Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  22:58:08

Οι περιοχές -στόχοι του Νίκου Ανδρουλάκη να αυξηθεί το ΚΙΝΑΛ από 8,1% στο 14-15% και οι 22 βουλευτές να γίνουν στις εκλογές 45-50.Ο πανελλήνιος πίνακας. Κύριο

Ο διπλασιασμός των ποσοστών και τ ων βουλευτικών εδρών είναι ο επιτελικός στόχος του Ν. Ανδρουλάκη για τις ερχόμενες εκλογές, τις οποίες τοποθετούν στη Χρ. Τρικούπη το αργότερο την Άνοιξη του 2023.
1.- Τέσσερα τα κεντρικά συνθήματα πολιτικής στρατηγικής, επικοινωνίας και ταυτότητας :«ΠΑΣΟΚ και πάλι

», «σοσιαλδημοκρατική-προοδευτική» διακυβέρνηση» , «δεν θα γίνω Καμμένος ούτε σε Κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε σε Κυβέρνηση Τσίπρα», « Ξεκαθάρισμα των συμμαχιών από τον πρώτο γύρο και όχι υποχρεωτικά δεύτερες εκλογές».
Στο «μικροσκόπιο» του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ο εκλογικός χάρτης της χώρας, καθώς μπορεί ο συναγερμός για άμεση προσφυγή στις κάλπες να αποκλιμακώθηκε, ωστόσο η εκλογική ετοιμότητα παραμένει στο προσκήνιο για τους επόμενους μήνες είτε γίνουν οι εκλογές το Φθινόπωρο είτε την Άνοιξη του 2023.Οχι αργότερα..

2.Στο «μικροσκόπιο» του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ο εκλογικός χάρτης της χώρας, καθώς μπορεί ο συναγερμός για άμεση προσφυγή στις κάλπες να αποκλιμακώθηκε, ωστόσο η εκλογική ετοιμότητα παραμένει στο προσκήνιο. Στη Χαρ. Τρικούπη παρακολουθούν στενά το πώς εξελίσσεται η δυναμική τους στην επικράτεια, επιχειρώντας να εντοπίσουν τις περιφέρειες-κλειδιά που κερδίζουν έδαφος, αλλά και εκείνες που εμφανίζουν κενά. Φυσικά χωρίς μεγάλες ελπίδες, πλην του καλού εκλογικού ποσοστού στις μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις επιτυχίας βουλευτή του ΚΙΝΑΛ σε ελάχιστες τριεδρικές και τετραεδρικές.

Στην πρώτη κατηγορία εκτιμάται ότι εντάσσονται κυρίως τέσσερις περιοχές. Πρώτη απ' όλες η Κρήτη, γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη και περιφέρεια στην οποία κατέγραψε σαρωτικά ποσοστά στις εσωκομματικές εκλογές. Με εξαίρεση ίσως τα Χανιά, όπου και λόγω της παρουσίας Μητσοτάκη το πεδίο είναι πιο «δύσβατο», στο ΚΙΝΑΛ εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση για την εικόνα συνολικά από το νησί, μιλώντας για προοπτική που θα μπορούσε να φέρει την παράταξη στη δεύτερη θέση, απορροφώντας σημαντικές δυνάμεις που είχαν μετατοπιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαρ. Τρικούπη από τη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα, όπως λέγεται, από την Αχαΐα και την Ηλεία, με την πρώτη να αποτελεί παραδοσιακό «πράσινο» προπύργιο, που επίσης πέρασε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες αναμετρήσεις. Επιπλέον, πρόσφορο έδαφος καταγράφεται στα Δωδεκάνησα, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία, με επίκεντρο τη Λάρισα και «αγκάθι» τη Μαγνησία.
Μεγάλο στοίχημα για τον Ν. Ανδρουλάκη η ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Από εκεί και πέρα, η ενίσχυση των ποσοστών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως έλεγε στην «Κ» στέλεχος, «θα κρίνει το αν η προδιαγραφόμενη άνοδος θα μπορούσε να μετατραπεί σε άλμα». Γι' αυτό, άλλωστε, σημαντικό βάρος του εκλογικού σχεδιασμού –και των ψηφοδελτίων– έχει πέσει στην ανάκτηση δυνάμεων στις δύο περιοχές, οι οποίες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εκλογική καθίζηση της περασμένης δεκαετίας.

Στο λεκανοπέδιο, το βασικό «αγκάθι» εντοπίζεται στα δυτικά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι διατηρεί σημαντικές δυνάμεις και η Χαρ. Τρικούπη καλείται να κλείσει την ψαλίδα. Πιο πρόσφορο μοιάζει το έδαφος στον Νότιο Τομέα και λιγότερο στον παραδοσιακά «γαλάζιο» Βόρειο, αλλά και την Α΄ Αθηνών. Οσον αφορά τον Πειραιά, ως... ευχάριστη έκπληξη περιγράφονται οι επιδόσεις στην Β΄ εκλογική περιφέρεια.
Ανάλογη σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα και στη συμπρωτεύουσα, όπου επίσης στο δυτικό κομμάτι της Α΄ Θεσσαλονίκης, μια περιοχή με λιγότερο «αστικά» χαρακτηριστικά από τη Β΄, το ΚΙΝΑΛ καλείται να κερδίσει έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία, άλλωστε, αποτέλεσε και τον προορισμό πρόσφατης περιοδείας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος βρέθηκε στον Εύοσμο.

Μιλώντας για βόρεια Ελλάδα, τέλος, το βλέμμα της Χαρ. Τρικούπη είναι στραμμένο και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία. Οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στην κυβερνητική δεξαμενή απώλειες, οι οποίες πιο εύκολα θα στρέφονταν προς το Κέντρο παρά πιο αριστερά, με την Κοζάνη να είναι ο επόμενος σταθμός του προέδρου του ΚΙΝΑΛ τις προσεχείς ημέρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline