Κυριακή 5 Μαϊου 2024  02:49:20

Ενώ οι πρόωρες πυρκαγιές ξεπέρασαν τις 700,ακόμα... μελετούν την τιμωρία των εμπρηστών, ανεύθυνων ή επιπόλαιων. Υπουργός Στυλιανίδης: Μελετάμε την αύξηση των ποινών για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κύριο

Διαπιστωμένο γεγονός ότι 95-97% των φετινών πυρκαγιών είναι από ανθρώπινη αμέλεια, από καύση κλαδιών. Επίσης μεγάλο ποσοστό καταστροφών στα δάση επί χρόνια και τραγωδίες όπως στο Μάτι με 103 νεκρούς οφειλόμενες σε ανάλογες αιτίες.

1.Καθώς έχουν αρχίσει να μην εφαρμόζονται διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης (κατεδάφιση αυθαιρέτων, πρόστιμα σε ανεμβολίαστους, οπαδική και ανομία, πανεπιστημιακή αστυνομία, νέες τροποποιήσεις στον Π.Κ.)άρχισαν να παρατηρούνται καθυστερήσεις και αγκυλώσεις για νέα θεσμικά πλαίσια, οι οποίες σχολιάζονται αρνητικά.
Σύμφωνα με τον κύριο Στυλιανίδη φέτος θα καθαριστούν 10 με 11 χιλιάδες στρέμματα δάσους θα γίνει διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

2. Το 95-97% των φετινών πυρκαγιών είναι από ανθρώπινη αμέλεια, από καύση κλαδιών, είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετάμε την αύξηση των ποινών για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια ως αποτρεπτικό μέτρο.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ 100.3 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι περίπου 90 εναέρια μέσα θα συνδράμουν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος.

Ανέφερε επίσης, ότι για την ενίσχυση των εναέριων μέσων θα γίνει ενοικίαση 45 εναέριων μέσων, αγορά πέντε καναντέρ αλλά και αναβάθμιση άλλων ενώ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα επιστρατευθούν και 440 δασοκομάντος καθώς και 60 δασολόγοι που θα συνεπικουρούν.
Σύμφωνα με τον κύριο Στυλιανίδη φέτος θα καθαριστούν 10 με 11 χιλιάδες στρέμματα δάσους θα γίνει διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Το... 99% των πυρκαγιών σε Μαγνησία -Θεσσαλία οφείλεται σε αμέλεια και λάθος εκτίμηση

Όπως τόνισε ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας

Το γεγονός ότι ποσοστό 99% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια , όπως όταν για παράδειγμα κάποιος καίει χόρτα, χωρίς να εκτιμήσει σωστά τον καιρό ή να αδιαφόρησε να λάβει μέτρα αποτροπής της πυρκαγιάς, επισήμανε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο Ευάγγελος Φαλάρας αρχιπύραρχος και διοικητικής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, με αφορμή τις επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν πρόσφατα στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό, άργησαν να καθαρίσουν οι αγρότες τα κτήματα και τα οικόπεδά τους και στη βιασύνη τους πάνω, κάποιοι από αυτούς, υπερέβαλαν εαυτόν, είτε γιατί θέλουν να τελειώσουν νωρίτερα, είτε γιατί κάποιοι δεν υπολόγισαν σωστά τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες στη Μαγνησία και στη Λάρισα, να σημειωθούν 35 ενάρξεις πυρκαγιών και κάποιες από αυτές, όπως η πυρκαγιά στον Πλατανιά, εξελίχτηκαν υπέρ του δέοντος επικίνδυνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline