Κυριακή 28 Απριλίου 2024  01:14:51

Παγκόσμια πολεμική ένταση και η πρώτη σύγκρουση των δήθεν πολιτικών συμμάχων Ντ. Τράμπ και Βλ. Πούτιν. Γιατί ο πλανητάρχης αποφάσισε όσα κατήγγειλε πριν δύο χρόνια επί Ομπάμα. Κύριο

Οι Ευρωπαίοι σύρθηκαν να εγκρίνουν τις πολεμικές επιδιώξεις του Ντ. Τράμπ κατά της Συρίας. Επίσης και η Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ. Καμία ξεχωριστή στάση σχετικά από την Ελλάδα, όπως στο στρατόπεδο με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα.

Ένα βήμα πριν από τη σύγκρουση με το ρωσικό στρατό βρίσκονταν οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αεροπορικής βάσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε τους κινδύνους που ενείχε η πρώτη μεγάλη δράση που ανέλαβε ο πρόεδρος Τραμπ στον συριακό εμφύλιο. Με κοινοποίηση του στο Facebook, ο Μενβέντεφ ανέφερε πως οι πυραυλικές εκτοξεύσεις ήταν παράνομες και «βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία».

Επιπλέον, ο Μενβέντεφ σημείωσε πως «με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από την γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του», προσθέτοντας ότι νιώθει δικαιωμένος που είχε προβλέψει ότι είναι θέμα χρόνου το πότε ο νέος πρόεδρος θα συμβιβαστεί με τις επιταγές του κατεστημένου.

Στο μεταξύ, στη διακοπή ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ προχώρησε η Μόσχα στον απόηχο της επίθεσης στην αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας διευκρινίζοντας ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς τους στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και ενημερώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας για το θέμα. Εξάλλου, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι η επίθεση ήταν προς το συμφέρον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της επίθεσης.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι 23 πύραυλοι από τους 59 συνολικά που εκτοξεύτηκαν έπληξαν τον στόχο τους ενώ είναι άγνωστο που κατέληξαν οι υπόλοιποι 36.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Η Ρωσία αναστέλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Επίσης απηύθυνε έκκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι «είναι προφανές πως τα χτυπήματα αυτά είχαν προετοιμαστεί πριν από την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ.

Όταν ο Τραμπ κατηγορούσε τον Ομπάμα για ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία

Η χθεσινή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει μια επιδρομή στα συριακά στρατεύματα ως απάντηση στην υποτιθέμενη χημική επίθεση στην Ιντλίμπ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα tweets που είχε στείλει ο ίδιος το 2013, στον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να μην ξεκινήσει πόλεμο στη Συρία.

Πίσω στο 2013, ο Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν μεγιστάνας ακινήτων και σταρ της τηλεόρασης προτού γίνει πρόεδρος, είχε εκφράσει επανειλημμένα και έντονα την αντίθεσή του στην πρόθεση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να πάει σε πόλεμο με τη Συρία, μετά τις χημικές επιθέσεις για τις οποίες είχαν κατηγορηθεί τα κυβερνητικά στρατεύματα της χώρας. Ηκλιμάκωση εκτονώθηκε εκείνη την εποχή, όταν η συριακή κυβέρνηση εγκατέλειψε τα αποθέματα χημικών πυρομαχικών και ο Ομπάμα υποχώρησε.

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
What I am saying is stay out of Syria.
5:00 π.μ. - 4 Sep 2013

14.80114.801 Retweet

10.17310.173 "μου αρέσει"

Ωστόσο, ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως κάνει όλα αυτά για τα οποία επέκρινε τον Ομπάμα.

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
If Obama attacks Syria and innocent civilians are hurt and killed, he and the U.S. will look very bad!
10:26 μ.μ. - 30 Aug 2013

10.13710.137 Retweet

5.5245.524 "μου αρέσει"

Το κόστος της επίθεσης στη συριακή στρατιωτική βάση, που διατάχθηκε χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 30 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με το ποιοι πύραυλοι Τόμαχοκ χρησιμοποιήθηκαν.

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
The President must get Congressional approval before attacking Syria-big mistake if he does not!
2:02 π.μ. - 31 Aug 2013

29.17729.177 Retweet

17.28517.285 "μου αρέσει"

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
President Obama, do not attack Syria. There is no upside and tremendous downside. Save your "powder" for another (and more important) day!
4:21 μ.μ. - 7 Sep 2013

6.9166.916 Retweet

3.6873.687 "μου αρέσει"

Πίσω στο 2013, ο Τραμπ επανειλημμένα είχε ζητήσει από τον Ομπάμα να μην πάει στη Συρία.

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
AGAIN, TO OUR VERY FOOLISH LEADER, DO NOT ATTACK SYRIA - IF YOU DO MANY VERY BAD THINGS WILL HAPPEN & FROM THAT FIGHT THE U.S. GETS NOTHING!
4:20 μ.μ. - 5 Sep 2013

66.65466.654 Retweet

45.88545.885 "μου αρέσει"

Πίσω στο 2013, ο Τραμπ αμφέβαλλε αν οι πολίτες των ΗΠΑ θα επωφελούνταν από μια τέτοια επίθεση.

Το μόνο πράγμα που ο σημερινός πρόεδρος φαίνεται να έχει κοινό με τον τότε ομόλογό του, είναι η πρόθεσή του το χτύπημα να είναι ύπουλο και να χτυπήσει τη Συρία όταν δεν θα το περιμένει.

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
Why do we keep broadcasting when we are going to attack Syria. Why can't we just be quiet and, if we attack at all, catch them by surprise?
7:45 π.μ. - 29 Aug 2013

386386 Retweet

219219 "μου αρέσει"

Ακολουθήστε
Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump
If we are going to continue to be stupid and go into Syria (watch Russia), as they say in the movies, SHOOT FIRST AND TALK LATER!
3:19 μ.μ. - 29 Aug 2013

352352 Retweet

162162 "μου αρέσει"

ΗΠΑ: Να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνεχισθεί ο διάλογος με την Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Τη δήλωση αυτή έκανε, από την πλευρά της, στο ρωσικό πρακτορείο Tass, η επίσημη εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από το Συρία.
«Το υπουργείο Αμύνης επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω του διαύλου επικοινωνίας για την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μισέλ Μπαλντανζά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline