Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  22:10:42

Δεν επαληθεύονται οι προφητείες. Ούτε εύκολη ούτε σύντομη η «αύξηση μισθών για όλους», με βάση το 7,5%. Χωρίς υποχρεωτικότητα για τους εργοδότες, μικρομεσαίους και μεγάλους. Κύριο

Ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εργασίας έθεσαν ποτέ θέμα υποχρεωτικών αυξήσεων για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δύσκολες για τις αντοχές της οικονομίας και της αγοράς.

Εναν νέο κύκλο συζητήσεων για αυξήσεις των αμοιβών, που δηλώθηκε πανηγυρικά ότι μπορούν ννα επεκταθούν σε όλους τους εργαζομένους σηματοδότησε η ανακοίνωση της δεύτερης δόσης αυξήσεων στον κατώτατο μισθό κατά 7,5%, εντός του τρέχοντος έτους, διαμορφώνοντάς τον στα 713 ευρώ.

Δεν επαληθεύονται όμως οι προφητείες ή και σκοπιμότητες πολιτικές. Ούτε εύκολη ούτε σύντομη μπορεί να είναι και να γίνει η «αύξηση- αναπροσαρμογή μισθών για όλους», με βάση το 7,5% στους βασικούς μισθούς,. Χωρίς υποχρεωτικότητα για τους εργοδότες , μικρομεσαίους και μεγάλους.

-Άλλωστε ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εργασίας έθεσαν ποτέ θέμα υποχρεωτικών αυξήσεων για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δύσκολες για τις αντοχές της οικονομίας και της αγοράς. Όλα τα δυνατά ενδεχόμενα μετατίθενται για το 2023 από τις αρχές του, με τις σχετικές εξαγγελίες τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

2. Ωστόσο, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μηνιαίως θα ακολουθήσουν η νέα αναπροσαρμογή των αμοιβών στις αρχές του 2023 και η επιστροφή των αυξήσεων στις συντάξεις – μετά από 13 χρόνια -, κάτι που «φιλοδοξεί» να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

«Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων» τόνισε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στις αρχές του 2023.
Ζητούμενο παραμένει κατά πόσο η συγκεκριμένη αύξηση του 7,5% θα «περάσει» στις κλαδικές συμβάσεις και στις καταβαλλόμενες αποδοχές, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες από τα κατώτατα όρια.

Ποιοι επωφελούνται από την αύξηση

«Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. «Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους» ανέφερε και πρόσθεσε «οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση».

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η αύξηση στον κατώτατο μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα, ενώ όπως είπε «αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline