Κυριακή 28 Απριλίου 2024  07:40:13

Φόβοι της Μόσχας ότι μπορεί να δολοφονηθεί από Ουκρανούς εκδικητές- θύματα. Εντόπισαν τον «χασάπη» των ομαδικών σφαγών στην Μπούκα. Ποιός είναι... Κύριο

Ανοικτή, παγκόσμια η αποκάλυψη-καταγγελία του. Αυτός είναι ο αντισυνταγματάρχης που διέταξε τις απίστευτες θηριωδίες-σφαγές στην περιοχή του Κιέβου.

1.Τον διαπόμπευσαν παγκόσμια οι Ουκρανοί και δημιούργησαν τους λόγους της σκληρής εκδίκησης, τη βάση για δολοφονικές καταστάσεις εναντίον του. Τα στοιχεία του «χασάπη» της Μπούκα, του Ρώσου διοικητή που φέρεται να ηγήθηκε της σφαγής που συντελέστηκε στην πόλη λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοι, την ώρα που αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν πως οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι – ο οποίος δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν επισκέφτηκε χθες τη μαρτυρική πόλη – θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο και θα πιέσει για να «αποδοθεί δικαιοσύνη». Μεταξύ άλλων, θα περιγράψει τις φρικτές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς και αυτές που αντιμετώπισαν οι συμπατριώτες του μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, με γυναίκες να έχουν βιαστεί και παιδιά να έχουν δολοφονηθεί.

Ο «χασάπης» Αζατμπέκ

Πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου έχουν ονομάσει τον Αντισυνταγματάρχη Αζατμπέκ Ομουρμπέκοβ- ο οποίος ηγείται της 64ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων που είχε καταλάβει την περιοχή – ως τον υπεύθυνο για τη ρωσική δραστηριότητα στη Μπούτσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Μπούκα βρέθηκαν – μεταξύ άλλων – δυνάμεις από την πέμπτη ξεχωριστή ταξιαρχία αρμάτων του 36ου στρατού της ρωσικής ανατολικής στρατιωτικής περιφέρειας, το 331ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, το 137ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 106ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, το 104ο και το 237ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών της 76ης μεραρχίας αεροπορικών επιθέσεων, ταξιαρχίες φρουράς ειδικού σκοπού και η 155η ξεχωριστή ταξιαρχία πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί κανένας διοικητής από αυτές τις δυνάμεις πλην του Ομουρμπέκοβ.

2.ΝΥΤ: Τα εγκλήματα των Ρώσων στη Μπούκα – Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες
Τα βίντεο και οι εικόνες των δορυφορικών εικόνων από τους Times δείχνουν ότι πολλοί από τους αμάχους σκοτώθηκαν πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.

Μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τους New York Times αντικρούει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η δολοφονία αμάχων στην Μπούκα, προάστιο του Κιέβου, συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν αποχωρήσει από την πόλη.

Όταν το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν εικόνες με πτώματα νεκρών πολιτών που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα -κάποιοι είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάποιοι είχαν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι- το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την ευθύνη.
Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν πλήρως από την Μπούκα» γύρω στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι εικόνες ήταν «άλλη μια φάρσα» και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «προκλήσεις των ουκρανών ριζοσπαστών», όπως τις χαρακτήρισε, στην Μπούκα.

Όμως, τα βίντεο και οι εικόνες των δορυφορικών εικόνων από τους Times δείχνουν ότι πολλοί από τους αμάχους σκοτώθηκαν πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Γιαμπλόνσκα στην Μπούκα.

Οι δορυφορικές εικόνες που παραχώρησε στους Times η Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από αυτά βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, κατέλαβε την πόλη.
Οι εικόνες δείχνουν «σκοτεινά αντικείμενα» παρόμοιου μεγέθους με ένα ανθρώπινο σώμα να εμφανίζονται στην οδό Yablonska μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου.

Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ακριβείς θέσεις στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανακατάληψη της Μπούκα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δείχνουν τα πλάνα από την 1η Απριλίου.
Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτές τις θέσεις για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Σημειώνεται πως μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούκα στους NYT οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer

Οι δύο δημοσιογράφοι πήραν επίσης συνέντευξη από τον τοπικό ιατροδικαστή, Σέρχι Καπλίσνι, ο οποίος είπε ότι η πόλη ήταν αναγκασμένη να σκάψει έναν ομαδικό τάφο αφού το τοπικό νεκροτομείο είχε γεμίσει.

Από την πόλη Μπούκα που ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τον ρωσικό στρατό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι στην πόλη αυτή διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία».
«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε έναν δρόμο αυτής της πόλης όπου βρέθηκαν τα πτώματα πολλών αμάχων.

«Καθημερινά, καθώς μαχητές μας εισέρχονται και ανακτούν εδάφη, βλέπετε τι συμβαίνει», είπε σε δημοσιογράφους, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδευόμενος από Ουκρανούς στρατιώτες, σε έναν δρόμο της Μπούκα που καταστράφηκε από τις μάχες.

Συμπλήρωσε ότι από τότε που το Κίεβο έμαθε για το μέγεθος των φερόμενων θηριωδιών των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, έχει γίνει πιο δύσκολο για το Κίεβο να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές από την πόλη αυτή κοντά στο Κίεβο όπου βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων με δεμένα τα χέρια που είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση, ένας μαζικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσεων σε μια περιοχή που ανακαταλήφθηκε από Ρώσους στρατιώτες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline