Κυριακή 19 Μαϊου 2024  07:26:41

Δυσπιστία Νο.2: Για τις αισθητές μειώσεις σε πετρέλαιο, βενζίνη, αέριο. Δύσκολο εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ουκρανικό και όχι μόνο. Κύριο

Σε ε πτώση το πετρέλαιο, με βουτιά έως 6% μετά το «παράθυρο ειρήνης» στην Ουκρανία και ελπίδες για σταθερή μείωση κατά από 100 δολάρια το βαρέλι.

Μπορεί να πρόκειται για το σύνηθες ανεβοκατέβασμα των τελευταίων ημερών. Οριακού δηλαδή χαρακτήρα μειώσεις, καθώς οι τιμές για πολίτες, καταστήματα και επιχειρήσεις εκτινάχθηκαν, σε ακριβά επίπεδα για το πετρέλαιο, τη βενζίνη και φυσικό αέριο. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργό υποχωρούν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι - Ουκρανία και lockdowns απομακρύνουν τα «σύννεφα»

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το θετικό σήμα από τις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργό υποχωρούν κατά 6% και διαμορφώνονται στα 99,58 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 5,9% και καθορίζονται στα 105,81 ευρώ.

-Με περαιτέρω πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά περίπου 7%, συνέβαλε η είδηση ότι η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» σε δύο μέτωπα – Κίεβο και Τσερνίχιβ, αλλά και με φόντο τα νέα lockdown στην Κίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού που έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων.
Έτσι, το αμερικανικό WTI έπεσε 6,4% στα 99,25 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ 5,4% στα 106,43 δολάρια το βαρέλι.

Συνάντηση στην Τουρκία

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Τουρκία για τις πρώτες εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν ουκρανοί διαπραγματευτές.

Σε πίεση οι τιμές

«Οι τιμές του πετρελαίου υπόκεινται και πάλι σε πίεση υπό τις προσδοκίες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων...» σχολίασε ο αναλυτής Ηiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.
Οι τιμές δέχθηκαν επίσης πίεση μετά τα νέα lockdown στη Σαγκάη –η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας- για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρξει άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε τα επίπεδα της προσφοράς θα αποκατασταθούν εν μέρει, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων, οι οποίες έφεραν την τιμή του Brent έως και τα 130 δολάρια.

Την ίδια ώρα, ρόλο στην πτώση των τιμών διαδραματίζουν και τα νέα lockdowns στη Σαγκάη, ως απόρροια της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάτι που αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με ανάλυση της ANZ Research, η περιοχή της Σαγκάη αντιπροσωπεύει το 4% της συνολικής κινεζικής κατανάλωσης στην Κίνα.

«Η πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid προσφέρει ανακούφιση στις πετρελαϊκές αγορές, οι οποίες είναι αρκετά σφικτές εξαιτίας της μείωσης των προμηθειών από τη Ρωσία» τονίζει η Commerzbank σε σημερινό της σημείωμα.

Στο μεταξύ, τα μέλη του OPEC+, το μεγαλύτερου ενεργειακού καρτέλ στον κόσμο, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν το σχέδιο για «ήπια αύξηση» της παραγωγής τον Μάιο, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης για μεγαλύτερες αυξήσεις. Ας σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η αγορά θα απολέσει ρωσικό πετρέλαιο, ποσότητας περίπου 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ως απόρροια του άτυπου εμπάργκο των traders και των ενεργειακών εταιρειών προς το Κρεμλίνο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline