Κυριακή 28 Απριλίου 2024  03:59:21

Αλλαγή γραμμής Μαξίμου: Πολεμική και όχι αδιαφορία για τα «κομματίδια» δεξιά της ΝΔ. Χτυπάνε στις Ευρωεκλογές 15-20%.... Πρώτοι στόχοι Βελόπουλος και Μπάτσιος (Νίκης). Κύριο

Βελόπουλος σε επίμονη καταγγελία κατά της ΝΔ ότι δεν είναι φιλελεύθερο και δεξιό κόμμα «Η σημερινή ΝΔ είναι κομματίδιο του Σημίτη».

Κερδίζει έδαφος συνεχώς η ρεαλιστική αντίληψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών στα κόμματα αυτά δεν είναι ακροδεξιοί και φασίστες αλλά δυσαρεστημένοι και αποστασιοποιημένοι πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ.

Αλλαγή, καθυστερημένη αλλά αναγκαία, της πολιτικής γραμμής του Μαξίμου, μετά τις μεγάλες απώλειες και τα περιορισμένα κέρδη από την στροφή προς το κεντρώο χώρο και ιδιαίτερα εκείνο του ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού : Πολεμική πλέον και όχι αυταπάτες αδιαφορίας-αλαζονείας απέναντι στα «κομματίδια» δεξιά της ΝΔ. Χτυπάνε στις Ευρωεκλογές 15-2Ο%.... Πρώτοι στόχοι Βελόπουλος και Μπάτσιος (Νίκης). Πολεμική την οποία άρχισε στη Θεσσαλονίκη στο Προσυνέδριο του κόμματος ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε χθες σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Χρήστος Κούτρας: Μάλιστα. Λοιπόν, τώρα, πριν πάμε στο κομμάτι της καθημερινότητας, γιατί η εκπομπή μας ασχολείται πάρα πολύ με την καθημερινότητα του πολίτη, θα πάμε σε ένα δύσκολο θέμα. Το δύσκολο θέμα είναι τα Τέμπη. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί συνολικά για συγκάλυψη, δηλαδή και τα πρωτοσέλιδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου σήμερα δείχνουν την κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το θέμα.

Και υπάρχουν δύο ζητήματα τουλάχιστον στα οποία νομίζω ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: πρώτον, εάν έχει γίνει μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας και, δεύτερον, αν υπήρχαν βαγόνια τα οποία κουβαλούσαν κάτι σε αυτή την εμπορική αμαξοστοιχία, τα οποία δεν μάθαμε ποτέ. Πιο ευθέως δεν μπορώ να τα θέσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, είναι πολύ στενάχωρη, πολύ δυσάρεστη αυτή η συζήτηση, θα έλεγα και για εμένα προσωπικά. Οφείλω όμως να δώσω κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι το τελευταίο το οποίο θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών, fake news, τα οποία θα έλεγα ότι αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και σίγουρα δεν διευκολύνουν στην αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης.
Καταρχάς να πω ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη και μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη, ας μην κοροϊδευόμαστε. Διότι και η διαδικασία της Βουλής από τη φύση της, το είχα πει από την πρώτη στιγμή, είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί.

Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά που πιστεύω ότι μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό στη διαδικασία αυτή η αντιπολίτευση να σπεύδει να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αναμενόμενο είναι. Εμείς σε άλλες συγκυρίες επιλέξαμε να μην κάνουμε το ίδιο, αλλά η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία τελικά θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ερωτημάτων τα οποία θέσατε. Διότι είναι πολύ σωστή επιλογή...

Χρήστος Κούτρας: Για το μπάζωμα και τα βαγόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα απαντήσω, όμως. Θα δώσω την προσωπική μου άποψη, για όση αξία έχει. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα, έτσι ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε όλες τις φήμες που διακινούνται.

Έρχομαι στο θέμα του μπαζώματος και σε όλη αυτή τη λογική συγκάλυψης. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Αναρωτιέμαι. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα, αμέσως μετά, στον τόπο του δυστυχήματος, τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου και ξέρω πολύ καλά ότι τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια.

Αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Δεν μιλάω για την εμπορική, για την οποία γίνεται η όλη συζήτηση. Για να δούμε. Τότε ψάχναμε ακόμα σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε. Και να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για «μπάζωμα» και για «τσιμέντωμα»; Λυπάμαι, πραγματικά. Λυπάμαι και οργίζομαι ταυτόχρονα. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες όσο καλύτερα μπορούσε να γίνει.
Τώρα, αυτή η περιβόητη ιστορία ότι υπήρχαν βαγόνια, τα οποία τι έγιναν; Εξαερώθηκαν αυτά τα βαγόνια;

Γιάννης Ντσούνος: Εξαφανίστηκαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαφανίστηκαν, ως διά μαγείας; Δεν έμεινε τίποτα από τα βαγόνια;

Χρήστος Κούτρας: Έγινε η έκρηξη την οποία είδαμε με το καινούργιο βίντεο. Λέμε τι κυκλοφορεί, έτσι; Ο πραγματογνώμονας των οικογενειών, βρήκαν ένα υλικό, ξυλόλιο, αν το λέω σωστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έχω ακούσει και εγώ αυτά και περιμένω κι εγώ από τον δεύτερο πραγματογνώμονα. Ο πρώτος πραγματογνώμονας της Δικαιοσύνης δεν είπε τίποτα από όλα αυτά, απλά για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Άρα, εσείς μου λέτε ότι μία εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με μία επιβατική, είναι λοιπόν οι δύο μηχανές, από πίσω έχουμε όλα τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όλα, μετρημένα, και υπήρχαν δύο βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν. Αυτό λέμε; Εξαφανίστηκαν τελείως; Ότι δεν έμεινε τίποτα, δεν έμεινε ούτε ένα ίχνος.

Χρήστος Κούτρας: Εμείς λέμε -και νομίζω ότι το λέτε και εσείς- ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι' αυτό, λοιπόν, επειδή εγώ σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι μπροστά στις οικογένειες των θυμάτων και είναι οι μόνες, οι οικογένειες των θυμάτων, που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες και να πουν ό,τι θέλουν, εν πάση περιπτώσει, στο θέμα αυτό.
Κάποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να τους εκμεταλλευτούν πολιτικά, αλλά αυτό πάλι είναι πολιτική αξιολόγηση. Η μόνη που μπορεί να δώσει τις τελικές απαντήσεις για όλες αυτές τις φήμες... Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα, είμαι σίγουρος γι' αυτό.

Χρήστος Κούτρας: Επίσης για το θέμα του μπαζώματος η όλη ιστορία ήταν ότι έγινε μετά, δεν έγινε αμέσως, δηλαδή έγινε μπάζωμα, έτσι όπως λέγεται...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα σας εξηγώ, το έχει πει η ίδια η Πυροσβεστική, όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών, την οδύνη και τους συγγενείς να αναζητούν τους αγαπημένους τους.
Πραγματικά λυπάμαι, γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας, όπου ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες και ενόψει των ευρωεκλογών πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες...

Γιάννης Ντσούνος: Πάνω στα Τέμπη;

Χρήστος Κούτρας: Στον κ. Βελόπουλο αναφέρεστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, βεβαίως, είναι αδιανόητα τα πράγματα τα οποία λέγονται...
Χρήστος Κούτρας: Προσπαθεί ο κ. Βελόπουλος να χτίσει καριέρα πάνω στα Τέμπη εννοείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, δεν το συζητάω, είναι παντελώς αυτονόητο και αυταπόδεικτο αυτό το οποίο λέω. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να μην με πιστέψει, όπως μπορεί να μην πιστέψει και τον κ. Βελόπουλο. Τελικά, θέλω να πιστεύω ότι θα πιστέψει τους πραγματογνώμονες της Δικαιοσύνης.

Σας είπα, λοιπόν, την προσωπική μου άποψη για το τι έχει συμβεί, για όση αξία έχει. Από εδώ και στο εξής θα περιμένουμε όλοι τη Δικαιοσύνη, η οποία, θέλω να τονίσω, έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Και πρέπει οι ρυθμοί να είναι γρήγοροι, όχι βιαστικοί. Δεν θέλουμε ξανά έξι χρόνια, όπως στη δίκη στο Μάτι. Θα είναι πιστεύω, λοιπόν, γρήγοροι οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν παραπάνω από 30 κατηγορούμενοι ήδη αυτή τη στιγμή. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Γιάννης Ντσούνος: Κλείνοντας το θέμα των Τεμπών, στο κομμάτι της συγκάλυψης, για το οποίο σας κατηγορεί και η αντιπολίτευση και άλλα κόμματα -όπως είπατε, «χτίζονται και καριέρες»-, αναφέρουν ότι θέλετε να συγκαλύψετε πολιτικές ευθύνες, ευθύνες Υπουργών, ποινικές ευθύνες ενδεχομένως υπηρεσιακών παραγόντων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γιατί να θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Ποιο είναι το κίνητρο, ειδικά για τους υπηρεσιακούς παράγοντες; Από εκεί και πέρα, η άποψη της κυβέρνησης για τις ευθύνες και τον διαχωρισμό μεταξύ πολιτικών και ποινικών ευθυνών είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη.

Και όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν, προσέξτε, ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε πολιτικά πρόσωπα, δεν έχουν παρά να καταθέσουν αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο όμως. Διότι αυτό σημαίνει προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή: «κατηγορώ τον κ. Κούτρα ότι διέπραξε αυτό το αδίκημα». Συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Είναι βαρύ αυτό, είναι απόδοση ποινικών ευθυνών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline