Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:51:53

Μαρτυρική πόλη η Μαριούπολη των 100.000 Ελλήνων, που έχουν παραμείνει εκεί... Στα χέρια των Ρώσων το λιμάνι, μεταδίδει το Ria Novosti - Η άμυνα συνεχίζεται, λένε οι Ουκρανοί. Κύριο

Μπροστά σε ολοκαυτώματα και ομαδικές θυσίες για ένδοξο θάνατο υπερ πατρίδος και ελευθερίας.

1.Τελευταίο μήνυμα από την ισοπεδωμένη κατά 90% άλλοτε μεγαλούπολη, ένδοξη και πανάρχαιη εστία του Ελληνισμού, Ρώσων και Ουκρανών.«Μας τελειώνουν τα πυρομαχικά, σήμερα η ύστατη μέρα αντίστασης», δηλώνει ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων - Μετά από 40 και πλέον ημέρες, η σημαντική πόλη στις ακτές της Αζοφικής δείχνει να αλώνεται.

.Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο Ria Novosti.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Из Мариуполя в Безыменное эвакуировали 185 человекhttps://t.co/3wxv5fPSkn pic.twitter.com/PgaNScJaXL

— РИА Новости (@rianru) April 11, 2022
Ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλερί Φεντόροβιτς Ζαλούζνι, δήλωσε από την πλευρά του: «Η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται. Οι επαφές με τις μονάδες αμύνης, οι οποίες ηρωικά κρατάνε την πόλη, είναι αδιάκοπες και συνεχείς. Επισημαίνω ότι οι αμυντικές επιχειρήσεις δεν είναι θέμα για δημόσιες συζητήσεις. Κάνουμε αδύνατα δυνατά για τη Νίκη και διάσωση ζωών των μονάδων μας και των αμάχων σε όλες τις κατευθύνσεις. Να πιστεύετε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. «Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια δεδομένα βασίζει το υπουργείο τις προβλέψεις του.

Η «μητέρα των μαχών» για τη Μαριούπολη

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (...), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.

«Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

3.Ουκρανία: Γιατί η Μαριούπολη που ζουν 100 χιλιάδες Έλληνες είναι στρατηγικής σημασίας;
Η εισβολή που άρχισε στις 5 το ξημέρωμα και αιφνιδίασε τους πάντες αν και την περίμεναν έχει σαν στόχο πόλεις και περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες οι Ρώσοι θεωρούν κομβικές.

Το πρωί οι κάτοικοι της Μαριούπολης, πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους, από τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρήνων. Γιατί όμως η πόλη αυτή έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους Ρώσους αλλά και τους Ουκρανούς;

Η Μαριούπολη είναι το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής είναι στα χέρια των Ουκρανών αλλά στα 10 χιλιόμετρα μακρύτερα αρχίζουν οι περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η σημασία της

Το 2014 όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν διάφορες ζώνες στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν άγγιξαν την Μαριούπολη. Τώρα αυτή η περιοχή εάν καταληφθεί θα επιτρέπει στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.
Τι σημαίνει αυτό; Η Ρωσία θα έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της θάλασσας και θα μπορεί να ασκεί ισχυρότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η ζωή στην πόλη

Παρά τις εκρήξεις που ακούγονταν από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της, κάποιοι προσπάθησαν στην αρχή να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η χαλυβουργία της Μαριούπολης –που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές– άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους της πόλης αυτής με τους περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.
Ωστόσο γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν και κάποιοι φόρτωναν τα πράγματά τους σε αυτοκίνητα για να φύγουν από την πόλη.

Πάντα σημαντική για τους Ρώσους

Η Μαριούπολη ήταν πάντα σημαντική για τους Ρώσους αλλά και για τους Ουκρανούς. Στην πόλη αυτή ζούσε και ζει μια μεγάλη και ακμάζουσα ελληνική κοινότητα.

Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία (που κατείχε η Οθωμανική αυτοκρατορία) και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Νωρίτερα στη περιοχή υπήρχε ένα Κοζάκικο οχυρό του 16ου αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Κάλμιους. Το οχυρό έδωσε το όνομά του και στον ποταμό που περνά δίπλα από την πόλη (ποταμός Κάλμιους).

Σε όλη τη διάρκεια μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή ζούσε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα (κυρίως έμποροι και ψαράδες) η οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα. Στην πόλη υπήρχαν ελληνικά σχολεία, και ακαδημίες.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη καταλήφθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία από τις 8 Οκτωβρίου 1941 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 1943. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγιναν τρομερές ζημιές στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο εβραϊκός πληθυσμός εξοντώθηκε από δύο επιχειρήσεις, που είχαν στόχο τη δολοφονία τους.

Το 1948 η Μαριούπολη μετονομάστηκε σε Ζντάνοφ από τον Σοβιετικό πολιτικό Αντρέι Ζντάνοφ, που είχε γεννηθεί εκεί το 1896, αλλά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγινε μετονομασία της πόλης ξανά σε Μαριούπολη το 1989.

Τα γεγονότα του 2014

Το 2014 ξέσπασαν φιλορωσικές διαδηλώσεις σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Αυτή η αναταραχή αργότερα εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Τον Μάιο του ίδιου έτους, μια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασε στη Μαριούπολη, αφού τέθηκε για λίγο υπό τον έλεγχο της ΛΔΝ. Η πόλη τελικά ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και στις 13 Ιουνίου η Μαριούπολη ανακηρύχθηκε προσωρινή πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Από τότε και μέχρι σήμερα η πόλη μοιάζει με καζάνι που βράζει. Από τη μια οι φιλορώσοι αυτονομιστές και από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια των ετών αυτών που συγκρούστηκαν οι δυο πλευρές πολλές φορές με ανθρώπινα θύματα.
Ουκρανία: Αγανάκτηση για τα εγκλήματα π

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline