Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  21:26:23

Διατηρούνται (τελικά) Άδωνης, Πέτσας, Πλεύρης. Με 3 όρους ο ανασχηματισμός: «Όχι άλλοι πράσινοι- Δεν πάμε σε εκλογές με αυτή την Κυβέρνηση- Υπάρχουν καλές εφεδρείες». Αβραμόπουλος, Κεφαλογιάννη, Ρουσόπουλος, Χρυσοχοίδης, Κακλαμάνης, Λιβανός, Φωτήλας. Κύριο

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον κ. Πέτσα και τον κ. Γεωργιάδη, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τα σχόλια που προκλήθηκαν.

Ο κ. Οικονόμου κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα (Νέα) που έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δείξει κόκκινη κάρτα στους δύο υπουργούς κάτι που ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία ανασχηματισμού τους.

Όλοι οι υπουργοί, πρόσθεσε, έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πάντως ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στο έργο μας

1. Αποτυχημένοι ή περιορισμένες πλέον απόδοσης θεωρούνται αρκετοί υπουργοί και αναπληρωτές , ιδιαίτερα στα λεγόμενα κοινωνικά και παραγωγικά υπουργεία της καθημερινότητας. Ομοίως στην έξοδο θεωρούνται σε μια κρίσιμη προεκλογική μάχη και για την αναγκαία εικόνα ανανέωσης και δύναμης-απήχησης της Κυβέρνησης πολλοί υφυπουργοί δεν φαίνεται να παραμένουν στη θέση τους, ιδιαίτερα γυναίκες και εξωκοινοβουλευτικοί, που κρίνεται ότι υστερούν. Τουλάχιστον πέντε από αυτούς και αυτές χρειάζονται αντικατάσταση όσοι και υπουργοί.,...

Σημαντικές πρέπει να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και στόχος είναι να υπάρξουν νέα πρόσωπα από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα στο κυβερνητικό σχήμα, με εφεδρείες, δοκιμασμένες με γενικά καλή θητεία πολιτική, δεσμούς με τη λαϊκή βάση, παραγκωνισμένοι από τους «εισοδιστές πράσινους» στην Κυβέρνηση όπως οι βουλευτές και πρώην υφυπουργοί Κώστας Καραγκούνης, Ιάσωνας Φωτήλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Λοβέρδος, Μπάμπης Παπαδημητρίου ενώ για θέσεις υπουργών φέρονται να συζητούνται οι Δημ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Σπήλιος Λιβανός, Γιάννης Βρούτσης, Χάρης Θεοχάρης κ.α...

2.NEA –BHMA: Γιατί προβλέπουν έξοδο από την Κυβέρνηση Αδ. Γεωργιάδη (με τοποθέτηση Μιχ. Χρυσοχοίδη) και Στ. Πέτσα για άγονο παραγοντισμό...Κίτρινη κάρτα και για τον υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 00:40

Οι δύο ισχυροί-σοβαροί πυλώνες υποστήριξης της διακυβέρνησης Μητσοτάκη προαναγγέλλουν μερική αντικατάσταση αποτυχόντων υπουργών Μητσοτάκη, μετά από δυσμενή σχόλια, αρνητικές καταγραφές και εχθρότητες που έχουν προκαλέσει στην στελεχιακή και λαϊκή βάση του κόμματος.

1.- Πολύ χαμηλά και οι δύο «εξοδούχοι» προσεχώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αποκομμένοι ο μεν ένας, Α. Γ. από τον παραδοσιακό χώρο της Δεξιάς μετασχηματίσθηκε σε σκληρό παράγοντα εξουσίας με έμφαση στις πολιτικές λιτότητας, απόλυτης συμμόρφωσης στα περιοριστικά μέτρα επί της αγοράς και των εμβολίων, μετακίνησης στην ιδεολογία των μεγάλων εργοδοτών και των ξένων επενδυτών, υποταγμένος στις ΗΠΑ, σε αδυναμία να ελέγξει την ακρίβεια κλπ.

Με συνέπεια την σταδιακή απώλεια του δεξιού του προφίλ, επικρινόμενος για το περιβάλλον φθαρμένων συνεργατών του, την άγονη υποσχεσιολογία και την μεγάλη ψυχική απομάκρυνση από τους ψηφοφόρους του. Με συνέπεια να έχει καθοδική πορεία σε όλες τις δημοσκοπήσεις είτε δημοφιλίας-αναγνώρισης είτε και υπουργικής αποδοτικότητας.

2.Παράλληλα ο δεύτερος Σ. Π απομακρυνθείς από τη νευραλγική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επικρίνεται ως φιλόδοξος (έως ενοχλητικός) παράγοντας προσωπικής προβολής και επιρροής για την προώθηση της υποψηφιότητας του στην Αττική, με μηδαμινό έργο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η μηδαμινή απήχηση της υποψηφιότητας του οφείλεται, κατά τους επικριτές του, στο γεγονός ότι πέραν των κριτηρίων του στη «λίστα Πέτσα», εφάρμοσε με τους «πράσινους και ροζ εισοδιστές » του Μαξίμου, αδίστακτη πολιτική προώθησης κάθε παλαιού πολέμιου της ΝΔ επί χρόνια και εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων στο ΑΠΕ, την ΕΡΤ, τα Γραφεία Τύπου, στο ΕΣΡ(με τους περισσότερους υπουργούς να τον καταγγέλλουν και να δυσφορούν) κλπ., παράλληλο τον παραγκωνισμό κάθε καταξιωμένου επαγγελματία των ΜΜΕ από τον χώρο της φιλελεύθερης παράταξης σε ανάλογες θέσεις. Καμαρώνοντας μάλιστα ο κ. Πέτσας τότε ότι είναι υπερήφανος γιατί προωθεί την ανανέωση και διεύρυνση της παράταξης.

3.Ισχυρές εντυπώσεις προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το πρωτοσέλιδο των «Νέων» του Σαββατοκύριακου, και ένα αιχμηρό ανάλογου χαρακτήρα σχόλιο στο χθεσινό ΒΗΜΑ για δύο υπουργούς «εξοδούχους» σύντομα, Παράλληλες πληροφορίες φέρουν ληξιπρόθεσμο τον υπουργό Υγείας κ .Αθανάσιο Πλεύρη τόσο για βιαστικές, υπεραισιόδοξες-επιπόλαιες εξαγγελίες του αλλά και για τη σύγκρουση με την αναπληρώτρια υπουργό καθηγήτρια κ. Μίνα Γκάγκα( αρμόδια για όλα τα θέματα των νοσοκομείων) με την οποία λέγεται ότι δεν ανταλλάσουν ούτε καλημέρα.
Ρεπορτάζ του έγκριτου σχολιαστή Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναλύει τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και μιλά για δυο υπουργούς που είναι έτοιμοι να αντικρίσουν «κόκκινη κάρτα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τους Άδωνη Γεωργιάδη και Στέλιο Πέτσα.

3.Ο Σεπτέμβρης των εκλογών, ο ανασχηματισμός και οι κόκκινες κάρτες σε δύο υπουργούς
Εκλογές δεν γίνονται, αλλά με αυτή την κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν; Είναι μια εκλογική κυβέρνηση αυτή;

Γιώργος Παπαχρήστος11 Απριλίου 2022 | 05:51
Εκλογές δεν γίνονται, έκλεισε οριστικά το σχετικό κεφάλαιο που είχε ανοίξει από καιρό και είχε τίτλο «εκλογές 22 Μαΐου». Ο πρόεδρος Κυριάκος τα μέτρησε από δω, τα μέτρησε από κει, διαπίστωσε ότι δεν του βγαίνει ο λογαριασμός με την ακρίβεια. Μετά ήρθαν και κάτι (πολλές) δημοσκοπήσεις, που συμπίεζαν τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα κάτω, και πήρε τη μεγάλη απόφαση, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, από τη Σύνοδο Κορυφής του τέλους Μαρτίου.

Πότε θα γίνουν λοιπόν οι εκλογές; «Είναι στις προθέσεις του», το λέει και το ξαναλέει, να εξαντλήσει ή σχεδόν να εξαντλήσει την τετραετία. Αλλά όσοι τον συζητούν τελευταία, καταλαβαίνουν ότι μετά το καλοκαίρι της (αναμενόμενης) ευφορίας, το κοντέρ θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα και ταχύτατα. Κάποτε λέγαμε από τον Σεπτέμβρη και μετά, όταν αναφερόμασταν στο φθινόπωρο.

Εδώ, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι να παίρνεις όρκο. Γιατί ποιος είπε ότι ο Σεπτέμβρης δεν είναι καλός μήνας για εκλογές; Και ο Κ. Καραμανλής, και ο Κ. Σημίτης, και πρόσφατα το 2015 ο «Λεγάμενος» τον έχουν επιλέξει - αν πρέπει να ανατρέξουμε σώνει και καλά στο παρελθόν...

«Αγκάθια» για ανασχηματισμό

Εκλογές δεν γίνονται, αλλά με αυτή την κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν; Είναι μια εκλογική κυβέρνηση αυτή; Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δίνει τη βούλα «εκλογική» σε μια κυβέρνηση. Προκειμένου μάλιστα για την κυβέρνηση Κυριάκου, είναι προφανές ότι ο «πάγκος» δεν έχει και τίποτε λαμπερά ονόματα για να χρησιμοποιηθούν και να πεις ότι απέκτησε «λούστρο» το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ασε δε που σε περιόδους που δεν είναι καλά τα πράγματα, το εγχείρημα «ανασχηματισμός» μοιάζει με σχοινοβασία με 9 μποφόρ και χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Επειτα όπως έλεγε και ο μπαμπάς του Κυριάκου, ο Κώστας Μητσοτάκης, τον οποίο ο μικρός Μητσοτάκης άκουγε με προσοχή, την εποχή που ο μπαμπάς ήταν πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός δημιουργεί δύο κατηγορίες δυσαρεστημένων: είναι όσοι φεύγουν από την κυβέρνηση και - κυρίως - όσοι προσδοκούσαν να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα, αλλά δεν ανέλαβαν. Και αυτοί είναι και οι περισσότεροι. Είναι λοιπόν εποχή, συν τοις άλλοις, να δημιουργείς και τέτοιου είδους προβλήματα; Δεν είναι. Εξού και δεν πρόκειται να τον επιχειρήσει, πολύ περισσότερο την ώρα που είναι ανοιχτά τόσα μέτωπα...

Επιπλέον, ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την απόδοση των περισσότερων, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στους συνομιλητές του, και ειδικότερα από την απόδοση εκείνων που έχει στοχοποιήσει η αντιπολίτευση - Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών, μερικώς Υγείας, Εξωτερικών (!), Αμυνας κ.λπ.

Κόκκινη κάρτα για δύο

Είμαι υπουργός, και διαβάζοντας όλα αυτά, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος; Και όχι μόνο να κοιμάμαι ήσυχος, αλλά να χαλαρώνω τόσο ώστε πού και πού (ή και συχνότερα) να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις οι οποίες δεν είναι κατ' ανάγκην και στη «γραμμή»;
Θα απαντήσω ευθαρσώς: όχι. Γιατί ανασχηματισμό μπορεί να μην επιχειρήσει ο πρόεδρος Κυριάκος, αλλά είναι έτοιμος - έτοιμος! - να επιχειρήσει... λακτισμό (σουτ κανονικό, με το κουτουπιέ στα «γεμάτα») από την κυβέρνηση, ορισμένων υπουργών, οι οποίοι ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία.

Πρόκειται για υπουργούς, οι οποίοι είναι στο παρά ένα να αντικρίσουν την κόκκινη κάρτα, μιας και έχουν προειδοποιηθεί ήδη, ορισμένοι από αυτούς, με κίτρινη - η χρήση ποδοσφαιρικών όρων προφανέστατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πρόεδρος (Κυριάκος) κάθε Σάββατο ασκείται, με τους συμμαθητές του, στο ποδόσφαιρο, και είπα να συμβαδίσω την είδηση με αυτό.

Πόσοι έχουν πάρει κίτρινη κάρτα από το υπουργικό σχήμα, δεν έχω ακριβή αριθμό. Θα έλεγα ίσως ότι ο πρόεδρος Κυριάκος «έχει μοιράσει πολλές». Οτι όμως είναι κοντά στο να δείξει δύο κόκκινες, αυτό μπορεί να το αναφέρω. Διότι ενώ έχουν προειδοποιηθεί, εξακολουθούν να έχουν την ίδια στάση. «Εδιωξα τον Σπήλιο (Λιβανό) που είναι προσωπικός μου φίλος», αναφέρει συχνά, «πλην όμως δεν αποκωδικοποίησαν σωστά το μήνυμα όλοι».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline