Παρασκευή 10 Μαϊου 2024  12:39:25

Εν όψει του τριήμερου Συνεδρίου της ΝΔ ,οι εξαγγελίες ανακούφισης-λύτρωσης... Εξάγγελος ο Αλ. Πατέλης, κύριος ήρωας ο Πρωθυπουργός, Χορός οι αρμόδιοι υπουργοί, που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Κύριο

«Κλείδωσαν» τα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

1.Αλ. Πατέλης παρεμβατικός και εξάγγελος: Προαναγγέλλει «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος
«Ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προαναγγέλλει με ανάρτησή του στο Instagram ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

«Ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προαναγγέλλει με ανάρτησή του στο Instagram ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης «ανέβασε» μια φωτογραφία με ένα μεγάλο ψαλίδι, σημειώνοντας: Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

2.Στη Βουλή φέρνει ο πρωθυπουργός την ενεργειακή κρίση

Συζήτηση στη Βουλή για θέματα της ενέργειας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα φέρει προς συζήτηση τα ενεργειακά θέματα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν στις 16-18 Μάιου.

Στο τραπέζι τα νέα μέτρα ελάφρυνσης

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι «ζυμώσεις» στο κυβερνητικό επιτελείο για να μπει ένα «φρένο» στο κύμα αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Βασικός στόχος αποτελεί η επαναφορά των τιμολογίων σε ένα βιώσιμο επίπεδο ή όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά να πέσει σε επίπεδα 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες ακόμη μία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις. Όπως έγραψε η «Κ», στη σύσκεψη εξετάστηκε σειρά σεναρίων με βασικές παραμέτρους τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους και το δημοσιονομικό κόστος.

3.Ποιά σενάρια εξετάζονται προς τελική επιλογή ίσως και σήμερα:

Τα σενάρια που σβήνουν και ξαναγράφουν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία υπαγορεύονται από δύο βασικές προσεγγίσεις:
• Της άμεσης ανάκτησης των υπερκερδών που παράγονται στη χονδρεμπορική αγορά με την επιβολή ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στην αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων παραγωγής
• Της ετεροχρονισμένης ανάκτησης με την επιβολή φορολόγησης των υπερκερδών

Με την πρώτη προσέγγιση επιτυγχάνεται μείωση του κόστους που μεταφέρεται στους καταναλωτές μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, και εξαλείφονται πλήρως ή σημαντικά, ανάλογα με το πού θα μπει το πλαφόν, οι επιδοτήσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση συνεχίζονται οι επιδοτήσεις, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Και στην περίπτωση της συνέχισης των επιδοτήσεων η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του ορίου κατανάλωσης των 300 κιλοβατωρών τον μήνα, ώστε το μέτρο να επεκταθεί σε μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών.

Κοινός παρονομαστής και των δύο προσεγγίσεων και των σεναρίων που εκπορεύονται από αυτές είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης, για να αποζημιωθούν στην περίπτωση του πλαφόν οι μονάδες παραγωγής με βάση το μεταβλητό κόστος τους και στη δεύτερη περίπτωση οι καταναλωτές για να περιοριστεί η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η άσκηση που καλούνται να λύσουν τα κυβερνητικά επιτελεία είναι το πόσο κοντά στις τιμές προ κρίσης μπορεί να επανέλθει το κόστος ρεύματος. Στη βάση αυτή εξετάζονται σενάρια με ένα εύρος χονδρεμπορικής τιμής της τάξης του 30%-50% πάνω από τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Μαΐου του 2021, που διαμορφώθηκε γύρω στα 90 ευρώ/MWh.

Περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση δεν φαίνεται να υπάρχουν κι αυτό γιατί το μέτρο με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία προεξοφλεί υψηλές τιμές για τουλάχιστον μέχρι το 2023. Γι' αυτό και θεωρείται «κλειδωμένη» η απόφαση για διάρκεια της όποιας τελικά παρέμβασης αποφασιστεί για έξι συν έξι μήνες. Το συνολικό κόστος που απαιτείται για τη χρηματοδότησή της υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα ο Νίκος Φιλιππίδης είχε μεταδώσει στο Live News του MEGA, πληροφορίες ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα σήμερα Πέμ πτη από τον πρωθυπουργό και τα μέτρα θα εξειδικευτούν την Παρασκευή από τους υπουργούς.

Οι φήμες για πρόωρες εξαγγελίες πριν ακόμα από την ειδική συνεδρίαση της Κομισιόν τα τέλη του μηνός, έγιναν αναγκαίες μετά το κοινωνικό μέγεθος του προβλήματος, την έντονη δημαγωγική πίεση της αντιπολίτευσης και το Συνέδριο της που αρχίζει αύριο πυροδοτήθηκαν στα κανάλια και άλλα ΜΜΕ. Κρίθηκε ότι έφτασαν στην τελική φάση να ανακοινωθούν και να εκτονωθεί η όλη βαρειά ατμόσφαιρα, όταν ο κ. Πατέλης «ανέβασε» μια φωτογραφία με ένα μεγάλο ψαλίδι, σημειώνοντας: Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Τι είχε δηλώσει ο Γιάννης Οικονόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις.

Αυτό παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε ως αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.
Ουσιαστικά, όμως, η «ομπρέλα» πρόσφερε μικρή κάλυψη σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών, που μάλιστα συγκροτούν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη».

«Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline