Σάββατο 27 Απριλίου 2024  01:25:27

Πως διαδέχεσαι ένα θρύλο

Βαριά κληρονομιά, που δεν τον συνέτριψε. Αφότου αντικατέστησε τον θρυλικό Στιβ Τζομπς, ο Κουκ οδήγησε το μεγαθήριο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία.


Ο Τιμ Κουκ θεώρησε ότι ήταν έτοιμος για τη δύσκολη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple. Εξάλλου, είχε αντικαταστήσει τον Στιβ Τζομπς τρεις φορές κατά τη διάρκεια απουσίας του ιδρυτή της Apple λόγω των αναρρωτικών αδειών του. Ο Κουκ έγινε τελικά διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έξι εβδομάδες πριν πεθάνει ο Τζομπς, τον Οκτώβριο του 2011.

Αρχικά ο Τιμ Κουκ ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει προετοιμασία για τη διαδοχή ενός θρύλου. «Είμαι σκληρόπετσος», λέει, «αλλά έγινα περισσότερο σκληρόπετσος. Αυτά που έμαθα μετά το θάνατο του Στιβ, πράγματα που γνώριζα μόνο σε θεωρητικό, ίσως και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι ότι λειτουργούσε ως μια απίστευτη ασπίδα για μας, την εκτελεστική ομάδα του. Κανένας από εμάς δεν το εκτίμησε αυτό αρκετά, γιατί δεν είναι κάτι στο οποίο είχαμε στραμμένη την προσοχή μας. Ασχολούμασταν με τα προϊόντα μας και τη λειτουργία της επιχείρησης. Αλλά εκείνος πραγματικά δεχότανε όλα τα βέλη. Επαινέθηκε, επίσης. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, η ένταση ήταν μεγαλύτερη από όσο περίμενα».

Στην πορεία ο Κουκ έμαθε, λέει, να αγνοεί τις Κασσάνδρες. «Νόμιζα ότι ήμουν καλός σε αυτό από πριν, αλλά αναγκάστηκα να γίνω πολύ καλός πλέον. Αποκτάς δεξιότητες όσο βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης. Ίσως αυτές να είναι καλές, ώστε να τις χρησιμοποιήσω και σε άλλες πτυχές της ζωής μου με την πάροδο του χρόνου».

Κανείς δε θα είναι σε θέση να πει στο προσεχές μέλλον αν η σειρά ρολογιών της Apple ή οι νέες υπηρεσίες όπως το Apple Pay ή η εξαγορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας κατασκευής ακουστικών και παροχής μουσικών υπηρεσιών Beat, το περασμένο έτος, θα αποδειχθεί οικονομικά επιτυχής. Αυτό που μπορεί να πει κανείς, είναι ότι η Apple κινείται προς το μέλλον υπό την ηγεσία του πρώτου μη-ιδρυτή διευθύνοντα συμβούλου μετά την απόλυση του Τζιλ Αμέλιο το 1997. Επιπλέον, οι εν λόγω κινήσεις φανερώνουν πολλά για την ηγεσία του Κουκ, τουλάχιστον σε σχέση με την ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ότι απλά θα επέβλεπε την εταιρεία που άφησε ο Τζομπς μετά το θάνατό του.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κατάσταση της Apple υπό την ηγεσία του Κουκ είναι κατά βάση υγιής. Η μετοχή της έχει αυξηθεί από τα 54 δολάρια (συνυπολογίζοντας το σπλιτ μετοχών) στα 126 δολάρια μετά το θάνατο του Τζομπς, πράγμα που μεταφράζεται σε χρηματιστηριακή αξία πολύ πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια, η πρώτη εταιρεία που ξεπερνά αυτό το επίπεδο. Πράγματι, η τιμή αγοράς της είναι υπερδιπλάσια από εκείνη της Exxon Mobil ή της Microsoft.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline