Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  16:32:53

Εξωσωματικές: Από τα 50 στα 54 χρόνια οι δυνατότητες και η ενίσχυση από τα Ταμεία. Χωρίς άδεια, πλέον, συζύγου ή συντρόφου η κρυοσυντήρηση ωραρίων. Κύριο

Σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στη κρυοσυντήρηση ωαρίων προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικές αλλαγές στην νομοθετική και οικονομική πολιτική του Κράτους στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στη κρυοσυντήρηση ωαρίων καθιερώνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο εγκρίθηκε χθες, Παρασκευή, στο υπουργικό συμβούλιο.

1. Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς αφού δίνει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μελέτησε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που επιτρέπουν και σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να προσπαθούν την τεκνοποίηση με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έτσι η ηλικία που θα επιτρέπεται πλέον θα είναι έως τα 54 έτη με παράταση της ανάλογης δυνατότητας βιολογικά αλλά και της ενίσχυσης από τα Ταμεία και το Κράτος.
Να σημειωθεί ότι τα όρια σήμερα είναι τα 50 έτη, ενώ είχε δοθεί η δυνατότητα στα δύο χρόνια της πανδημίας να γίνουν εξωσωματικές έως τα 52 έτη επειδή υπήρξαν προβλήματα, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στις μονάδες υγείας από τα μέτρα περιορισμού.

Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από εκατοντάδες γυναίκες στη χώρα μας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αφού όταν επεκτάθηκαν τα ηλικιακά όρια εν μέσω καραντίνας στα 52 έτη, έγιναν 300 αιτήσεις μέσα σε ένα εξάμηνο από γυναίκες που πλησίαζαν τα 52.
Αλλαγές στην «κατάψυξη» ωαρίων

Το ίδιο νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ο Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.
Συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις που έχουν ετοιμασθεί θα επιτρέπεται πλέον και σε παντρεμένες γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου η και του συντρόφου.

2. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας.
Συνοπτικά, κατά την επίσημη ανακοίνωση προβλέπεται:
• αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη.
• επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν.
• καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.
• επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου
• διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, φέρνει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς αφού δίνει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ίδιο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο ο Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

Εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας

-αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

-επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

- καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

- επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline