Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  19:53:55

Καλύτερα στην Ε.Ε. πλην Ελλάδας

Όμως αντίθετα από την πτώση του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου η Ευρωζώνη, με πρωταγωνιστή τη γερμανική οικονομία, κινείται με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Φυσικά με την Ελλάδα σε διαρκή καθυστέρηση στην οικονομία, στην εργασία και στα δημοσιονομικά. Με διαρκή λιτότητα και συνεχή στέρηση σε πολλά πράγματα και ανάγκες.


Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1991. Μια απρόσμενη ενίσχυση της δραστηριότητας στη μεταποίηση οδήγησε την ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο στο υψηλό 12μήνου, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 3,9%. Η άνθηση της γερμανικής οικονομίας είναι το ισχυρό χαρτί στην προεκλογική τράπουλα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ενόψει των εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Οσο βελτιώνονται οι οικονομίες στην Ευρωζώνη τόσο ενισχύονται οι πιθανότητες για μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που ενισχύει το ευρώ.

Παρομοίως, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στον Καναδά και στη Βρετανία έχει οδηγήσει σε άνοδο τη στερλίνα και το δολάριο Καναδά έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Την περασμένη εβδομάδα, η στερλίνα ξεπέρασε το 1,30 δολάρια, παρουσιάζοντας άνοδο 3,5% το β΄ τρίμηνο. H ανάκτηση εδάφους από τη στερλίνα μετά το Brexit αντανακλά την ευρεία αναγνώριση της ανθεκτικότητας της βρετανικής οικονομίας, παρά την αβεβαιότητα για το Brexit. Φαίνεται ότι σε περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας οι επενδυτές έλκονται περισσότερο από τους σταθερότερους και ανθεκτικότερους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας και όχι απαραιτήτως από τους ισχυρότερους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline