Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:32:06

Ζελένσκι: Αύριο πρωί ομιλία στους Έλληνες. Τα μικρά κόμματα σε στάση μικρότητας. Δριμύ κατηγορώ κατά Ρωσίας – «Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει σε βάρος της πατρίδας μου». Κύριο

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη» για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν «εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

1.-Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε χθες τον ΟΗΕ να δράσει «αμέσως» απέναντι στα πρωτοφανή και απαράδεκτα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται όπως είπε από τη Ρωσία στη χώρα του, κατά αμάχων και απλών αθώων πολιτών. Με εν ψυχρώ ομαδικές δολοφονίες.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης η Ρωσία να αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μεταρρυθμίσει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε «το δικαίωμα του βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα να πεθαίνεις».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη» για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν «εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

-Το Ισραήλ κατηγορεί τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε «έντονα» τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε δήλωσή του, ο Λαπίντ είπε: «Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την Ουκρανία είναι φρικιαστικές. Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον ενός ανυπεράσπιστου άμαχου πληθυσμού. Καταδικάζω σθεναρά αυτά τα εγκλήματα πολέμου».
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, καταδίκασε τη δολοφονία αμάχων που καταγράφηκε στο Μπούκα, αλλά δεν κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για ευθύνη.

Ο Μπένετ τόνισε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές σκηνές στην Μπούκα - απαίσιες σκηνές - και τις καταδικάζουμε. Τα δεινά των Ουκρανών πολιτών είναι τεράστια και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».
Ο Yaroslav Trofimov της Wall Street Journal λέει ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορεί ξεκάθαρα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

ΟΗΕ - Κίνα: «Πολύ ανησυχητικές» οι εικόνες από τη Μπούκα

Οι αναφορές και οι εικόνες που δείχνουν νεκρούς αμάχους στην ουκρανική πόλη της Μπούκα «πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ σήμερα Τρίτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες θα πρέπει να επαληθευτούν και οι οποιεσδήποτε κατηγορίες να βασίζονται σε στοιχεία.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζανγκ Γιουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία αλλά, αντίθετα, επιταχύνουν την οικονομική αποσταθεροποίηση.
Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να κάνουν διάλογο με τη Μόσχα.

Φρανσουά Ολάντ: Το ψέμα είναι η δεύτερη φύση του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας κατά συρροή ψεύτης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.
«Το να λέει ψέματα είναι η δεύτερη φύση του», είπε ο Ολάντ.

Ο Mstyslav Chernov του AP, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο δημοσιογράφους που είχαν μένει στη Μαριούπολη, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ακατέργαστα και αδημοσίευτα πλάνα από τη βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης.
«Χρησιμοποιήστε ακουστικά για να ακούσετε το βρυχηθμό του αεροπλάνου και τις συνομιλίες», σημειώνει.

Ζελένσκι: Την Πέμπτη η ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ομιλία του θα αρχίσει στις 11.45 το πρωί και αναμένεται με ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι τα λεγόμενα μικρά κόμματα- ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25- επέλεξαν διάφορες προφάσεις να μη παραστούν ή να περιορισθούν σε συμβολική εκπροσώπηση στην ομιλία του Ουκρανού ηγέτη. Σε μια υπόθεση δημοκρατίας, ελευθερίας και αξιών, που δοκιμάζονται με την εισβολή της Μόσχας σε ευρωπαϊκή ανεξάρτητη χώρα, με ψευδείς ισχυρισμούς , προσχήματα και αδίστακτες μεθόδους πολέμου...

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απ' όπου μέσω βιντεοκλήσης παρουσίασε καταστάσεις αδιανόητης βίας από το ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».

-Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα «επαίσχυντα χαρακτηριστικά του παράλογου πολέμου»
Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, τόνισε: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί σοβαρά».

«Ο αριθμός των Ουκρανών αμάχων που σκοτώθηκαν έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να σφυροκοπούνται αλύπητα, συχνά αδιακρίτως, από βαρύ πυροβολικό και εναέριους βομβαρδισμούς. Και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περικυκλωμένες περιοχές κάτω από εφιαλτικές συνθήκες.

Η καταστροφή που προκλήθηκε στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ένα από τα επαίσχυντα χαρακτηριστικά αυτού του παράλογου πολέμου. Η φρίκη βάθυνε το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς εμφανίστηκαν συγκλονιστικές εικόνες νεκρών αμάχων, μερικοί με δεμένα χέρια, που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα, πόλης κοντά στο Κίεβο, που στο παρελθόν κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά πτώματα βρέθηκαν επίσης σε έναν ομαδικό τάφο στην ίδια τοποθεσία. Αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες σε περιοχές στο Χάρκοβο και στο Κίεβο».
Καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά
Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς για σεξουαλική βία που διαπράττεται από ρωσικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά».

«Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία από ουκρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πολιτικής άμυνας. Η αποστολή παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδιώκει να επαληθεύσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Ανησυχούμε επίσης για τα ενοχλητικά βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές. Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Πολλές αξιόπιστες καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες εξέτασης αυτών των ισχυρισμών και συλλογής στοιχείων», κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline