Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  04:24:49

«Ομολογία ήττας ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του εκλογικού νόμου»

Οι συνεργάτες του και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύουν ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει διπλό σκοπό. Να απομακρύνει τους πολίτες από τα φορολογικά, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την ακρίβεια και την ανεργία.

Με τη βεβαιότητα επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δεύτερο κόμμα και πρέπει να εμποδίσει την πρωτιά και την αυτοδυναμία της ΝΔ,, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ επί Μένιου Κουτσόγιωργα με τον πατέρα Μητσοτάκη τπο 1988-90. Ποιό είναι η μόνη αλλαγή που συζητάει η ΝΔ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε ποια αντιπολιτευτική γραμμή εντάσσει την άρνησή της να συναινέσει σε αλλαγές προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής

Κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με εξαίρεση το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, θέλουν να αποκλείσουν στη ΝΔ και σχεδόν μονότονα τις τελευταίες μέρες η Συγγρού διαμηνύει ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί ταυτόχρονα μέσα από τη συζήτηση που έχει ανοίξει το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ για την προς το αναλογικότερο αλλαγή του εκλογικού νόμου να αξιοποιήσει αυτή την κυβερνητική θέση, προκειμένου να την χρησιμοποιεί ως θέση ηττοπάθειας της κυβέρνησης και προσπάθειας να ανακόψει τον αέρα νίκης που έχει –σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη- η ΝΔ. Είναι «ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές» λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη.

Σ' αυτό το πλαίσιο πηγές της Συγγρού επιμένουν πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει στόχο να «στερήσει τη νίκη και την αυτοδυναμία από τη ΝΔ». Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις πιέσεις του προς τα άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προκειμένου να αντιπαρέλθει την προσπάθεια του Μαξίμου να εμφανίσει ως απομονωμένη πολιτικά τη ΝΔ που είναι και το μόνο κόμμα που θέλει τη διατήρηση της ενισχυμένης αναλογικής.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι την Κυριακή λίγο πριν γίνουν γνωστές οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα δει τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη το απόγευμα, η Συγγρού φρόντισε να στείλει το σχετικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δηλαδή η μόνη ουσιαστικά ατζέντα ως βάση συζήτησης ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες είναι η συνταγματική αναθεώρηση και όχι τόσο ο εκλογικός νόμος.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η ΝΔ θα επιχειρήσει παράλληλα να μην αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να μονοπωλήσει τις εντυπώσεις ως προς την πρωτοβουλία της συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα με την ίδια επιμονή στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός προσχωρεί στη θέση της ΝΔ και στην εκφρασμένη άποψη και δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Ιανουάριο ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι το θέμα αυτό το έθεσε πρώτος ο κ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντησή τους αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline