Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  23:30:55

Δεύτερη απογοήτευση από τις ΗΠΑ για το ξέπλυμα Ερντογάν.... Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν κάλεσε τον Τσαβούσογλου για συνομιλίες στην Ουάσινγκτον προς βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Κύριο

Δεύτερο πισώπλατο χτύπημα από τον χώρο του State Departement, μετά την θετική εισήγηση για αγορά των F-16.

1.Στον ίδιο επιπόλαιο, αμετανόητο, λαθεμένο δρόμο οι αμερικανοί διπλωμάτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι προχωρούν καλά οι συνομιλίες Άγκυρας- Ουάσινγκτον για αγορά F-16 –και ότι σύντομα θα υπάρξει ειδική επίσκεψη και συνεργασία του στις ΗΠΑ προς βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας.

Παρά την άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ στα θέματα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας , τα ανθρώπινα δικαιώματα, την στάση της στη Συρία και Λιβύη, την προστασία των ολιγαρχών Ρώσων-φίλων του Πούτιν και τόσα άλλα για το καθεστώς του φαύλου φίλου του φαύλου του προέδρου Ντ. Τράμπ.

Πρόσκληση από τον Άντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πρόσκληση έγινε για τις 18 Μαΐου, κι ενώ ΗΠΑ και Τουρκία, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα προσπάθεια για τη βελτίωση και ενδυνάμωση των σχέσεών τους, που έχουν επί μακρόν διαταραχθεί.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι προχωρούν καλά οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και εξοπλιστικά συστήματα για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο μια επιστολή όπου αναφέρει ότι η πώληση αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υπήρξε επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και του ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορούν να διεξάγονται στο εξής στην Τουρκία.

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη περίπου 30 Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των συντρόφων τους, αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη όπου πιστεύεται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα που η πόλη πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανελέητα.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι συμφώνησε με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Ζολί να εργαστούν για να ξεπεράσουν το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας που επέβαλε η Οτάβα και αφορά κυρίως την απαγόρευση πώλησης οργάνων για τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2.

2. 6.4.2022.Είναι έτοιμες να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία
Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε στο κογκρέσο επιστολή στην οποία γράφει πως η πώληση F16 στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε στο κογκρέσο επιστολή στην οποία γράφει πως η πώληση F16 στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Τουρκία.

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Reuters είχε αναφέρει από τις ΗΠΑ τα εξής: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Μάλιστα η Naz Durakoglu υφυπουργός στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ (πρώτης γενιάς Τουρκοαμερικανίδα), με επιστολής της στις 17 Μαρτίου, αν και αναγνωρίζει ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν τεταμένες σχέσεις, περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Και Durakoglu συνεχίζει λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400.
H Τουρκία είχε ζητήσει επίσημα από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Επίσημα οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει στην πώληση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline