Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  21:18:22

Κώστας Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Εχουν φτάσει τις 3000 οι σεισμικές δονήσεις τους τελευταίους μήνες. Κύριο

Ευθ. Λέκκας προέδρος του ΟΑΣΠ για Θήβα: Οι σεισμοί μπορεί να συνεχιστούν – Ο κόσμος να μείνει μακριά από παλιά κτίσματα.

1.«Φυσικά μας ανησυχούν οι 3.000 σεισμοί που έχουν σημειωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θήβα, γιατί η πόλη έχει ιστορική σεισμικότητα», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, για τη δραστηριότητα που καταγράφεται στην πόλη τις τελευταίες ημέρες.

«Η συγκεκριμένη σεισμικότητα οφείλεται σε μια κατηγορία ρηγμάτων τα οποία είναι μικρότερα από τα πολύ μεγάλα που προκαλούν σεισμούς μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή», εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας για τη Θήβα.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «το κακό είναι ότι συμβαίνουν κοντά στην πόλη. Είναι σε μικρή απόσταση και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες», υπενθυμίζοντας τι έγινε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Για τα μεγαλύτερα ρήγματα

Για την περίπτωση να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα και την ανησυχία που επικρατεί, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι «είναι μικρή η πιθανότητα, χωρίς να αποκλείεται. Όμως, το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Υπάρχει τέτοια δραστηριότητα σε μια πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει ανάλογο κτιριακό δυναμικό».
«Είναι όλα τα συστατικά, τα οποία μας κάνουν να λέμε ξανά στους πολίτες αυτό που λέμε συνέχεια, ότι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά και να προετοιμαζόμαστε για ένα δυσμενές ενδεχόμενο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

2.Ε. Λέκκας για Θήβα: Οι σεισμοί μπορεί να συνεχιστούν – Ο κόσμος να μείνει μακριά από παλιά κτίσματα

«Είναι ένας σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στα ανατολικά της Θήβας, κοντά στο χωριό Καλλιθέα, με 5 χλμ. εστιακό βάθος. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Χαλκίδα, Λαμία, Αθήνα και άλλες περιοχές. Αποτελεί και αυτός τμήμα της αναζωπύρωσης που είχαμε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην περιοχή της Θήβας. Η αναζωπύρωση έρχεται να συμπληρώσει κανονικά μία ακολουθία που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται πριν από 14 μήνες και περιλαμβάνει σεισμούς που πλησιάζουν τις 3.000», δήλωσε στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το εύρος των σεισμικών δονήσεων είναι μικρό με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,8 ρίχτερ.
«Εκ μέρους της Πολιτείας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ως Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης», τόνισε.

«Πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες δίχως να έχουμε ζημιές. Η ισχυρή σύσταση είναι να αποφύγουμε παλιές κατασκευές», πρόσθεσε με αφορμή τον σεισμό των 4,3 ρίχτερ που σημειώθηκε βόρεια της Οινόης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline