Κυριακή 19 Μαϊου 2024  10:31:30

Δυσπιστία Νο 1: Για τη βέβαιη αποχώρηση των Ρώσων από το Κίεβο. Απαισιόδοξοι ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, οι Ουκρανοί και πολλές χώρες. Βλέπουν μπλόφα της Μόσχας. Κύριο

«Δεν βλέπω σοβαρότητα από τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις».

Μόσχα χθες βράδυ για τις διαπραγματεύσεις: «Πολύς δρόμος ακόμη» για αμοιβαία συμφωνία– Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός

1.Ο επιφανέστερος από τους δύσπιστους, μετά τις διαρκείς υπαναχωρήσεις και ασυνέπειες της Μόσχας..Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μειώνει την αισιοδοξία για πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

«Δεν έχουμε δει σημάδια σοβαρότητας» από τη Ρωσία στην επιδίωξη ειρήνης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.
«Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» , είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ' αλήθεια.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις των ΗΠΑ, η Άγκυρα δηλώνει ότι οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Συμβιβασμός

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν σήμερα τν πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο και πλέον εβδομάδες, με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, να μπαίνει πλέον στην πέμπτη της εβδομάδα.
Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Δεν θα συνεχιστούν σήμερα οι συνομιλίες

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε με βιασύνη για την «μεγάλη επιτυχία» πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών δεν θα συνεχίσουν σήμερα,

Μετατέθηκαν για την επόμενη εβδομάδα..

Νωρίτερα το Κίεβο πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.
Από την πλευρά της Ρώσοι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν ότι η Μόσχα περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

2.- Οι Ρώσοι δήλωσαν αρχικά ότι αποσύρουν δυνάμεις από το Κίεβο

Μετά την πρόοδο που φαίνεται πως σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία επί τουρκικού εδάφους, μια εξέλιξη αφήνει «χαραμάδα» αισιοδοξίας για τον σταδιακό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, γιατί μετά βάρυνε η ατμόσφαιρα και η δυσπιστία.
Σύμφωνα με δύο κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δυνάμεις που αποσύρονται, σύμφωνα με τις ίδιες αμερικανικές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.
Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

«Θα μειώσουμε δραστικά τις επιχειρήσεις μας στο Κίεβο»
Νωρίτερα, η Μόσχα είπε ότι θα «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» σε δύο μέτωπα – Κίεβο και Τσερνίχιβ – σύμφωνα με το κανάλι Telegram του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα μειώσει ριζικά, κατά περιόδους, τη στρατιωτική δραστηριότητα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

3.Μόσχα χθες βράδυ για τις διαπραγματεύσεις: «Πολύς δρόμος ακόμη» για αμοιβαία συμφωνία– Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός
Η «ρωσική αποκλιμάκωση» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας

«Πάγο» φαίνεται να βάζει η Μόσχα στην αισιοδοξία που έφερε η πρόοδος στις ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.

Η «ρωσική αποκλιμάκωση» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίβ δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

«Η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύει κατάπαυση του πυρός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντίνσκι.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μεντίνσκι είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μας, σταδιακά να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σε αυτά τα μέτωπα».

Εξάλλου, ο Μεντίνσκι φέρεται να είπε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, που είναι ένας από τους όρους που πρότεινε η Ουκρανία. Πάντως, η Ρωσία δεν έχει δεσμευτεί προκαταρκτικά στο θέμα αυτό.

Με «ανάλογη απάντηση» απείλησε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε περίπτωση παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Η Ρωσία πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο της 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης' στην Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Το δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» δήλωσε ο Σοϊγκού σε συνάντηση με ανώτερους διοικητές στη Μόσχα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline