Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  03:08:50

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το Πάπα Φραγκίσκο, όπως τον διαβεβαίωσε ο Ρώσος φίλος του: «Ο Πούτιν θέλει να λήξει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, ημέρα της Νίκης κατά της χιτλερικής Γερμανίας». Κύριο

Πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση. Την αποφεύγει.

1. Δεν την πήραν τοις μετρητοίς οι περισσότεροι ηγέτες, σχολιαστές και ΜΜΕ αλλά από την άλλη η Μόσχα δεν προέβη σε καμία διάψευση. Ισως μέχρι την επόμενη Δευτέρα να αποδειχθεί μια απλή διαρροή σκοπιμότητας, ψάρεμα εντυπώσεων, κλπ.
,Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, του είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.

«Όταν συνάντησα τον Όρμπαν, μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν ακριβές σχέδιο και ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στις 9 Μαΐου», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η συνάντηση με τον Βίκτορ Όρμπαν έγινε στις 21 Απριλίου.
Η 9η Μαΐου είναι η «Ημέρα της Νίκης» στην Ρωσία, οπότε γιορτάζεται η νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σίγουρα το ελπίζω. Αυτό θα εξηγούσε την ταχύτητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες», συνέχισε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στο να αφαιρέσει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία.
«Έχω ένα κακό προαίσθημα για όλα αυτά, το παραδέχομαι», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Είμαι πολύ απαισιόδοξος. Ωστόσο, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε συνάντηση στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

«Πρώτα, πρέπει να πάω στη Μόσχα, θέλω να συναντήσω τον Πούτιν καταρχήν», είπε. «Αλλά στην τελική, είμαι απλώς ένας ιερέας, τι μπορώ να καταφέρω; Θα κάνω ό,τι μπορώ. Αν ο Πούτιν αποφάσιζε να αφήσει την πόρτα ανοιχτή, αν και φοβάμαι ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνάντηση αυτή την στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαναυσότητα;», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πριν από την συνέντευξη αυτή, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είχε αναφέρει συγκεκριμένα τη Ρωσία ή τον Πούτιν δημοσίως από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο έχει αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες σχετικά με το ποια πλευρά επικρίνει, χρησιμοποιώντας όρους, όπως αδικαιολόγητη επίθεση και εισβολή, και εκφράζοντας την οδύνη του για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων.

2.Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συνάντηση με τον Πούτιν αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση
«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνάντηση αυτή την στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαναυσότητα;»

ΟΠάπας Φραγκίσκος δηλώνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα σε ιταλική εφημερίδα, ότι ζήτησε να έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Πάπας δήλωσε επίσης στην Corriere Della Sera ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος έχει προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στον πόλεμο, «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Ο Ποντίφικας, ο οποίος πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στη ρωσική πρεσβεία όταν άρχισε ο πόλεμος, δήλωσε επίσης στην ιταλική εφημερίδα ότι περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης ζήτησε από τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη του Βατικανού να αποστείλει μήνυμα στον Πούτιν.

Το μήνυμα αυτό ήταν, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, «ότι προτίθεμαι να πάω στη Μόσχα.

Σίγουρα ήταν απαραίτητο ο ηγέτης του Κρεμλίνου να επιτρέψει ένα άνοιγμα. Δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση και επιμένουμε ακόμη».
Ο Πάπας πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνάντηση αυτή την στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαναυσότητα;»

Πριν από την συνέντευξη αυτή, ο 85χρονος Φραγκίσκος δεν είχε αναφέρει συγκεκριμένα τη Ρωσία ή τον Πούτιν δημοσίως από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο έχει αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες σχετικά με το ποια πλευρά επικρίνει, χρησιμοποιώντας όρους, όπως αδικαιολόγητη επίθεση και εισβολή, και εκφράζοντας την οδύνη του για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline