Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:36:08

Η Τουρκία σε κρίση που διαρκώς βαθαίνει, αναγκάζεται σε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο: Τεράστιος πληθωρισμός, ακρίβεια, ανεργία-φτώχεια και εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Κύριο

Χωρίς να αποσύρει τις προκλητικές διεκδικήσεις και επιδείξεις κυριαρχίας προσπαθεί να εξομαλύνει, έστω προσωρινά, τις σχέσεις της με χώρες της περιοχής και να κρύψει τον ρόλο ταραξία και επιθετικής χώρας από τη Δύση ως «ειρηνόφιλης και μεσολαβήτριας» χώρας.

1.Η τουρκική ηγεσία του αποτυχημένου μονοκράτορα Τ, Ερντογάν, κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να παρουσιάζεται ενισχυμένη πια στη διεθνή σκηνή με φόντο την Ουκρανική κρίση, ωστόσο την ίδια ώρα εντός των τουρκικών συνόρων τα οικονομικά προβλήματα γιγαντώνονται.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση που διαρκώς βαθαίνει και γι αυτό, αναγκάζεται σε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και άλλες «ειρηνευτικές» συμπεριφορές.:Τεράστι0ς πληθωρισμός, ακρίβεια ,α ανεργία-φτώχεια και εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

-Χωρίς να αποσύρει τις προκλητικές διεκδικήσεις και επιδείξεις κυριαρχίας προσπαθεί να εξομαλύνει, έστω προσωρινά, τις σχέσεις της με χώρες της περιοχής και να κρύψει τον ρόλο ταραξία και επιθετικής χώρας από τη Δύση ως «ειρηνόφιλης και μεσολαβήτριας» χώρας.

«Η τουρκική οικονομία είναι τώρα σαν χύτρα ταχύτητας. Με τον πληθωρισμό σε ύψη ρεκόρ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να μεγαλώνει, θα εκραγεί εάν δεν αφήσει τον ατμό να βγει...» Η φράση του Τούρκου οικονομολόγου Μπαρίς Σοϊντάν αποτυπώνει το πλαίσιο της κλιμακούμενης επιδείνωσης των οικονομικών προβλημάτων μέσα στο οποίο καλούνται πλέον να πορευθούν οι Τούρκοι πολίτες με φόντο όχι μόνο τα απόνερα της πανδημίας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται και, ως φαίνεται, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.

Η τουρκική ηγεσία, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να παρουσιάζεται ενισχυμένη πια στην σκιά της Ουκρανικής κρίσης (βλ. διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, επαφές με ΗΠΑ, απόπειρες προσέλκυσης Ρώσων ολιγαρχών, απόπειρες αξιοποίησης των δυτικών αντιρωσικών κυρώσεων κ.ά.), ωστόσο την ίδια ώρα εντός των τουρκικών συνόρων τα οικονομικά προβλήματα δεν σταματούν να γιγαντώνονται για τους πολίτες.

Ενδεικτικά, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι υπεύθυνοι του ειδησεογραφικού newsletter Turkey recap, στην Τουρκία υπάρχει η αίσθηση πως οι τιμές λιανικής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 100% με 150% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Το χειρότερο είναι, δε, πως εκείνες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η κρατική τουρκική Botaş ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή νέες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου: 50% για τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες και 35% για τα νοικοκυριά, ενώ στη χώρα έχουν ανακοινωθεί και άλλες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα για μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών (συνδρομές Netflix, κόστος πρόσβασης στο internet) και προϊόντων (θαλασσινά κ.ά.).

«Πολλές οικογένειες δυσκολεύονται τώρα να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης όπως φρέσκα λαχανικά, φασόλια και φακές. Δυσκολεύονται να πληρώσουν κοινόχρηστα και λογαριασμούς», σημειώνει από την πλευρά του ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και ειδικός σε θέματα Τουρκίας, Χάουαρντ Αϊζενστατ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline