνεται πως αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων μέσα στη νύχτα και ανέβασαν τις τιμές, επωφελούμενοι από την επικείμενη ραγδαία αύξηση των τιμών, ενώ είχαν καύσιμα στις δεξαμενές τους, τα οποία είχαν αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες σε χαμηλότερη τιμή. Αρκετοί ήταν και οι πρατηριούχοι, οι οποίοι γέμισαν σήμερα τις δεξαμενές τους πληρώνοντας έως και 50 ευρώ ακριβότερα τα 1000 λίτρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline