Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  15:06:42

Μετά την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για «διευκολύνσεις» του ΝΑΤΟ (και των ΗΠΑ). «Τριγμός οδόντων» από τον εκπρόσωπο κ. Οικονόμου. Νέα σενάρια για τον (απρόθυμο) Ιβάν Σαββίδη να πωλήσει το 70% των μετοχών του ΟΛΘ, που συγκέντρωσε. Κύριο

«Φαντάζομαι πως οτιδήποτε γίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν στιγμιαία ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη διάρκεια».

1,Το θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης απασχολεί διαρκώς και επίμονα πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, εντός και εκτός των τειχών της χώρας, με τον Ιβάν Σαββίδη να δέχεται σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήσεις για να πουλήσει το μερίδιο της συμμετοχής του. Με σενάρια που διαψεύδονται, όπως και η δήθεν φιλοσοβιετική γραμμή στο κανάλι OPEN,που κατέχει.

Το αφεντικό του μεγάλου λιμανιού της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί και τον βασικό μέτοχό από την στιγμή που εξαγόρασε το ποσοστό των Γερμανών, βρίσκεται διαρκώς υπό ένα καθεστώς αμφισβήτησης των επιχειρηματικών του πρωτοβουλιών. Γίνεται δέκτης πιέσεων ώστε να αποχωρήσει από τον ΟΛΘ και να αποσυρθεί από μια σειρά επενδυτικών δράσεων.

Τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν για μνηστήρες που «φλερτάρουν» με τις εταιρίες που κατέχει στην ελληνική αγορά και πιο συγκεκριμένα κάνουν λόγο για το ενδιαφέρον του ομίλου Mytilineos και των Ολλανδών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το Πόρτο Καρράς, για τη Σουρωτή και τώρα στο κάδρο μπαίνει και το λιμάνι.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιλογές της Δύσης, με τη λήψη αυστηρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αντανακλά σε κάθε επενδυτική στρατηγική, όπως άλλωστε συνέβη και με την Covid-19, γεγονότα που λειτουργούν ανασταλτικά και επιδρούν άμεσα στην κερδοφορία και στα αποτελέσματα, καθώς και στον χρόνο που απαιτείται για να ωριμάσει μια μεγάλη επένδυση.

Μπορεί για την ώρα το λιμάνι εξαιτίας των παγκόσμιών προκλήσεων και γεγονότων να μην είχε την απόδοση που όλοι περίμεναν, μπορεί να σέρνεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του προβλήτα 6, μπορεί οι Γερμανοί της Deutsche Invest να αποχώρησαν σύντομα από το σχήμα της επένδυσης και οι σχέσεις των Γαλλοκινέζων της Terminal Link με τον μεγαλομέτοχο του λιμανιού να περνούν από «40 κύματα», όμως οι Γάλλοι και οι Κινέζοι έχουν το know how και ο Σαββίδης την οικονομική επιφάνεια.

Με μια περιουσία που αποτιμάται, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, στα 1,6 δισ. και που στο παρελθόν έχει γραφτεί πως ξεπερνούσε τα 2,5 δισ., έχει την οικονομική επιφάνεια να στηρίξει τις επενδυτικές του πρωτοβουλίες μέχρι τέλους, αλλά και τη δυνατότητα να ξεπερνά την όποια πίεση προκαλεί ο παράγοντας χρόνος.

Η Belterra Investments Ltd. ελέγχει το 72% του ΟΛΘ, η κεφαλαιοποίηση του οποίου είναι στα 256 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 100 εκατομμύρια και τον δανεισμό σε μηδενικά επίπεδα.

2.Παρασκήνιο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε Νατοικό λιμάνι. Με παλαιές τις αξιώσεις των ΗΠΑ για επιρροή και « συμμαχικές διευκολύνσεις» κάθε είδους προς τον χώρο τ ων Βαλκανίων στο ,λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσεκτικός αλλά και αξιόπιστα ευέλίκτος, άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιους είδους συμφωνία με το ΝΑΤΟ για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων ή άλλου στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη.

Συμβαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνιών

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης ρωτήθηκε σχετικά -με αφορμή το προ δεκαημέρου χτύπημα της απεργιακής διαδήλωσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που είχε ως αποτέλεσμα προσαγωγές και κρατήσεις διαδηλωτών αλλά και τραυματισμούς στελεχών του ΚΚΕ – και απάντησε πως «φαντάζομαι ότι οτιδήποτε γίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν στιγμιαία ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη διάρκεια.

Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Με ανανέωση της σχετικής συμφωνίας για πέντε χρόνια πρόσφατα μάλιστα , χωρίς απόλυτη δημοσιότητα όλων των άρθρων και παραρτημάτων της.
Αναλυτικά ο διάλογος του κ. Οικονόμου με την δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη κατά τη διάρκεια του briefing στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Την περασμένη Τετάρτη η απεργιακή διαδήλωση της Θεσσαλονίκης χτυπήθηκε όταν έφτασε στο λιμάνι όπου είχε ξεφορτώσει ένα βρετανικό πλοίο με στρατιωτικό εξοπλισμό θυμίζοντας μέρες του 99 και τη χρήση του λιμανιού στη διάρκεια τότε του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ρωτώ λοιπόν: Αν υφίσταται κάποια συμφωνία για χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη διέλευση νατοϊκών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλα λιμάνια της χώρας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Γιάννη Οικονόμου: «Η χώρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ κάνει αυτά που είναι συμφωνημένα και κάνει αυτά την οδηγούν στο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία, υποχρεώσεις που έχουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν εκεί. Φαντάζομαι πως οτιδήποτε γίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν στιγμιαία ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη διάρκεια. Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία προϋποθέτει δικαιώματα και υποχρεώσεις και η χώρα αυτά ακολουθεί».

3.Το τελευταίο χαρτί του Ιβάν Σαββίδη: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η εγγύηση της σχέσης με τον Πούτιν και η στάση των Αμερικανών.

Ορισμένοι για τη σημερινή σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τη ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζουν πως «ακόμα και αν πωλήσει τα πάντα στην Ελλάδα, ο επιχειρηματίας θα κρατήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι η εγγύησή του απέναντι στον Βλ. Πούτιν»! Τη σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τη Ρωσία επικαλούνταν επί μήνες και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ την περίοδο του διαγωνισμού για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όταν προειδοποιούσε πως δεν πρέπει να κερδίσει τη σύμβαση.

Όμως, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. είχε διαφορετική άποψη. Στις 19 Ιουνίου του 2017 ανακοινώθηκε και επίσημα πως η κοινοπραξία της Belterra Investments Ltd., που ελέγχεται από τον επιχειρηματία της γερμανικής Deutsche Invest Equity Partners GmbH και της γαλλοκινεζικής Terminal Link SAS, κέρδισε τον διαγωνισμό.

Οι Αμερικανοί αποχώρησαν με αστραπιαία ταχύτητα από τη Θεσσαλονίκη και πλέον χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών τους. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ, επιβεβαιώνονται αυτοί που θεωρούν πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι «η εγγύηση», «το ασφαλιστήριο συμβόλαιο» του Ιβάν Σαββίδη απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.

Δεν προχωρούν
Οι επενδύσεις που προγραμμάτιζε δεν έχουν προχωρήσει, αφού σχεδόν δύο χρόνια σέρνεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του έκτου προβλήτα. Ούτε το λιμάνι είχε την ανάπτυξη που θα περίμενε κάποιος με δεδομένη τη θέση του στη Βαλκανική. Οι Γερμανοί της Deutsche Invest αποχώρησαν πολύ σύντομα από το επενδυτικό σχήμα, ενώ οι σχέσεις με τους Γαλλοκινέζους της Terminal Link δεν ήταν ποτέ ευχάριστες. Όμως, ο Ιβάν Σαββίδης τούς χρειάζεται, καθώς αυτοί προσφέρουν τεχνογνωσία για τη λειτουργία του λιμανιού. Προς το παρόν, οι σχέσεις τους εκτιμάται ότι κινούνται σε «τεντωμένο σχοινί».

Οι διαγωνισμοί
Τον τελευταίο καιρό η πλευρά Σαββίδη επικαλείται τη βελτίωση των σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα. Υποτίθεται πως, εξαιτίας αυτής της δήθεν εξομάλυνσης, ο ΟΛΘ συμμετέχει στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση άλλων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Αν και κάποια στελέχη του Ομίλου Σαββίδη είχαν φτάσει μέχρι του σημείου να υποστηρίζουν πως παζαρεύουν με τους Αμερικανούς τη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ έχουν κατεβάσει δικό τους σχήμα για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Το ίδιο έχουν κάνει και για το λιμάνι «Φίλιππος Β» της Καβάλας.

Ηγουμενίτσα
Όσοι ασχολούνται με τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια θεωρούν πως ο ΟΛΘ δεν πρόκειται να «χτυπήσει» κάποιο, με πιθανή εξαίρεση την Ηγουμενίτσα. Το γενικότερο «πάγωμα» της επενδυτικής δραστηριότητας του επιχειρηματία και το «στενό μαρκάρισμα» της αμερικανικής πλευράς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Ούτως ή άλλως, βρίσκεται ακόμη στο μηδέν με τις επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο μπορεί να κέρδισε πόντους στην κρουαζιέρα (αφού ξεκίνησε από το μηδέν), αλλά βρίσκεται μακριά από τους αρχικούς σχεδιασμούς για «επέκταση στα Βαλκάνια» και «στρατηγικές συμμαχίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Στο εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε μικρή άνοδο στα εμπορευματοκιβώτια που διακίνησε, όπως και στο συμβατικό φορτίο, με τα έσοδα στα 57 εκατ. από 52 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2020. Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν ξέρουν τι να κάνουν και με μια άλλη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί ο επιχειρηματίας.

Από το 2013 έχει κερδίσει τον διαγωνισμό του Ταμείου για τη μίσθωση του «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, αλλά η επένδυση αγνοείται!

Η μετοχή
Αίσθηση έχει προκαλέσει στην αγορά η συμπεριφορά της μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη χρηματιστηριακή άπνοια της μετοχής, στην οποία αλλάζουν χέρια μερικές χιλιάδες κομμάτια, πλέον διαπραγματεύεται αισθητά κάτω από την τιμή που απηύθυνε τη δημόσια πρόταση η Beltera του κ. Ιβάν Σαββίδη. Αν η δημόσια πρόταση είχε αναγγελθεί στα 26 ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται από τις 28/1 κάτω από τα επίπεδα αυτά, κινούμενη μεταξύ 25,40 και 25,50 ευρώ, δίδοντας την αίσθηση στην αγορά ότι ο «προτείνων» δεν πιστεύει καν στο εγχείρημα αυτό. Μάλιστα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης άνοιξε νωρίς φέτος για την κρουαζιέρα, υποδεχόμενο στις 5/2 το πλοίο «Viking Sky» της εταιρείας Viking Cruises και μαζί του περισσότερους από 300 επισκέπτες.

Ο γιος
Στην αγορά έχει κυκλοφορήσει η πληροφορία, η οποία επισήμως δεν έχει διαψευστεί, ότι ο μεγαλομέτοχος Νίκος Σαββίδης, γιος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, της «Σουρωτής», του Μακεδονία Παλλάς, του Πόρτο Καρράς, του τηλεοπτικού σταθμού Open κ.ά., με ποσοστό σχεδόν 72%, κοιτάζει ήδη την επόμενη μέρα. Και κυρίαρχος στόχος την επόμενη μέρα είναι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις ως προς την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας, για τον οποίο ενδιαφέρεται σφόδρα, όπως διατείνονται πηγές στον όμιλο.

Ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας δεν αποκλείει την πώληση της συμμετοχής του στον ΟΛΘ, που έχει κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ μετρητά στα ταμεία και μηδενικό δανεισμό.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Φεβρουαρίου 2022.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline