Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  07:57:35

Σε πολιτικό εμφύλιο και σε φάση ακυβερνησίας τα Σκόπια, μετά τις εκλογές. Εκτός ελέγχου ο εθνικιστής και μισαλλόδοξος Γκρούεφσκι, κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Κύριο

Συστάσεις για ψυχραιμία και συνδιαλλαγή από τις Βρυξέλλες. Ο ηττημένος Πρωθυπουργός απειλεί πρέσβεις και δημιουργεί κλίμα πόλωσης και μίσους.

Δεν θέλει να παραδεχτεί την πολιτική του ήττα και το γεγονός ότι οι πρόσφατες εκλογές τερμάτισαν την άνετη διακυβέρνησή του. Το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει ο Νίκολα Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με κατευθυνόμενες συγκεντρώσεις μίσους οπαδών του VMRO-DPMNE στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και τη στοχοποίηση από τον ίδιο πρέσβεων δυτικών χωρών, τους οποίους κατηγορεί για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, επέκρινε χτες στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Ήταν όμως σαφείς η αναφορά και η καταδίκη των διχαστικών μεθόδων του, στην δίνη του εμφύλιου πολέμου που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ.

Η ΕΕ, όπως είπε, εκφράζει την ανησυχία της για την ένταση των τελευταίων ημερών και την κλιμάκωση της αρνητικής ρητορικής.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια ξεκινούσε το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που θα κρίνει τελεσίδικα, μέσα σε ένα 48ωρο, αν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε κάποια μεμονωμένα τμήματα την ερχόμενη Κυριακή και μπορεί να οδηγήσουν το VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι και το SDSM του Ζόραν Ζάεφ με τον ίδιο αριθμό εδρών, 50 για κάθε κόμμα. Η αρχική κατανομή είναι 51 έδρες για το VMRO-DPMNE, 49 το SDSM και 20 έδρες για τα τέσσερα αλβανικά κόμματα, που έχουν αναδειχθεί και οι ρυθμιστές των εκλογών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δέχθηκε τελικά το περασμένο Σάββατο μία από τις ενστάσεις του αλβανικού κόμματος BESA και αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές σε ένα εκλογικό τμήμα της αλβανόφωνης περιοχής του Γκόστιβαρ. Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, θα σημάνει ανατροπή σε επίπεδο της συγκεκριμένης περιφέρειας, όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ του VMRO-DPMNE.
Χάνει την έδρα

Η συντριπτική πλειοψηφία των 800 εκλογέων αναμένεται να επιλέξει το SDSM, προκειμένου να τιμωρήσουν τον Ν. Γκρούεφσκι και αυτό αρκεί ώστε να χάσει την έδρα το VMRO-DPMNE και να την πάρει αντίστοιχα το SDSM.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Γκρούεφσκι έχει ανεβάσει τους τόνους και απειλεί ότι δεν θα πάει σε οποιαδήποτε επαναληπτική εκλογή. Πάντως το κόμμα του έκανε προσφυγή κατά της επανάληψης των εκλογών στο τμήμα του Γκόστιβαρ, για την οποία καλείται να αποφασίσει τελεσίδικα το Διαιτητικό Δικαστήριο, καθώς και για άλλες τέσσερις προσφυγές του SDSM.

Η ηγεσία του VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι πρέσβεις χωρών της Δύσης, επιχείρησαν να επηρεάσουν μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ώστε να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις των κομμάτων, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ Tζες Μπέιλι φέρεται να δήλωσε ότι «η πλειοψηφία των πολιτών έχει επιλέξει την αλλαγή στις εκλογές», κάτι που υποστηρίζει και ο Ζάεφ. Μετά τη δήλωση του Γκρούεφσκι ότι δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάμειξη πρεσβευτών σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, στις συγκεντρώσεις των οπαδών του VMRO-DPMNE εμφανίστηκε πανό κατά του πρέσβη των ΗΠΑ που έγραφε: «Μπέιλι κάτω τα χέρια από τη χώρα».

Αποδοκιμασία

Εκπληξη αποτέλεσε η δημόσια αποδοκιμασία της δήλωσης Γκρούεφσκι για τους πρέσβεις της Δύσης, ως «ακατάλληλη» από τον πρόεδρο της Ακαδημίας της ΠΓΔΜ Βλαντιμίρ Καμπόφσκι.
«ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ
Στο στόχαστρο των οπαδών του Γκρούεφσκι συνεχίζουν να βρίσκονται οι πρέσβεις δυτικών χωρών. Τα κοινωνικά μέσα πλημμύρισαν χτες με απειλητικά, νεκρώσιμα αγγελτήρια για τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι, τον πρέσβη της ΕΕ Αϊβο Οραβ, αλλά και για πρέσβεις άλλων χωρών της ΕΕ, όπως της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, καθώς και δυτικών μεσολαβητών. Ένα κλίμα κατευθυνόμενης τρομοκρατίας και εκβιασμών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς την Ε.Ε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline