Κυριακή 12 Μαϊου 2024  19:34:30

Επιτέλους, αντίδραση της Ελλάδος στους συνεχείς προκλήσεις. Πολεμική επιφυλακή στη νησιά-Καταγγελίες σε ΝΑΤΟ,ΕΕ, ΟΗΕ. Ένα μήνα κράτησε η ...μπέσα του «ειρηνόφιλου γείτονα». Κύριο

Μετά τις 41 νέες τουρκικές υπερπτήσεις, ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα (απειλούμενα) νησιά του Αιγαίου, μρ καταγγελίες της επιθετικής τακτικής του Ερντογάν.

1.Μόλις ένα μήνα κράτησε η υπόσχεση-δέσμευση στον Μητσοτάκη του αλλοπρόσαλλου και αναξιόπιστου Ταγίπ Ερντογκάν για νέα σελίδα φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Για να βάλει πρώτα τα μαντρόσκυλα υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών με απειλές και προκλήσεις κατά της Ελλάδος, με εκφοβισμούς κατά των νησιών μας για να ακολουθήσει σύντομα ο ίδιος προσωπικά. Με συνέπεια να εισπράξει, έστω με καθυστέρηση, μια δυναμική ελληνική αντίδραση διεθνώς, καταγγελτική σε διεθνείς οργανισμούς.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια - Αν απαιτηθεί, θα εγκλωβίσουν άγνωστα στίγματα, λέει αρμόδια πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Λίγες ώρες μετά το κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων και τις 41 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά στα Δωδεκάνησα, η Αθήνα λαμβάνει μέτρα προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

2.Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια.

Αν απαιτηθεί και εφ' όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, τα οποία ήταν μερικά μόνο από τα νησιά που χθες Τετάρτη καταγράφηκαν υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών F-16, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας στην άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα
Στον «πάγο» αποφάσισε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση -δίνοντας άλλη μια ηχηρή απάντηση- τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, πρόκληση η οποία δεν μένει αναπάντηση.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι κινήσεις αυτές (σ.σ. οι παραβιάσεις) δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις με την Τουρκία.

Νέο διάβημα από τον γγ του ΥΠΕΞ στον Τούρκο Πρεσβευτή στην Αθήνα

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

3.Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ την ώρα της κρίσης με Ρωσία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς 
Στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι προκλήσεις της Τουρκίας. Υπενθύμισε δε ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει καμία από τις κυρώσεις κατά Μόσχας.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μαχητικά της γειτονικής χώρας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, πετώντας πάνω από νησιά, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χιος και η Κάρπαθος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μάριν, ξεκαθάρισε στον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι "αυτό το είδος συμπεριφοράς από σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που είναι αναγκαίο τα μέλη της Συμμαχίας να είναι ενωμένα, όσο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία".

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του για την αθέτηση του μορατόριουμ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη πριν από ενάμιση μήνα.

"Η προκλητικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την πρόοδο, που είχε σημειωθεί κατά τη συνάντηση μου με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι: "Η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με καμία από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η τυπική συμπεριφορά μίας χώρας που θέλει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ενώ "παγώνουν" τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε νέο διάβημα προς τη γειτονική χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline